Комитова: Правим всичко възможно извършените до момента ремонти по пътищата да бъдат разплатени

  • 23 юли 2021 17:18

  • 579
  • 0
Комитова: Правим всичко възможно извършените до момента ремонти по пътищата да бъдат разплатени
© МРРБ

"Правим всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми". Това е уверила служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 на среща днес с представители на местната власт и фирмите, извършващи текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, съобщиха от министерството.

Повод за срещата е било изпратеното от бившия председател на УС на АПИ Апостол Минчев писмо до Областните пътни управления за спиране на ремонтните дейности по места.

"Писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде отменено веднага след назначаване на ново ръководство на АПИ, което се очаква да стане до един - два дни", е казала на срещата министърът. Тя е заявила, че започнатите ремонти ще продължат до тяхното завършване, а плащанията ще се извършват поетапно на траншове.

По време на продължилия повече от три часа разговор представителите на местната власт са информирали архитект Комитова за инфраструктурните обекти, по които е започнат ремонт и рехабилитация и които са били спрени. Те са уверили, че по-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от АПИ, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината.

Редица фирми, отговарящи за зимното поддържане на републиканските пътища, не са получили парите си от АПИ даже за зимното почистване, са се оплакали строителите.

На срещата е станало известно, че фирми - изпълнители са получавали от АПИ задания за изпълнение на дейности със закъснение за по-ранен период.

Освободен е зам.-регионалният министър, препоръчал за поста уволнения преди дни шеф на АПИ

"Цялата порочна практика, формулирана като текущ ремонт и поддръжка трябва да бъде променена", е казала регионалният министър, защото, според нея, под прикритието на формулировката текущ ремонт и поддръжка, в редица случаи, се извършва ново строителство без съответните за това документи.

"Трябва да се изгражда свързаност между отделните региони, строителството не трябва да спира и не може да се избират територии, в които да се работи по политически линии, убедена съм в това", е подчертала Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 и е била категорична, че строителството няма цвят и е на българските граждани.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството е предложила на участниците в срещата да започне провеждането на подобни регулярни срещи с ръководството на МРРБ поне веднъж на всеки три месеца.

След срещата министър Комитова е разговаряла с представителите на строителни фирми, които са я запознали с извършени от тях до момента дейности по републиканската пътна мрежа, фактурирани и сертифицирани, но и към момента неразплатени от пътната агенция, някои натрупани като вземания от няколко години.

"Идеята е с постановления на Министерски съвет правителството да осигури средства за разплащане на фирмите", е обяснила министър Комитова.

В днешните срещи са участвали и заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, представители на политическото ръководство на МРРБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
579 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини