МВнР привика посланика на Скопие и му връчи протестна нота

  • 31 август 2021 16:16

  • 1935
  • 3
МВнР привика посланика на Скопие и му връчи протестна нота
© МВнР

Във връзка с пореден акт на оскверняване на български национални символи в Република Северна Македония временно управляващият посолството на страната в София бе извикан в Министерството на външните работи, където му бе връчена протестна нота. 

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.  

Пореден случай на поругаване на българското знаме в РС Македония. Джамбазки към МВнР: Недопустимо е!

В рамките на проведения разговор между директора на дирекция „Югоизточна Европа“ на МВнР Ваня Андреева – Малакова и временно управляващия посолството на Република Северна Македония в България Владимир Кръстевски бе заявено, че на 28 август 2021 г. българската страна е констатирала увреждане на пилона и отстраняване на знамето на Република България, поставено до офиса на службата по търговско-икономическите въпроси към генералното ни консулство в Битоля. Изразено бе дълбоко възмущение от този инцидент. Подчертано бе, че  всяко действие, израз на омраза срещу друга държава или нейните граждани, противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества и пречи на утвърждаването на добросъседски отношения. Отчетена бе своевременната публична реакция на МВнР на Република Северна Македония, в която остро се осъжда вандалския акт и се поема ангажимент за разследване и подвеждане под отговорност на извършителите.

В хода на срещата беше изразена отново загрижеността на българската страна от зачестилите случаи на атаки и проява на агресия, провокирани от омраза към България, включително спрямо граждани на Република Северна Македония с български произход или такива, симпатизиращи на страната ни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1935 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
make

2021.08.31 | 18:32

3
Да се закрие македонското посолство!

2021.08.31 | 17:58

2
ДА МУ НАБИЯТ ЕДИН КУ.Р В ГЗ ЗА ДА ПОМНИ
Джамбаз

2021.08.31 | 16:23

1
Пияндурата Слабака, още ли дреме в Брюксел?

Добави коментар

Водещи новини