Румен Радев пред ДБ: Трябва да се намери разумният компромис, за да се състави най-бързо кабинет

  • 23 юли 2021 13:36

  • 1396
  • 16
© Булфото

"Не искам кабинет на всяка цена, но настоявам преди да се говори за предсрочни избори да се изчерпят всички опции на диалога около интересите на България. Предизвикателствата пред страната изправят НС пред отговорната мисия да съставите по възможно най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа. Проблемите са известни на обществото – законодателния процес, контрол на изпълнителна власт, изкореняване на лобизма, демонтаж на порочния управленски модел“. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на консултациите с „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“, предаде репортер на Novini.bg.

Президентът обърна внимание към бележките на ЕК по последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. „Изискванията на ЕС непрекъснато растат. Към нас се предявяват изисквания като условия за отпускане на средствата“, добави той. По думите му тук става въпрос не просто за раздаване на пари, това е инструмент за реформи. Радев уточни, че по проблемите, посочени от ЕК, и реформите не могат да бъдат решени от служебен кабинет.

Христо Иванов: Да се опитаме да мръднем страната напред, дори ако това означава да изправим някои пред съда

„Изисква се парламент с ясна реформаторска воля, изисква се активно правителство обединено около общи принципи. Тогава тези средства ще бъдат отпускани и ще има ефект, защото ще доведат до повишен икономически темп на развитие“, каза още той.
 

„Приветствам ви за решението, че решихте да участвате в диалога с „Има такъв народ“. Не става въпрос за договаряне на личности в един кабинет, това остава отговорност на партията, която ще излъчи кабинета, но е изключително важно партиите, които участват да постигнат консенсус върху най-важните приоритети на страната, включвайки и това, което ни посочват отвън. България не бива да губи тази възможност. Това не е просто финансиране. Ако не успеем да отговорим на изискванията на този План и не става въпрос, че няма да можем да получим парите, ние не можем да се впишем в новата модерна интегрирана Европа, която гледа към бъдещето“, коментира Радев.

Държавният глава изрази надежда да се намерят общите пресечни точки на приоритети и цели, да се намери разумния компромис и да се състав по възможно най-бързия начин кабинет.

„Не, аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да е архитект на една управляваща коалиция. Най-малко, защото не влиза в правомощията ми. Не искам да замесвам институцията в този процес. Това е отговорност на партиите. Настоявам този път, преди да се говори за следващи предсрочни избори, да се изчерпят всички опции на диалога на търсене на консенсус около интересите на България“, добави Радев.

„Това са предизвикателства, които са във фокуса на нашата предизборна програма. На първо място се връща проблема да се подготвим за нова вълна на COVID-19. Трябва отсега да се подготвим. Ние тук сами трябва да казваме нещата, а не да ни ги посочват отвън. Когато вкарват България и корупция в едно изречение това е абсолютен погром за инвеститорите. Намираме се на кръстопът с много предизвикателства. Трябва да имаме редовно правителство. Служебният кабинет е кризисна мярка“, заяви съпредседателят на „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено отХристо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския

"Когато докладът за инвестиционният климат на Департамента на САЩ в 24 пункта слагат България и корупция в едно изречение, това е погром, че България може да привлече капитали. Намираме се на кръстопът. Трябва да имаме редовно правителство, служебният кабинет не може да бъде трайното решение. Българският избирател ни даде сложна за решаване задача. Той не даде на никого самостоятелната възможност да управлява. С ниската избирателна активност той показа, че политиците трябва да понесат своята отговорност", коментира Иванов.

Той увери, че партията му имали потенциал за съставянето на кабинет, но най-здравословната опция, била първият мандат на партията на Слави Трифонов. 

Иванов определи процедурите ин хаус като престъпен инструмент и срещу това той и съпартийците му щели да се борят.

"Плаващите мнозинства много бързо се превръщат в потъващи пясъци. Не на всяка цена ще дадем нашата подкрепа. С голяма отговорност, много внимателно, ще дадем своята подкрепа“, предупреди Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Сн. Булфото

Мая Йорданова
1396 16

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 16

Добави коментар
Галя

2021.07.26 | 19:36

16
Радев е искал да има намекне да не се бутат и те там
Димо

2021.07.26 | 19:35

15
Най-разумното е ДеБъ да не са намесени в кабинета
Павел

2021.07.24 | 22:08

14
Стига да имат лична изгода ДБ са готови на всякакви компромиси.
Краси

2021.07.23 | 15:52

13
Ще прави компромиси Христо, като иска да става министър.

2021.07.23 | 15:26

10
Мунчo дали се сещa, че видеото с Узунов ще кацне на бюрото нa Кьовеши и Европол, и ЦРУ? След като пет минути фатмакът Радев обвинява Борисов за Узунов, накрая заяви, че няма да го легитимира повече. СПОРЕД ЯНАКИ СТОИЛОВ ЗА ЦЯЛАТА АФЕРА С ВЗЕМАНЕТО НА ПЛИКА В РЕСТОРАНТА СА ВИНОВНИ КАМЕРИТЕ ДЕТО ГИ ЗАСНЕЛИ.
хахах

2021.07.23 | 15:33

12
Мръсните камери, как хвърлят пачки по плика, мама им камерска хахахах

2021.07.23 | 15:20

8
Психическото състояние на Р. Радев е патологично явление! Действията му се ръководят от неистовото желание да прилича на някого, на когото тайно се възхищава и завижда до полуда, но осъзнава, че никога не може да бъде като него, защото самата природа го е създала като една озлобена, егоистична, комплексирана, вечно недоволна и нещастна твар! Това скрито, вътрешно преклонение и стремеж за подражание към човека, издигнат тайно в неговото подсъзнание в култ (разбирай Б. Борисов) води до налудничавото желание за отмъщение и дори физическа разправа, с цел този недостижим за него образ да изчезне от света! Той е неговата злощастна карма! Затова всички негови словоизлияния започват и завършват с Б. Борисов! Не съм психиатър, но сигурно в тази наука има точна, специфична терминология за такъв вид патология. Горко му на такъв нещастник! Горко и на наивните българи, които се довериха на извратеното его и жаждата за мъст и власт на нещастния българомразец „Фигурант”, който ги използва за задоволяване на собствената си егоистична мания за лидерство, без никаква реална оценка на собственото си нищожество! ! Горко ни и на нас, всички българи, ако не се мобилизираме на 11 юли. Единствения изход да спасим родината си е да ГЛАСУВАМЕ ЗА ПЪЛНО МНОЗИНСТВО на доказалата се като най-отговорна за бъдещето и стабилността на България политическа партия ГЕРБ!! Само това ще ни спаси!

2021.07.23 | 15:31

11
Абе то мина 11 юли, викам си на не гледам стари коментари, гледам 23.07.2021г. Колега, верно с копи-пейст действате само... Загубихме, ако си в седмицата преди 11 юли... хахаха нямам думи хахахахах Мобилизирахме се, няма-що хахахахх

2021.07.23 | 15:20

9
ОТЧАЯН СТРАХ! Ето това е основният мотив, който движи действията на Радев и формираната клика около него. Сега е с имунитет, т.е. недосегаем, защото все още е президент. Да, но е оцапан до уши с шпионски скандал срещу родината си и с корупционни сделки - Грипени, Бобокови и т.н. Затова се е вкопчил в президентската власт. Играе хазартно, заложил е всичко и е готов на всичко - или ще е президент още един мандат или отива в затвора. Готов е и на диктатура - за да си спаси кожата...
Жиката

2021.07.23 | 14:44

7
И Радев, и ДБ - един дол дренки неадекватници

2021.07.23 | 14:41

6
хасковския циганин Радев, кога влиза в затвора?
Нищоправец

2021.07.23 | 14:05

1
Тоя резидент ми е много смешен.Той изсра големите лайна,сега хубаво ще ги изпапка. ЮДОЛЕН ЧЕРВЕН АЛЧЕН УРОД.

2021.07.23 | 14:27

5
...но пък ще се радвам да ги гледам как се задавят...

2021.07.23 | 14:26

4
Лошото е, че заради тези и ние ще папкаме... :/

2021.07.23 | 14:19

3
Тия двамата Лецимери МУТРИ

Добави коментар

Водещи новини