Министър Комитова обсъди възможности за осигуряване на средства за пътни обекти с ръководствата на АПИ и "Автомагистрали"

  • 12 юли 2021 16:44

  • 836
  • 0
Министър Комитова обсъди възможности за осигуряване на средства за пътни обекти с ръководствата на АПИ и "Автомагистрали"
© МРРБ

Възможности за осигуряване на средства за разплащания за пътни обекти, които са в процес на изпълнение, обсъдиха служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 и заместник-министър Тодор Анастасов с членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" /УС на АПИ/ и с новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Недостигът на финансов ресурс за текущи ремонти по републиканските пътища е заради възложената в много по-голям обем работа, отколкото е предвиденият за тази година бюджет на АПИ.

МРРБ търси пари за забавени плащания за ремонта на АМ „Тракия“

Изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД инж. Валентин Вълков е сигнализирал, че, заради раздаваните от предишното ръководство средства, финансовият ресурс на държавната компания е на своя минимум.

Освен строителството на нови пътни участъци, дружеството изпълнява текущи ремонти по републиканската пътна мрежа, възложени от АПИ след обществени поръчки, като използва и подизпълнители. От предишното ръководство към контрагенти по такива договори, например, са разплатени 19 млн. лв., без обаче да има одобрение от страна на АПИ, се посочва в прессъобщението.

Министър Комитова е подчертала, че плащания за изпълнена дейност ще бъдат правени след проверка на количеството работа и нейното качество. Смятаме да предизвикаме техническа експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия, която да определи дали промяната в проекта за участък от магистрала "Хемус", която предвижда вместо тунел да бъде изградена траншея, е целесъобразна, е информирал председателят на УС на АПИ Апостол Минчев. На срещата са били обсъдени също слабости в работата на тол системата и възможности за нейното оптимизиране, съобщават от министерството.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини