Важни въпроси относно българския списък "Магнитски", които все още чакат своите отговори

  • 31 август 2021 18:27

  • 1986
  • 0
Важни въпроси относно българския списък "Магнитски", които все още чакат своите отговори
© Булфото (архив)

„По отношение на акта Магнитски ние нямаме диспут с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои. Държавните и общински фирми да бъдат предпазливи. Българският списък вече си изигра ролята”, каза премиерът Янев пред Нова.

Тук можем да зададем въпроса как "българският списък вече си изигра ролята" и каква по-точно е тази роля?

Казусът “Братя Найденови” и българската версия на “Магнитски”

И по-важният въпрос: Защо липсват общо поне 163 лица и фирми, свързани с този един от тримата главни герои в списъка? 

Защо в този списък на свързаните лица не присъстват например синът и жената на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от?

Защо липсват директни и прозрачни партньори в бизнеса му като Интралот на милиардера Кокалис с нейното 49-процентно съдружие в Еврофутбол и Евробет, които са извадени от списъка 6 дни след публикуването му – на 15 юни, като се цитира „прекратена свързаност”? Тя обаче е характерна за немалко от останалите – от Цветомир и Боян Найденови, заради чиито свидетелства Божков беше посочен от САЩ и даже имат документ от служебното МВР на Рашков за липса на свързаност с него. Как е възможно в т.нар. български списък да присъства само един брат Ганев, при положение, че и двамата братя са съдружници на хазартния бос?

Защо в бг списъка има хора и фирми, които повече от 5 години нямат нищо общо с хазартния бос? Това пък повдига темата защо при 1-годишен американски хоризонт, в българския списък той е 5-годишен? На каква нормативна и друга база?

Найденови подадоха първа жалба в комисията "Магнитски", поискаха изслушване от депутатите

Важни въпроси, на които се дължат отговори, пише 19min.bg. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини