Николай Цонев влезе в ръководството на ВиК холдинг

  • 22 юли 2021 16:52

  • 1054
  • 2
Николай Цонев влезе в ръководството на ВиК холдинг
© bulphoto (архив)

Бившият военен министър от времето на тройната коалиция Николай Цонев бе назначен начело на Надзорния съвет на държавния "Български ВиК холдинг", чийто бюджет е над 1 млрд. лева, показват данните от Търговския регистър. Мандатът на новия състав на органа е фиксиран - до провеждането на конкурс, както изисква Законът за публичните предприятия.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 е променила състава на Надзорния съвет, като назначила нови трима представители на държавата. Това са Николай Цонев, Николай Ганев и Надежда Николова. Те заемат местата до провеждането на конкурс. На се посочватмотиви за промените.

Освободен е зам.-регионалният министър, препоръчал за поста уволнения преди дни шеф на АПИ

След вписването на тази промяна новият Надзорен съвет свиква заседание и избира Цонев за председател. Другото решение на Надзорния съвет е да смени двама от тримата членове на Управителния съвет на "Български ВиК Холдинг" - назначени са Ася Стоянова и Ивайло Ванков.

Час и нещо обаче след като е приключила процедурата по вписване на цялото ново ръководство на холдинга, Софийският градски съд излезе с определение, че спира регистърното производство по вписване на промени в партидата на "Български ВиК Холдинг"м съобщава actualno.
 

Така, финализираното вписване се спира до приключване с влязъл в сила акт на производството по предявена пред Софийския градски съд искова молба от досегашния председател на УС Иван Иванов. Той е поискал от съда да прогласи нищожност на взетите решения за смени както в надзорния, така и в управителния съвет. Иванов е оспорвал не само смените, а и подписите, положени върху протоколите от заседанията на новоизбраните органи на управление.

Кой е Николай Цонев

Николай Цонев е бизнесмен, завършва военното училище в Шумен и по времето на социализма е офицер-артилерист, но през 1992 г. се уволнява от Българската армия. Кариерата му във военното министерство вече като цивилен служител започва още по времето на Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. От 1999 до 2000 година той ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната - това е ключово звено, през което минават огромни поръчки за изхранването на армията и подсигуряването на въоръжените сили с всякакви материали и ресурси. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров (НДСВ), а през 2002 г. оглавява Изпълнителната агенция „Социални дейности“ към МО.

По времето на тройната коалиция е избран за военен министър от квотата на НДСВ. Управлението му е свързано както с рязко повишаване на социалните придобивки за армията, но и с редица обвинения в лобизъм, особено за предприятия от хранителната промишленост, които стават доставчици на армията. На 1 април 2010 година Цонев зрелищно е арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013 нарича Цонев „абсолютен престъпник“, докато той е свален на пода и окован с белезници.

На 28 октомври 2012 година Цонев е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. На 1 юни 2012 г. Цонев е оправдан от Върховния касационен съд по друго дело – за сключване на четири сделки през 1999 г. когато е ръководител на дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. Цонев е съден и оправдан по четири дела и през август 2015 г. осъжда прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 хил. лева.

Последвайте канала на

Novini.bg
1054 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бачо Колю

2021.07.22 | 18:03

2
Ако на някого все още не му се е изяснила картинката лошо говори за него. Да ни е честит социализЪма.
Аз

2021.07.22 | 17:31

1
Тоя пък и от Вик ли заразбира вече или това му е награда за "добре" свършена поръчка на..........?

Добави коментар

Водещи новини