Адвокат: Мерките заради санкциите по закона "Магнитски" са на границата между правната издържаност и доброто намерение

  • 15 юни 2021 18:37

  • 1850
  • 14
Адвокат: Мерките заради санкциите по закона "Магнитски" са на границата между правната издържаност и доброто намерение
© Булфото (архив)

Добре е, че се вземат мерки във връзка със санкциите по "Магнитски", но доколко те са правно издържани при липса на законодателен орган, Народно събрание.

Това заяви пред БНР проф. Иван Тодоров, адвокат и представител на големи международни компании, по повод публикувания днес от Министерството на финансите списък на физически лица, които попадат и потенциално биха попаднали под санкциите на закона "Магнитски". 

МФ разкри кои лица попадат и потенциално биха попаднали под санкциите "Магнитски"

Според него мерките са на границата между правната издържаност и доброто намерение. По думите на проф. Тодоров в момента не се знае какви са последиците за лицата, контактували със санкционираните. "Казва се министрите да вземат мерки, така че държавата да няма отношение с тези физически лица и фирми, но въпросът е какво се случва. Примерно банките започват да им блокират сметките, това води до резултат, че ако някой иска да си плати данъците, не може, не може да си плати и сметките за ток, не може нищо да прави. Това е много близко до гражданската смърт, което не знам дали е най-адекватната мярка в този случай", добави той.

Според адвоката би трябвало в решението на Министерски съвет за предприемане на действия във връзка с наложените санкции от САЩ, да се уредят конкретно нещата. "Много бързо са приети нещата, има формулировки, които не са съвсем ясни. Има двузначно тълкуване на някои точки. Правното основание също не бих казал, че е най-издържано", категоричен бе адвокат Тодоров.

Проф. Иван Тодоров уточни, че мерките не са препоръчителни, а изрично се казва, че държавната администрация трябва да спре да контактува с тези лица и фирми. "Поради твърде общите и не винаги прецизно формулирани текстове в решението на МС се налагат какви ли не забрани - блокиране на сметки, прекратяване на договори, т.е. нещата надхвърлят доста първоначалната цел на МС, което е много опасно, защото създава несигурност. Тези фирми имат голям оборот, имат назначени служители, не се знае какво ще стане с тях. Хубаво е тези неща да бъдат уредени предварително", обясни още той. 

МФ публикува списъка на фирмите, които са под контрола на Божков и Пеевски и попадат под санкциите от САЩ

Неговото мнение е, че има някакъв подбор в списъка с обявени свързани лица със санкционираните. "Братя Найденови са в този списък и ще бъде странно да бъдат санкционирани точно тези, които са довели до повдигането на обвинение и разкриване на нарушения на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. Не знам дали това ще е стимулиращо за други. Излиза, че като направиш нещо такова, на първо място вредиш на себе си".

По думите му следващото Народно събрание трябва бързо да приеме специален закон, който да даде указания как да се прилагат санкциите по закона "Магнитски" към български граждани и фирми.

Novini.bg
1850 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
проф. Иван Тодоров

2021.06.16 | 03:30

14
Професоре, пази се някой да не смачка с тъпата ти кратуна улука до който си се снимал!

2021.06.15 | 19:43

7
Вият на умряло платените тролове в нета...на ТИКВУНЯ шайката вилнее из Родината....на Чери и Шиши парите ги няма и те беснеят
1234

2021.06.15 | 23:36

13
Когато Чери си направи парите нямаше Герб!Нямаше такава партия!

2021.06.15 | 20:41

11
Радев , Янев стига сте се мотали ! Подкарвайте шайката ГЕРБ към кауша , начело с Тулупкрадеца ! Не се ли справите с тези престъпници сега , народът няма да ви прости !
4514495720

2021.06.15 | 23:34

12
Ти осъзнаваш ли че зовеш крадеца да хване крадеца?

2021.06.15 | 20:07

10
Кьовеши разследва висш български политик за договори за милиони в МОСВ

2021.06.15 | 20:03

9
Ял ли си от корупция, гражданска смърт е това, което требва да ти се случи. А менкосменковците ги знаем какво ще кажат.

2021.06.15 | 19:53

8
МЕРКИТЕ СА НЕЗАКОННИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕРАЗГЛЕДАНИ ОТ СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ-СДС

2021.06.15 | 19:42

6
Никоя дясна партия като падне няма да се вдигне,защото е пълна с дърти комуняги от обслужващия персонал на старите комундета,алчни,злобни,не-реализирали се тъпанари.Така беше с алчното за имоти царче,с гладния мангал Костов и всички десни до сега,дори гада съсел.Затова и всички отцепили се болшевики не успяват,просто не ги признават за комуняги,само БСП винаги ще има поне 10%-20% процента,просто винаги има толкова верни на идеята в обществото.Но единствено ТИКВУНЯ е толкова тъп да се остави да лъснат всичките му кражби,скоро всичките му авери ще го накиснат за да спасят кожите.

2021.06.15 | 19:42

5
Вият на умряло платените тролове в нета...на Радев шайката вилнее из Родината....на Чери и Шиши парите ги няма и те беснеят

2021.06.15 | 19:40

3
от 2 години ....точно като започнаха да прибират на топло айдуците и да ги подкарват към съда на България(Цв.Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Черепа, Баневи и др) не може да ги наречем олигарси, защото са си едни обикновенни айдуци, се започна едно активно мероприятие срещу Борисов наречено ЛЪЖА ....т.е олигарсите имат медии(бТВ, бсп ТВ, 7/8 ТВ) онлаин медии, радио и впрегнаха усилия за компромати(снимки с шкафчета, кюлчета, пищови и др) създаде се протестно движение, БСП/ДПС и техните мутри Има Такъв Народ, Демократична Бълария, Изправи се, то не бяха къщи, сметки и нищо не се доказа,защото беше ЛЪЖА, но хората се хванаха и започна масовото плюене(то си стана мода даже) по Борисов и правителството! Едничката цел на гореспоменатите айдуци е КРАЖБАТА ...ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЗА ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ И ОТНОВО ДА ГРАБЯТ!!!! това ли искаме уважаеми граждани ????

2021.06.15 | 19:42

4
Да точно това искаме.
МАНАФ ИБРАХИМ

2021.06.15 | 18:52

2
ЕЙ ГРОЗНИ КАКЪВ СИ АДВОКАТ? ГРОЗНИК СМЕШЕН!

Добави коментар

Водещи новини