Министър Комитова обясни кой спира автомагистрала „Хемус“

  • 02 юли 2021 14:02

  • 4736
  • 59
©

Искам да поясня, че в нашето министерство извършваме два вида строителство – ново и ремонти на пътища. АМ „Хемус“ го наричаме ново строителство. Инвестиционният процес касае всички видове строежи, включително и магистралата. Това заяви на брифинг служебният министър на регионалното развитие Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 във връзка с изграждането на автомагистрала „Хемус“, предаде репортер на Novini.bg.

Проектът започва с устройствен план. Това е започнало през 2015 и е завършило през 2021 г. Това включва неговото съгласуване и одобряване. След това се започват отчуждителни процедури на земята, върху която ще минава магистралата. Срокът не може да бъде фиксиран, така че процедурата може да отнеме години. След това се изработва проект за строителство, който също се съгласува. Накрая всичко това разрешение за строеж. Едва тогава започва втората фаза на проекта – строителството. Накрая се приключва с Акт 16, обясни Комитова.

Министър Комитова разясни кой може да спре строителството на магистралите у нас

„Трасето е разделено на 9 участъка. Първите три участъка имат разрешение за строеж и на тях се строи. Следващите (4, 5 и 6) нямат одобрени устройствени планове и те трябва да извървят стъпките по отчуждителните процедури и не знам колко време ще отнеме. Останалите участъци 7, 8 и 9 не са започнати“, стана ясно от думите ѝ.

„Цялата АМ „Хемус“ е възложена да се строи от държавното търговско дружество „Автомагистрали“. За 1,38 млрд. лева е получило аванси, за да строим. Тези аванси дружеството е раздало 675 млн. лева на фирми, които да доставят материали и техника. Към днешна дата имаме диспропорция – има едно раздаване на пари, но изоставане на строителството. АМ „Хемус“ се строи само в участъци 1, 2 и 3. Фирмите там не са спрели да строят, защото са получили много повече средства, отколкото са необходими. Аз като регионален министър не мога да спра никакво строителство. Най-скъпото строителство е незавършеното строителство. Тази магистрала е на българския народ. Фирмите могат да спрат строителството, като не платят на работниците, но тя нямат интерес да го направят. Този, който може да го спре единствено от началника на „Автомагистрали“ - Стоян Беличев. Той вече е сменен“, поясни регионалният министър.

„Нека не използваме темата с непочтени цели. Нямаме интерес да спираме това строителство. До момента няма нито един акт, с който да наредя това“, призова министър Комитова.

„В България се е създала тежка административно-нормативната среда, в която минават години преди да се издаде разрешително за строеж“, подчерта регионалният министър.

Това означава, че заложеният срок за завършване на АМ „Хемус“ е химера.

Мая Йорданова
4736 59

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 59

Добави коментар
Госпожата

2021.07.03 | 07:18

59
Да не ни будалка. Парите за автомагистрала "Хемус" са в отделна сметка в банката и подопечното й МРРБ се разпорежда с тях, т.е. Комитова се разпорежда. Това е поредната наказателна акция на фуражката Радев срещу Североизточна България, която го освирка при посещението му във Варна.

2021.07.02 | 17:21

38
Много разбира тази жена бреей. Работата е започнала през 2015г, а преди каза, че са „раздадени“ пари дори без разрешение за строеж. Интересно кой сега ще работи години без пари, докато се получи заветното разрешение.
До умения ненормалник

2021.07.02 | 20:49

58
Ей нещастник, защо не се гръмнеш ?!

2021.07.02 | 17:43

45
Ало, улавия, кой е ПРОС то се вижда от написаното.
Улавия от Новини.бг

2021.07.02 | 17:39

42
иди тегли един език на ануса на Тиквата, ти си прос като войнишка манерка и тая материя не е за теб,.

2021.07.02 | 19:21

57
Браво на министър Комитова,
До простия

2021.07.02 | 18:29

56
А как ти реши, че можеш да определяш компетентността на министрите ?! Аман от "всичкознаещи" малоумници ! Заради такива, като вас, България е на дъното на Европа ! Тъкмо някой започне да прави нещо И веднага се намират завистливи и полуграмотни злобари, при това достатъчно на брой, за да развалят всичко ! Не се научихте на нищо, нещастници тъпи!
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.02 | 18:23

55
"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.02 | 18:23

54
"БАЙО ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ВИЕ С ОНАЯ ЛУДЕТИНА БОТЬОВА СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА.КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" УБИТИЯ ОТ ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ АПОСТОЛ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА ЛЕВСКИ..."НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИТОЛКОВА КОЛКОТО РУСИЯ". ДИМИТЪР БЛАГОЕВ-ДЯДОТО ОСНОВАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ. "БЪЛГАРИЯ Е ТРОЯНСКИ КОН НА КРЕМЪЛ В ЕС И НАТО" КОНЯ ЛАВРОВ-ПОЖИЗНЕН ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.

2021.07.02 | 17:53

53
Най лошото в момента е че без парламент президента си подменя системата както му е наредено от Кремъл, чрез това уж служебно правителство, а то реално е на БСП, няма как и не може да се скрие! Другото лошо е че няма адекватни  демократични институции, които да се противопоставят на случващото се , безконтролно манипулации,  а фалшивите НПО-та се покриха естествено , пишат се и се разпространяват слухове , откровени лъжи и непроверени факти, като се представят за истини и се правят внушения и манипулации! Доста медии пък толкова ниско полегнаха на хунтата, че направо са жалки и ако това е новата промяна е МНОГО, МНОГО жалко, защото в крайна сметка последиците ще са неприятни за всички нас!
Радев, Янев,

2021.07.02 | 17:52

52
газете сините червеи, та да не могат да подадат глава на изборите.
Идиот Новини.бг

2021.07.02 | 17:52

50
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.02 | 17:52

51
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни, a генералите от армията били разрушители и терористи.

2021.07.02 | 16:09

19
Червената паплач на Радев само краде...в момента изнудват фирми подизпълнители за комисионни ....т.е връщат се мутренските времена....нали на Черепа техния господар трябва да му се върне инвестицията в преврата от миналата година!
Улавия от Новини.бг

2021.07.02 | 17:51

49
"Червената паплач на Радев" сне ние, народът, а ти к.урво, мутенска си едно неграмотно, безмозъчно лaйно,

2021.07.02 | 17:04

28
Преврат на кое викаш? Да си вземем държавата ли е преврат от крадците?

Добави коментар

Водещи новини