Парламентът нищи имало ли е полицейско насилие срещу протестиращи

  • 27 юли 2021 11:49

  • 1274
  • 3
Парламентът нищи имало ли е полицейско насилие срещу протестиращи
© Bulphoto, архив

Депутатите ще нищят имало ли е полицейско насилие над протестиращи, участващи в антиправителствените демонстрации в София преди година. Това беше една от темите от 45-ия парламент, която се пренесе и в новия. Обсъжданията за създаването на временна анкетна комисия, която да разследва факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г., предизвика сериозни спорове между ГЕРБ-СДС и Има такъв народ, Демократична България и Изправи се БГ! Ние идваме!. 

В пленарната зала бяха обвинени лично Младен Маринов и Христо Терзийски като отговорни за напрежението в столицата. Двамата обаче категорично се противопоставиха, че не може с лека ръка да се неглижира агресията, която протестиращи са упражнили срещу униформените. Бившите шефове във вътрешното министерство не приеха, че полицаите са злоупотребили със сила. Според т.нар. "партии на протеста" обаче е имало заведени дела срещу служители на МВР. 

Освен да разследва напрежението, възникнало по време на протестите, депутатите ще проучат и темата за прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи. Прокуратурата вече обяви, че няма данни за подобно подслушване, но ДБ и ИБГНИ смятат, че се прикриват фактите. Вътрешният служебен министър Бойко Рашков също оповести, че имал данни за прилагане на СРС-та. Скандали, напрежение, напускане на залата и четири временни комисии белязаха първия работен ден на НС

Така или иначе първото заседание на временната комисия за протестите ще се проведе от 15 ч. Предстои разглеждане на организационни въпроси, свързани с дейността, както и определяне на приоритетите, върху които ще се фокусира вниманието на депутатите.

Още по темата чуйте във видеото:

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1274 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЧЕРЕПУХИН

2021.07.27 | 12:34

1
ИМАШЕ-ИМАШЕ! АЗ ПЛАЩАМ, ТЕ БИЯТ МОЙТЕ АГЕНТИ ПО ПЛОЩАДА!
един

2021.07.27 | 12:52

2
Леле, най-важният проблем за решаване в страната - имало ли е полицейско насилие.. Отделно протестиращите бяха горе-долу с физическата сила на участниците от гей парада, така че за тях всичко е физическо насилие.
Станчо Шукеров

2021.08.14 | 21:10

3
Какво нищи. Изумително нелепо заглавие. Имало ли е? Вижда се на кадрите. Ясно е от разказите на потърпевшите.

Добави коментар

Водещи новини