Проф. Герджиков очаква кабинет, който да изкара поне година

  • 31 юли 2021 09:39

  • 20512
  • 1
© Булфото (архив)

Струва ми се, че няма да има нови избори, ще има правителство с живот поне една година, надявам се и повече. Това заяви пред БТВ бившият служебен премиер проф. Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то във връзка с връчения вчера мандат на „Имат такъв народ“ за съставяне на кабинет.

Проф. Герджиков уточни, че не познава кандидата за премиер Пламен НиколовПламен НиколовПламен Николаев Николов е роден на 29 юли 1977 г. в Горна Оряховица, по професия е предприемач. Владее, но на пръв поглед му се струва, че той има качества за поста.

Тошко Йорданов проговори за Николов: Ако стане премиер, няма да берем срам в ЕС

„Важно е кои хора ще бъдат около него. Те имат не по-малко значение от премиера. Ако се обгради от качествени хора, ще успее“, смята бившият служебен министър-председател.

Относно приоритетите, които обяви Николов, сред които и мажоритарна избирателна система, Герджиков коментира така: „Имам резерви към чисти мажоритарни избори – това ще е грешка. Смесената система е много по-разумна и би дала по-добри резултати. Чиста мажоритарна система ще е непремерен ход, който крие много рискове“.

Според него около избора на кабинет с мандата на ИТН ще се обединят всички партии без ГЕРБ, като ДПС също е под въпрос.

„Теоретично е възможно и без споразумение, но опитът показва, че такива правителства нямат дълъг живот, дано практиката ме опровергае“, уточни Герджиков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
20512 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2021.07.31 | 10:00

1
Поне до края на тази година

Добави коментар

Водещи новини