Министър Панайотов: Взели сме мерки за охрана на границата, но ще разчитаме и на механизмите на ЕС за солидарност и подкрепа

  • 02 септември 2021 18:50

  • 401
  • 3
Министър Панайотов: Взели сме мерки за охрана на границата, но ще разчитаме и на механизмите на ЕС за солидарност и подкрепа
© Булфото (архив)

„Ситуацията в Афганистан предизвиква загриженост и ЕС трябва да е готов за потенциална мигрантска вълна. Като външна граница на Съюза България е предприела засилени мерки за усилване на граничния контрол. Независимо от това, България ще разчита и на механизмите на ЕС за солидарност и подкрепа.“

Това заяви министърът на отбраната Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска пред колегите си от ЕС по време на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Съюза, която се провежда в Любляна, Словения, съобщиха от пресцентъра на МО. 

Заради увеличения натиск: военният министър изпраща армията на границата

Министър Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска допълни, че корупцията в Афганистан е сред основните причини за разпадането на държавността и бързото овладяване на страната от талибаните. Сега ЕС следва да потърси отговор на въпросите защо не успяхме в Афганистан, дали правилно разбираме ситуацията в страната и дали стратегията ни там бе реалистична.

Това е първата среща на министрите на отбраната в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС. Тя започна с дискусия по оперативните ангажименти на Съюза в Сахел, Либия, Западните Балкани и Мозамбик, като бе засегната и ситуацията в Афганистан. Потвърдена бе ангажираността на ЕС към сигурността в Западните Балкани и Африка. Отбелязано бе стартирането на новата военно-тренировъчна мисия на ЕС в Мозамбик. Група държави отправиха предложение за съветническа мисия в Украйна, с цел подпомагане на военно-образователната система на страната.  

Министър Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска подчерта значението на Западните Балкани за вътрешната и външната сигурност на ЕС и необходимостта от засилено сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Като ключова за сигурността на Съюза той посочи ролята на региона за пресичане на организираната престъпност, незаконната миграция и тероризма. „България остава ангажирана с европейската и евроатлантическа интеграция на региона като стратегическа инвестиция в сигурността и просперитета на ЕС“, заяви министър Панайотов. 

Премиер, военен и външен министри в НС за мигрантската криза: Защитата на националната сигурност е гарантирана

Министрите решиха да проведат отделен семинар за разработвания нов стратегически документ на ЕС – т. нар. Стратегически компас, на който да се уточнят всички отворени въпроси. Целта е проектът на Компаса да бъде готов за обсъждане на Съвет „Външни работи/Отбрана“ през ноември тази година. На работен обяд с участието на заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана и заместник-генералния секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа министрите обсъдиха актуалните геостратегически предизвикателства и възможностите за развитие на сътрудничеството с НАТО и ООН.

Филип Епитропов
401 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.09.02 | 23:04

3
Тоя пудел,гола,вода,нестава,за, овчарка

2021.09.02 | 19:41

2
Некадърник лъжлив.

2021.09.02 | 19:40

1
Взе мерки да потулите всичко за смърта на летеца и другото момче за случая с нахлуването на американците,което е също ваша грешка.

Добави коментар

Водещи новини