ЕК в доклада си за България : Инспекторатът към ВСС продължава да работи с изтекли от април 2020 г. правомощия

  • 20 юли 2021 16:04

  • 1485
  • 7
 ЕК в доклада си за България : Инспекторатът към ВСС продължава да работи с изтекли от април 2020 г. правомощия
© Getty images (архив)

Европейската комисия представи днес втория годишен доклад за състоянието на върховенството на закона в ЕС, предаде БТА.

"За България Еврокомисията отбелязва, че властите са приели план за действие по досегашните препоръки. Запазват се предизвикателствата пред съдебната реформа, включително по отношение на отчетността на главния прокурор и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС)", се посочва в предисловието на доклада.

Очаква се ЕК да представи годишния доклад

Отбелязва се, че от първия доклад миналата есен България е изготвила нов закон за отговорността на главния прокурор и неговите заместници, но той е бил отхвърлен от Конституционния съд. Допълва се, че промените във ВСС са били обвързани с неприети изменения в Конституцията.

Посочва се, че Инспекторатът към ВСС продължава да работи с изтекли от април миналата година правомощия.

"Повишенията на съдии се извършват извън обикновената процедура на открит конкурс. Изостава цифровизацията на правосъдието, докато ефективността на административното правосъдие се повишава", добавя ЕК.

Отбелязва се, че нашата страна е приела нова стратегия за борба с корупцията до 2027 г., както и че остават значителни предизвикателства пред ефективността на мерките, свързани с почтеността на чиновниците, лобирането и защитата на източниците на сигнали за нарушения. "Въпреки предприетите мерки, окончателните присъди за корупция на високо равнище остават малко", сочи оценката на комисията.

ЕК продължава да се тревожи от липсата на прозрачност на собствеността на медиите у нас и отчита, че условията за работа на българските журналисти не са се подобрили в последните 10 месеца.

Комисията отбелязва, че промените в законодателството през преходни и заключителни разпоредби представлява заобикаляне на изискванията за оценка на въздействието от въвежданите правни изменения.

Държавният департамент на САЩ излезе с нов критичен доклад срещу България

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1485 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.07.20 | 17:48

6
Истината е че, цялата какафония и циркаджийски изпълнения на Румен Радев...Има Такъв Наглец....Изпра...зни се Мили Вън...... ДеБъ...БСП и Дпс чакат милиардите от Европейския Фонд за възстановяване след пандемията....за 3 години след кандидастване ВЕДНАГА/БЕЗВЪЗМЕЗДНО се превеждат на Република България 6.5 млрд евро ...без да питат за какво са....сега разбрахте ли защо драпат за властта червените бок..луци..и след като усвоят кинтите...нито за Учиндолския селяк, ще чуете, нито за руския шпионин Радев, нито за ченгетата от ДеБъ
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.07.20 | 18:48

7
Е не, ще ги дадем на Боко и Пеевски, депесарче. Хахахахаха

2021.07.20 | 17:45

5
Гешев е пътник ! Радев ще управлява още ПЕТ години !

2021.07.20 | 16:20

1
хахахахаха.....сега разбрахте ли защо Кьовеши е идвала в Бг....да подкрепи Гешев в борбата му с мутрите в/извън България
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.07.20 | 17:26

4
Пий си хапчетата, недъгаво депесарче. Понеже много го подкрепя му върна шест души.

2021.07.20 | 17:25

3
Онези мутри извън България само кралицата може да нареди на арабите да го екстрадират.ОАЕ слушкат само нея,защото там тя командва.

2021.07.20 | 17:23

2
Разбира се ,само тъпанарите не знаеха,ЧЕ КЬОВЕШИ Е МИНАЛА ПО СЪЩИЯ ПЪТ БОРЕЙКИ СЕ С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ.ЦЯЛА РУМЪНИЯ ИСКА ГЛАВАТА И ,НО ТЯ УСПЯВА СУМАТИ НАРОД ДА ВКАРА В ЗАТВОРА.СХЕМАТА Е ЕДНА И СЪЩА - ПРЕЧИШ ИМ - МАХАТ ТЕ.ГЕШЕВ СИ Е НА НА МЯСТОТО.УСПЕХ МУ ЖЕЛАЯ ,ТРУДНО Е НО НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО,ЩЕ СЕ СПРАВИ !

Добави коментар

Водещи новини