Очаква се ЕК да представи годишния доклад

  • 20 юли 2021 07:26

  • 688
  • 0
Очаква се ЕК да представи годишния доклад
© Pixabay

Борбата с корупцията на високо равнище и окончателните присъди, както и политическата намеса в медиите са сред областите, които остават проблемни за България.

Това се очаква да пише в годишния доклад за върховенството на закона, който Европейската комисия ще представи днес в Брюксел.

От 2007 г. до 2019 г. България беше обект на наблюдение заедно с Румъния, в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

ЕК: Ще отчетем санкциите на САЩ срещу българи в следващия си доклад за законността

Впоследствие, без механизмът официално да е отменен, ЕК започна да представя ежегодни доклади за Върховенството на закона във всички 27 държави-членки.

Основните критерии са независимост на съдебната система, антикорупционни мерки, свобода на медиите.

В главата за България днес не се очаква да бъде отчетен напредък в борбата с корупцията на високо равнище. Отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остават предизвикателство за страната ни, вероятно ще пише в текста. Сред отчетените проблеми се очаква да бъдат посочени липсата на прозрачност в медийната собственост и политическата намеса в медиите.

Поне на теория ежегодният доклад за Върховенството на закона трябваше да бъде аларма за ранно сигнализиране на нарушения на правовата държава. Впоследствие достъпът до еврофондовете беше обвързан със спазването на принципите на правовата държава. Поне до момента обаче няма наложени реални финансови санкции за нарушители.

Последвайте канала на

Десислава Станева
688 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини