Премиер, военен и външен министри в НС за мигрантската криза: Защитата на националната сигурност е гарантирана

  • 01 септември 2021 13:20

  • 868
  • 2
© Булфото (архив)

Ситуацията в Афганистан е крайно тревожна. Българската позиция по темата е съгласувана и изцяло в защита на националните интереси.

Това каза от трибуната на парламента служебният министър на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има по време на изслушване пред депутатите относно кризата в Афганистан и евентуален засилен мигрантски натиск. 

"Преди всичко трябва да се осигурят външните граници на Европейския съюз. България е такава граница и ние поставяме този въпрос на всички срещи с европейските ни партньори. От днес започва среща на външните министри във формат Гимних. След приключване на срещата съм готов веднага да информирам депутатите от Комисията по външна политика", добави той. 

Заради увеличения натиск: военният министър изпраща армията на границата

"Имаме готовност да разположим над 1000 военнослужещи по границите с Турция и Гърция", заяви от своя страна министърът на отбраната Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска. "Основното за реализацията на плановете за действие по границата са средствата. Ние сме изпратили писмо до председателя на Комисията по отбрана с разбивки за всяка една дейност. Цялата необходима сума, за разполагането на средно 600 военни и техника по границата до края на годината, възлиза на 9,6 млн. лева. Министерството на отбраната не разполага с такива средства. Готов съм на закрито заседание на парламента да ви запозная с всички планове за действие на армията в случай на повишаване на натиска по границата", обяви Панайотов. 

Спешно отстраняват компрометираните участъци по оградата с Турция

"Организацията, която сме направили до момента, гарантира защита на националната сигурност", категоричен бе премиерът Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен. "Ще повторя думите на министър Панайотов, че при необходимост сме готови да запознаем на закрито заседание депутатите с разработените планове за действие по границата и удържане на мигрантския натиск. Трябва допълнително финансиране и са направени необходимите разчети, като те са внесени в парламентарните комисии. Към момента мога да заявя, че не се налага разполагане на военнослужещи от Българската армия по границата", обяви служебният министър-председател. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
868 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
7

2021.09.01 | 13:44

2
Как е гарантирана, като талибаните се разхождат навсякъде по горите ? Гарантирани са ви само заплатите и облагите, които незаслужавате !
ГРАД КОЗЛОДУЙ

2021.09.01 | 13:34

1
никога герб

Добави коментар

Водещи новини