Рашков: Има завишен миграционен натиск, но не допускам Борисов да е поискал от Ердоган мигранти да дойдат у нас

  • 30 юли 2021 09:12

  • 2616
  • 38
Рашков: Има завишен миграционен натиск, но не допускам Борисов да е поискал от Ердоган мигранти да дойдат у нас
© Bulphoto/архив

Има завишен миграционен натиск у нас, заяви пред депутатите служебният министър на вътрешнитре работи Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския

Мигрантите от Турция влизат не само у нас, но и на гръцка територия, заяви той. 

Бойко Рашков пак ще отговаря на въпроси на депутати

"Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение", заяви Рашков в НС. 

Той отчете бума на мигранти и заради разхлабването на COVID-мерките. Миналата година министърът напомни, че това не е било възможно. 


"Известно е, че МВР е компетентният държавен орган да осъществява контрол и наблюдение на държавната граница и към момента Министерството продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от емигранти нарасне изключително, така че имаме това предвид, наблюдавайки обстановката. Мисля, че са известни фактите, че такъв натиск има, дори в Литва. Там натискът е пъти в повече, отколкото в предходен период. Намерили са маршрути, минават. Натиск има и срещу южната ни съседка Гърция. Имал съм повод и съм провел няколко срещи с посланика на Република Гърция по простата причина, че имаме общ проблем. Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия. Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и ние се стараем да наблюдаваме тези процеси. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните в региона с цел достигане държавите от Западна Европа. Основен фактор, който ние отчитаме, за увеличения миграционен натиск, това са конфликтите в Близкия Изток и Централна Азия. Миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск по една политическа причина - изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което автоматично предизвиква вътрешнополитически проблеми", коментира Рашков.

Министърът отчете пред депутатите, че има командировани служители на МВР в пограничните райони. Командировани са допълнително 90 служители и са осигурени 10 високопроходими автомобила от други регионални дирекции на „Гранична полиция“. На българо-гръцката граница също са командировани допълнително 185 служители и са осигурени 15 високопроходими автомобила.

Относно ситуацията в миграционните центрове, Рашков заяви, че има проблеми, особено в Любимец и София.  Той обясни, че всички COVID мерки се спазват максимално в домовете.

Министърът бе категоричен в едно, че няма да застраши живота на служителите по никакъв начин.

Рашков заяви, че не е редно все пак служебен кабинет да отговаря на въпрос за проблеми, които съществуват от години.

На въпрос за посещението на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в Турция и срещата му с Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, служебният министър отговори, че не знае истинската причина за посещението на бившия премиер в съседката ни, но обяви, че не допуска някой и особено той да е поискал мигранти да дойдат у нас и да действа срещу националния интерес.

 

Десислава Станева
2616 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар

2021.08.02 | 17:11

38
Дамаджанко - вземи да изтрезнееш някой ден и престани да говориш простотии, че всички вече ти се смеят. Алкохола ти е изсушил мозъка.
иван

2021.07.30 | 11:47

33
КОЛКО МИЛИОНИ ДАДЕ ГРОБ ЗА ОГРАДАТА НА ГРАНИЦАТА.ЗАЩО СЕГА ПИТАТ ВАС ЗА МИГРАНТИТЕ .ОЩЕ НЕЩО СЪС КОЕТО ВИ КАРАТ ДА ЗАВЕДЕТЕ ДЕЛА СРЕЩУ МАФИЯТА ГЕРБ И ДРУГИТЕ ПАРТИИ СЪС ТЯХ КОИТО ПРАВЯХА ОГРАДАТА И КОИТО Я ПРОВЕРЯВА И ОЗЪКОНИХА.
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.07.30 | 12:12

37
Болшевишки награмотнико, научи първо българския правопис и тогава се опитай пак да напишеш нещо! Пише се правЕха, а не правЯха озАкониха, а не озЪкониха, пред К предлогът С не се удвоява, т.е само С и пред относителното местоимение винаги се поставя запетайка. 10-те лева хонорар за урока по граматика преведи на някоя болница, червен, неграмотен уроде!
Йованеее

2021.07.30 | 11:58

35
гнусно миризливо бесепе.дерастко л.айно, питай лена офшорната, оная р.уска к.урва, която има ТРИ къщи за гости и имот за милиони в панчарево да ти е.ба майката болшевишка нагла!
тиквата

2021.07.30 | 12:00

36
тиквата е бескруполен. ще дестабилизира и саботира държавата за да се върне на власт.
с

2021.07.30 | 11:52

34
Чудя се, ако изведнъж изчезне ББ, този ококорен червен милионер, дали ще може и едно изречение да спретне. Такава злоба, такава отрова, този път на бодлива крава са дали рога.
иван

2021.07.30 | 11:45

32
КОЛКО МИЛИОНИ ДАДЕ ГРОБ ЗА ОГРАДАТА НА ГРАНИЦАТА.ЗАЩО СЕГА ПИТАТ ВАС ЗА МИГРАНТИТЕ .ОЩЕ НЕЩО СЪС КОЕТО ВИ КАРАТ ДА ЗАВЕДЕТЕ ДЕЛА СРЕЩУ МАФИЯТА ГЕРБ ИДРУГИТЕ ПАРТИИ СЪС ТЯХ КОИТО ПРАВЯХА ОГРАДАТА И КОИТО Я ПРОВЕРЯВА И ОЗЪКОНИХА.
иван

2021.07.30 | 11:44

31
КОЛКО МИЛИОНИ ДАДЕ ГРОБ ЗА ОГРАДАТА НА ГРАНИЦАТА.ЗАЩО СЕГА ПИТАТ ВАС ЗА МИГРАНТИТЕ .ОЩЕ НЕЩО СЪС КОЕТО ВИ КАРАТ ДА ЗАВЕДЕТЕ ДЕЛА СРЕЩУ МАФИЯТА ГЕРБ ИДРУГИТЕ ПАРТИИ СЪС ТЯХ КОИТО ПРАВЯХА ОГРАДАТА И КОИТО Я ПРОВЕРЯВА И ОЗЪКОНИ.
иван

2021.07.30 | 11:42

30
КОЛКО МИЛИОНИ ДАДЕ ГРОБ ЗА ОГРАДАТА НА ГРАНИЦАТА.ЗАЩО СЕГА ПИТАТ ВАС ЗА МИГРАНТИТЕ .ОЩЕ НЕЩО СЪС КОЕТО ВИ КАРАТ ДА ЗАВЕДЕТЕ ДЕЛА СРЕЩУ МАФИЯТА ГЕРБ ИДРУГИТЕ ПАРТИИ СЪС ТЯХ..
иван

2021.07.30 | 11:41

29
КОЛКО МИЛИОНИ ДАДЕ ГРОБ ЗА ОГРАДАТА НА ГРАНИЦАТА.ЗАЩО СЕГА ПИТАТ ВАС ЗА МИГРАНТИТЕ .ОЩЕ НЕЩО СЪС КОЕТО ВИ КАРАТ ДА ЗАВЕДЕТЕ ДЕЛА СРЕЩУ МАФИЯТА ГЕРБ ИДРУГИТЕ ПАРТИИ СЪС ТЯХ..

2021.07.30 | 11:40

28
Ми да отива да ги спира, това пиянде!!
ТАРАШКОВ

2021.07.30 | 11:40

27
НАЧИ...ХЛЪЦ...ТОА БОРИСОФФ ЕДНА РАКИА НЕ ДОНЕСЕ...ОТ ТУРЦИА! АМА АЗ ОТ ДАМАДЖАНКАТА НАПРАВО...ХЛЪЦ! А НАЗДАРОВЕ!

Добави коментар

Водещи новини