Бившият екоминистър: Злоупотребите по ОПОС са извършени от фирми, приближени до БСП, ДПС и ГЕРБ

  • 15 юли 2021 08:56

  • 1323
  • 9
© БТВ

България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв. заради неправилно изразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Това заяви в „Тази сутрин“ бившият екоминистър Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и относно проверката за злоупотреби по програмата от Европейската прокуратура, ръководена от Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е.

Разследването започна именно след сигнал на Димитров, който пое ведомството след отстраняването на Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе заради водната криза в Перник.

Ревизоро: Язовирите бяха празни, трета година не беше валяло

Той уточни, че през цялата 2020 г. е получавал данни за злоупотреби по ОПОС. По отношение на бонусите във ведомството, Димитров обясни, че те се раздават от 2007 г. насам на всяко тримесечие. По думите му „това е димната завеса“.

По думите му група фирми, приближени до БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и техни коалиционни партньори, са усвоили почти всички пари за конкретна дейност ОП „Околна среда“.

„Касае се за група фирми на двама бивши министри, които са си „осиновили“ програмата. Всичките пари минават през тях или сина на един от тях. Където са ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в – отиват от името на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, където са на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – отива човек от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с. През фирми консултанти се получават парите и се делят по веригата“, обясни Димитров.

Бившият екоминистър посочи, че според негова проверка става въпрос за 200 млн. лв. „Когато сигналът дойде при мен през януари месец се свързах с главния прокурор и премиера Борисов и той ми каза: „Веднага да се изпрати на прокуратурата и всички участващи служители, кметове, съпартийци – да си носят последствията“, допълни той.

Димитров посочи, че е уволнил директора и зам.-директора на програмата. По думите му Кьовеши ще разследва именно тази схема. Димитров упрекна действията на служебния кабинет и посочи, че ресорният министър Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В е възстановил на работа отстранените директори – като зам.-министри. 

Ревизоро наградил чиновници с тлъсти бонуси, после ги дал на прокурор

„Служебният министър, г-н Личев, свърши и немислимото, за да провали работодателя си – президента. Той уволни много повече директори, отколкото аз за година и половина, по искане на прокуратурата. Той уволни на 100% директорите на всички Басейнови дирекции, сега ще отиде на РИОСВ-тата. Въведе нов жанр – пенсионерска фантастика“, коментира бившият екоминистър.

Относно проектокабинета на „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“, Димитров коментира, че липсата на предложение за министър на Околната среда и водите се дължи на отказ на дадено лице. „На пет души от служебния кабинет предлагаха, само един се съгласи. Не са имали име, което да оповестят и затова са го пропуснали“, отбеляза той и допълни, че ресорният министър е важно да има бюджет и опит.

Той уточни, че голяма част от средствата по Плана за възстановяване и развитие са свързани с екология и затова е важно да има компетентен човек начело на ведомството.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1323 9

Коментари 9

Добави коментар
иванов

2021.07.15 | 17:08

9
Нали ти си бил управляващ...как е станало така....Още малко и ще ти повярвам.....Стига с тези герберски изцепки....Гнилотията е навсякъде

2021.07.15 | 09:26

4
Игати тъпият и прост народ сме, може ли една мутра като ББ да ни разиграва като топка и ние да продължаваме да му ръкопляскаме, дажи и над 600 хиляди са му дали гласа си. ББ е спечелил не само пълни чекмеджета, но и милиони евра и ги депозирал в западни банки на име на близки хора за не бъде разкрит. Дойде на власт с лъжи и популизъм и продължава да ни лъже.

2021.07.15 | 13:07

8
'И'гати вЕрно. А на чалгарчето, което се слагаше на всяка мута 30 години даже повече са му повЕрвали. Че и на червените, и на отровните и на 'Маджо се обади'.... не народ а мърша.
ааа

2021.07.15 | 11:19

7
Всички партии са в кюпа. Докато не се отървем от това партийно управление, все така ще си мизерстваме. Бедните стават все по-бедни и напускат територията, а богатите все по-богати. "Милионерите с влог в България са се увеличили със 151 през 2020 г. въпреки пандемията и кризата заради нея. Това става ясно от данните на БНБ, публикувани в сряда, пише "24 часа"." Едва ли са се изгърбили от работа или са случайни хора, за да станат милионери!
Stamatis

2021.07.15 | 09:54

5
Айде, айде и ти се прави на честен, но накрая си показа рогцата и облиза задника на Борисов! Нещастник и комплексар от висока класа!
До Stamatis

2021.07.15 | 11:12

6
Жалък си! Мери се температурата, може и да ти е от полза.

2021.07.15 | 09:26

3
Хъм крадец, хъм наглец, понеже Гешев е техен човек затова не са привикани за разпит !

2021.07.15 | 09:25

2
Хъм крадец, хъм наглец, понеже Гешев е техен човек затова не са го привикали !
????

2021.07.15 | 09:20

1
А,КОНТРОЛА по ОПОС,КОЙ го е ИЗВЪРШВАЛ,"другарю-ревизоро"?! КОЙ????

Добави коментар

Водещи новини