Цветанов: Задължително е да се сформира правителство, предстоят тежка зима и тежки политически решения

  • 20 юли 2021 21:50

  • 1539
  • 8
Цветанов: Задължително е да се сформира правителство, предстоят тежка зима и тежки политически решения
©

Вече явно има политически договорки, ще се постигне консенсус за подкрепа на определени политики и ще се състави правителство в рамките на 46-ия парламент.

Това прогнозира, председателят на ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в предаването „Денят ON Air” на телевизия Bulgaria ON AIR. Логиката е първата политическа сила да излъчи председател на НС, коментира още той.

Цветанов припомни позиция от днес на мандатоносителя „Има такъв народ“, които са с 65 народни представители, в която заявяват, че ще търсят диалог с Демократична България и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. „В ситуацията, в която се намира страната, е задължително да се направи правителство и то да има някакъв хоризонт, макар и краткосрочен - в рамките на година-две. Но да има ясни визии за дадени политики“, категоричен бе Цветанов. Според него трябва да се говори по секторни политики, а парламентът да възстанови функцията си в една истинска парламентарна република с парламентарен контрол върху изпълнителната власт. 

Цветан Цветанов с прогноза за хоризонта на правителството на Слави

По думите му, на първо място трябва да се направи актуализация на бюджета, а това да доведе до актуализация на пенсиите, което беше заявявана позиция от почти всички политически формации. Цветанов припомни, че това е и тема на БСП, и вероятно те също ще дадат някаква подкрепа. Демократична България ще се придържат към съдебната реформа, тъй като това за тях е идентичността, с която се явиха на тези избори и на предишните“, добави Цветанов.

Той прогнозира, че ДПС, които са винаги непредсказуеми в подобни ситуации, също биха дали подкрепа, за да може да се състави правителство, което да започне своята работа. Относно поведението на коалицията, ГЕРБ – СДС – най-вероятно, ако няма ясни разговори, биха разиграли друг сценарий – за излизане от залата. По думите на Цветанов неявяването им би помогнало правителството да мине в пленарна зала, защото в момента всички партии, които са в 46-ия парламент, не искат да има избори, независимо от различните заявени позиции.

Предстоят тежки политически решения, които трябва да се взимат от правителството, коментира още Цветанов. „Повишаването на цената на електроенергията ще продължи, най-вероятно. Което означава, че трябва да се изградят съответните компенсаторни механизми за най-уязвимите от нашето общество. Защото тези цени ще бъдат непосилни“, коментира Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и бе категоричен, че някои реформи са наложителни - особено в сектора енергетика.

Председателят на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. прогнозира още, че ще бъде постигнат консенсус за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, защото това е принципна позиция на почти всички политически сили. „Доколкото разбирам, това вече е част от секторните политики, които трябва да се направят в съдебната система от 46- ия парламент“, допълни Цветанов. На въпрос защо толкова време страната ни не може да направи тази реформа той сподели мнението си, че вакуумът се е получил след края на първия мандат на ГЕРБ. „Защото, ако погледнем всички доклади от европейската комисия преди това, те бяха в една възходяща линия по време на този мандат. Знаете каква странна коалиция се получи по времето на премиера Орешарски и тогава върнаха системата назад“, каза Цветанов и припомни, че страната ни, след това, започна отново да влиза в мониторинг по два пъти годишно. Нещо, от което беше освободена по-рано. Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа коментира, че очаква също така да бъде намалена политическата квота във ВСС. 

Цветан Цветанов: Няма да има стабилно правителство, политиците да загърбят егото си и да постигнат консенсус

„Служебното правителство проведе избори в една много сложна ситуация, няма оспорване на изборните резултати, което значи, че се е справило сравнително добре“, каза още той. По думите му това правителство е изиграло и превантивна роля за следващите кабинети – да знаят, че трябва да има прозрачност при взимането на решения и Народното събрание да изпълнява своите функции като парламентарен контрол.

Относно бъдещето на ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ председателят на партията припомни, че едва 6 месеца след учредяване си, тя е трябвало да влезе в предизборен период. „Резултатът не беше такъв, какъвто очаквахме, а краткото време за провеждането на вторите национални избори не ни създаде невъзможност да разгърнем целия си потенциал. В момента нашият основен акцент е с фокус местните избори, като през това време ще градим структури“. Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа каза още, че Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г. ще търсят възможност да подкрепят президентска двойка, която категорично запазва посоката на евро-атлантическия път на страната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1539 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.07.21 | 00:18

3
ТОЯ ПА КОЙ БЕШЕ? ПЪПЕША С ЕДНА КАРУЦА ХОРА ТРЪГНАЛ АКЪЛ ДА ДАВА
ДА ДА

2021.07.21 | 07:38

8
ТИ ГО ЗАБРАВИ ? ...ТОЙ НА ТОВА РАЗЧИТА , ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ГО ПОМНЯТ !
СИНГ - СИНГ

2021.07.21 | 07:37

7
ЦЕЦО - КРАДЕЦО ЧАКАМЕ ТИ ГЪЗЕЦО ! ! !
Росен

2021.07.21 | 06:53

6
То в БГ от 30 г. Всяка зима е тежка и всички решения са лобистки в интерес на шепа хора. А иначе заведения и кръчми са пълни до козирката.
братя ъргируви

2021.07.21 | 05:45

5
ненуужен

2021.07.21 | 05:13

4
Баш републиканецо дава акъл
Хасково

2021.07.21 | 00:18

2
Хапартамент фъф Хасково имаш ли?
nig

2021.07.20 | 21:55

1
ти пък какво разбираш от политика, като цялото време ти отиде апартаменти да оправяш. Ако имаме нужда от съвет кой да налепи плочки или информация за творчеството на Веско Маринов ще се обърнем към господин Цветанов.

Добави коментар

Водещи новини