Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

  • 11 юни 2021 18:38

  • 1217
  • 9
Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън
© Булфото (архив)

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкън и на него бяха обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония, съобщиха от правителствената пресслужба.

Президентът Радев определи наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, заяви от своя страна Антъни Блинкън.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на оцени високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкън открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора президентът Радев подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

Румен Радев: Санкциите на български граждани са ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция

Обсъдена бе и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкън изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа. Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1217 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ср

2021.06.11 | 18:49

1
Явно америте са у казали да не се кандидатира за 2ри мандат, защото ще му изкарат кирливите ризи и ще запознаят българите с това, какви пари е получавал Мунчо от другаря Путлер, от Черепа, от арестуваните олигарси.....Напоследък след санкциите стана много мълчалив!!! Преди не спираше да грачи грозно Ушатото недоразумение!!!
Демократ

2021.06.11 | 19:41

2
Вместо да бъде ускорена работата на смесената историческа комисия за дефиниране на общата ни история на база на историческите факти, както е записано в Договора ни за добросъседство, Зоран Заев очевидно е решил да залага на лобиране и натиск над България. Независимо от цената, така няма да стане !

2021.06.11 | 20:30

3
Тиквата изгоря ! Явно ще облече костюм на райета ! Радев е вече човека на САЩ в България ! Той ще ни управлява чрез служебното правителство ! Одобрено е от Херо Мустафа !
bobi

2021.06.11 | 20:45

4
ТЪП пишман пилот!!!
FARAON

2021.06.11 | 22:29

5
ЗЛАТОТО ОТ МУЗЕИТЕ, СЪЩО ДА СЕ ПРЕДАДЕ. МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ ГИПСОВИ КОПИЯ И ДА СИ ГИ БОЯДИСАТЕ С БРОНЗ ЗА КЮНЦИ :)
FARAON

2021.06.11 | 22:52

6
АКО НЯКОЙ РЕШИ ВСЕ ПАК ДА СИ ОСТАВИ ТАМ НЯКОЕ ЗЛАТО, ОБИЧКА, ПРЪСТЕНЧЕ, ЖЪЛТИЧКА, ГО ВРЪЗВАТЕ НА МЕТАЛЕН КОЛ. УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ, ПЪТЕН ЗНАК И МУ ЛИСВАТЕ БЕНЗИНА! ТАКА ЩЕ СЕ НАКАЗВА КРАЖБАТА ОТ БОГА. НА КОГОТО ПРИНАДЛЕЖИ ВСИЧКО В ТОЗИ СВЯТ.
Heidijedna

2021.06.12 | 04:26

7
М­­­л­а­д­­а­­ ­­м­­­о­к­­­р­а­­ ­­у­ч­­­е­­н­и­ч­­­к­а­­­ ­­ч­у­к­­а­­ ­­ ­W­­­ ­W­­ ­W­­ ­­.­­­ ­­B­ ­­G­­ ­1­­­ ­7­­ ­­­.­­ ­C­­­ ­­L­ ­U­­ ­­­B
Умник Гюро

2021.06.12 | 04:51

8
На Фатмака му заявиха, че, ако продължава да лиже дирника на П.ут.кин, ще му духнат под фатмашката фуражка.
Suzannemtcua

2021.06.12 | 07:51

9
М­­л­­а­­­д­­а­­­ ­м­­­о­­к­­­р­­­а­­­ ­­у­­ч­е­н­­­и­­­ч­­­к­­а­­­ ­­­ч­у­­к­­а­ ­­ ­W­­ ­­W­­­ ­­­W­ ­­­.­­ ­­­B­­­ ­­­G­­ ­­1­­­ ­7­­ ­­.­­ ­C­­­ ­­L­ ­U­­ ­B

Добави коментар

Водещи новини