МВнР благодари на българските общности зад граница за активността и помощта при организиране на вота в чужбина

  • 13 юли 2021 16:46

  • 436
  • 0
МВнР благодари на българските общности зад граница за активността и помощта при организиране на вота в чужбина
© МВнР

Министерството на външните работи изказва своята искрена благодарност към българските общности в чужбина, с чието неоценимо партньорство и сътрудничество стана възможно организирането на вота зад граница. Тяхната гражданска активност и инициатива съхраняват духа на България, където и да се намират по света.

Над 5000 души – доброволци от българските общности и командировани служители, помогнаха и участваха в процеса по подготовка и провеждането на изборния ден в 782 секции в 68 държави.

Как гласуваха българите в Германия?

МВнР благодари и на служителите на министерството у нас и в задграничните ни представителства, както и на другите български институции, включили се активно с осигуряването на свои представители или технически средства за организиране на безпрецедентния по мащаб вот в чужбина.

Припомняме, че за изборите на 11 юли 2021 г. зад граница бяха разкрити с 69 % повече секции в сравнение с вота на 4 април 2021 г. 672 секции бяха открити извън дипломатическите и консулски представителства, а 110 секции бяха разположени на територията на мисиите ни. Най-голям бе броят на секциите във Великобритания – 135, Германия – 115, Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции. За първи път на тези избори сънародниците гласуваха в Доминиканската република и на някои гръцки острови - Тасос, Лимнос, Лефкада, както и в гръцкото курортното селище Неа Перамос.

В Албания и Япония за първи път бяха открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.

Мая Йорданова
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини