МВнР изрази разочарование от приетата Резолюция на Събранието на Република Северна Македония

  • 30 юли 2021 16:23

  • 1144
  • 2
МВнР изрази разочарование от приетата Резолюция на Събранието на Република Северна Македония
© МВнР

Министерството на външните работи /МВнР/ изразява разочарование от приетата на 29 юли 2021 г. Резолюция на Събранието на Република Северна Македония и отбелязва със съжаление, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, започна да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

Това се казва в изявление на МВнР на България по повод приетата на 29 юли 2021 г. Резолюция на Събранието на Република Северна Македония, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Зоран Заев няма да иска от България да признае "македонско малцинство"

България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието ѝ от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог.

За България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., което влиза в противоречие с водещи принципи на международното право. Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог, се допълва в изявлението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1144 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.30 | 16:34

1
сътрудничество от 2017 а го обявяват 2020та

2021.07.30 | 20:11

2
Сърбо Македония не иска в ЕС, албанолите ще ги изхрускат без граница. УСА ги мъкне натам, ние трябва да сме формална пречка. В ЕС има 10 държави, които не искат северно македонци.

Добави коментар

Водещи новини