Димо Гяуров: Границата трябва да бъде наситена с полицаи и военни заради афганистанците

  • 31 август 2021 18:25

  • 869
  • 2
Димо Гяуров: Границата трябва да бъде наситена с полицаи и военни заради афганистанците
© БТВ

Всичко зависи от развитието на обстановката вътре в Афганистан, извън Афганистан, както и от поведението на талибаните. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров по повод завземането на властта в Афганистан от талибаните.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1519

Трябваше да очакваме такова развитие на ситуацията, когато се разписа споразумението между САЩ и талибаните и особено през април, когато САЩ обявиха изтеглянето на войските си. Важно е, че като че ли талибаните държат да спазват споразуменията. Те нямат интерес цветът на нацията да напусне страната, заяви Гяуров.

Друг важен фактор за бежанския поток е Иран, защото тази държава се очертава единственият път за афганистанците на запад от страната. От една страна връзките на талибаните с Иран не са от вчера и от днес, но от друга страна между тях има религиозни различия. Турция като че ли също вече няма икономическите възможности да приобщи нови бежанци, няма възможност за тяхното физическо настаняване. Единият вариант е да не допуснат бежанците да влязат на турска територия. Другият е да ги пропускат безпрепятствено – нещо, в което не врявам, посочи бившият шеф на разузнаването.

По думите му България има два варианта за поведение в сегашната ситуация. Единият е да изчакаме, да не предприемем нищо, а след това да се борим с последиците. Другият вариант на поеведение е недопускането на тези бежанци на наша територия. Всеки лев, похарчен за недопускане на нито един бежанец от Афганистан, ще бъде по-добре похарчен от всеки един лев, похарчен след това за последиците, подчерта Димо Гяуров.

Оградата по границата е зле построена. Има смисъл да се похарчат още пари и тя да се заздрави. Трябва да бъде огледана и техническата система за контрол и наблюдение на границата, защото ми се струва, че там нещата не са добре. Нека границата да бъде наситена с физическо присъствие на гранични полицаи, на военни. Това има и чисто психологическо въздействие и когато афганистанците видят това присъствие в клипове в интернет, мисля че много от тях няма да тръгнат, каза още Гяуров.

Проф. Николай Радулов: Очаквам бежански поток от Афганистан не веднага, а след месец

Последвайте канала на

Константин Тодоров
869 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
????

2021.08.31 | 21:40

2
Но, "Другарю" Гяуров, та ТАМ има ОГРАДА от РЕД БОДЛИВА ТЕЛ за МИЛИОНИ, за какво е тази ОХРАНА?!?!?!
то

2021.08.31 | 18:35

1
то трябва да се стреля там иначе кел файда че ги има. ако европедалите ни принудят да ги посрещаме с хляб и сол и да им давам бежански статут, жилище, издръжка, права, свободи,джамии и т.н.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини