Даниел Митов сравни състава на служебния кабинет с този на Пламен Орешарски

  • 14 май 2021 12:41

  • 1548
  • 8
Даниел Митов сравни състава на служебния кабинет с този на Пламен Орешарски
© Булфото (архив)

По принцип служебните кабинети не би трябвало да изпълняват каквито и да било амбиции на държавния глава. Служебните кабинети са институция, която е заложена в Конституцията, за да организира избори и да преведе държавата от момента на сдаването на властта на един кабинет, докато се състави следващият. В настоящата ситуация се създава впечатлението, че едва ли не президентът започва не само да управлява, а да изпълнява някаква програма. Абсолютно недопустимо. Конституцията не позволява на президента да си изпълнява някаква собствена програма. Трябва да има избори, трябва да има нов парламент, този парламент трябва да състави мнозинство, което да излъчи правителство. Тогава вече с волята на българските граждани легитимно може някакъв кабинет да изпълнява програма. Това коментира в интервю за "Фокус" зам.-председателят на ПП ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

,,Това е едно. Второ, съставът на новия кабинет, с малки изключения, можем да му сложим някакъв етикет от типа на "Шанс за Орешарски 2". Виждаме влизане на БСП през задния вход във властта, тъй като те очевидно не могат по друг начин да влязат във властта – избирателите не са им дали това доверие. И виждаме, според мен поне, първият случай може би на злоупотреба с власт, а именно уволнението на основния свидетел по делото срещу Пламен Узунов, бившия президентски съветник. Това не са добри знаци. Не мога да кажа, че цялото служебно правителство е проблемно, казвам с малки изключения – там има и добри попадения. Служебния министър на външните работи познавам добре – той е добро попадение, както и министърът на отбраната. Но оттам насетне не мога да не отбележа и да не подчертая още веднъж нещата, които вече казах'', зака още Митов.

Даниел Митов: Служебният кабинет не може да бъде алтернатива

,,Силно се надявам следващият парламент да излъчи кабинет, защото иначе отиваме в период на политическо безвремие и политическа безотговорност, която би била пагубна за държавата. В последния парламент коалицията ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в/СДС беше единственият политически субект, който подходи отговорно както към своите избиратели, така и към всички български граждани – предложи структура и състав на кабинет и се опитахме да влезем в разговор с останалите политически партии, така че да можем да се обединим около някакви приоритети и политически път. Разбира се, те отказаха – това е ясно. Но ако следващият парламент повтори тази формула, аз мисля, че българските граждани няма да ни простят. Това би било безкрайно безотговорно и всъщност би дало власт в ръцете на хора, които не са легитимни. Аз имам опасенията, обаче, че с този Изборен кодекс, който беше гласуван буквално за два дни, който беше абсолютно и категорично необмислен, който нарушава всички принципи, заложени в международните принципи за правене на демократични и свободни избори, с това налагане на машинното гласуване, ние можем да стигнем до момент, в който да бъдат оспорвани изборните резултати. Надявам се, че и ЦИК, и служебният кабинет ще се справят в тази ситуация, но имайте предвид, че машинният вот е много хлъзгава територия, от която са избягали добре организирани, демократични, дигитални държави, много по-развити от нас, те са бягали от 100% машинно гласуване. Някои от тях дори изобщо са се отказали от него. А тук нас ни принуждават в момента да гласуваме изцяло машинно. Как ще осигурят тези хора както анонимността на вота, така и възможността при оспорване на изборен резултат да бъдат проверени тези резултати? Какво ще каже Конституционният съд? Между другото, вие знаете, че сме подали жалба до Конституционния съд във връзка с въвеждането на 100% машинно гласуване. Какво ще каже Конституционният съд по този въпрос, ние не знаем. Така че в един момент можем да се окажем в много неприятна ситуация за българската демокрация, докарана от хора, които буквално не разбират какво правят и рушат фундаментите на някакъв демократичен процес, който в крайна сметка в продължение на 30 години е работил. И на последните избори наблюдаващите международни организации ни казаха, че изборите бяха честни. Аз се опасявам, че следващите избори могат да бъдат много по-голям проблем'', обясни още Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“,.

Ние ревизии сме виждали през годините много. Не знам какво значи "истинското състояние на държавата". Истинското състояние на държавата е пред очите на всички. Има и доклади, има и решения на Министерски съвет. Ясно е, министерствата работят по определени правила, всички познават тези правила. Аз не я разбирам тая формула "истинското състояние на държавата". Всички си знаем истинското състояние на държавата. А това, че си имаме проблеми, е ясно, че трябва да си ги решаваме, също е ясно. Няма правителства, където и да било, не само в България, които за четири години да са решили всичко, всички проблеми. Та това е от ясно по-ясно. Виждали сме в годините назад подобни заявки от хора, които идват в един момент, решават да употребят реториката на някакъв тип реваншизъм, за да създадат впечатлението, че ще свършат нещо голямо и кой знае какво се е случвало в тези години, и в един момент виждаме как задкулисието всъщност се е настанило на мястото на някакво легитимно правителство, което в крайна сметка, с всичките си недостатъци, все пак е постигнало някакви резултати, посочи той.

На въпрос дали има руска намеса в събитията, които се случват в България през последните месеци Митов заяви, че е добре да се говори за това, но когато има доказателства.

,,Това е добре да се говори, когато имаме някакви данни за него. Всеки може да има своите подозрения. За съжаление и през шпионския скандал, когато българските институции разкриха цяла шпионска мрежа, която действаше в полза на Русия, става ясно, че Руската федерация има своите инструменти да събира определени данни, а и да влияе върху политическия живот в България. Това си го знаем от години. И аз съм един от хората, които са участвали и заемали много активни позиции за това подобни влияние да бъдат ограничени, не защото имам нещо против Русия, а защото това, което идва в момента от Путинова Русия, е проблемно. Проблемно е за нашата демокрация, проблемно е за институциите, които се опитваме да градим, и за принципите, които се опитваме да слагаме в основата на тези институции. Подобен тип авторитарни намеси ерозират и до голяма степен създават условия политическата тъкан в България да не може да се развива в степента, в която бихме искали, и със скоростта, с която бихме искали'', коментира зам.-председателят на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

Митов разкри: Радев скри важна декларация, която заклеймява саботажите на Русия в Чехия и България

Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, призна и за грешките, допуснати от партията през годините.

О, ако тръгнем да ги анализираме, ще ни отнеме много време. Пък и не знам дали една политическа партия трябва да започва да си говори за слабостите публично. Ние си ги анализираме вътрешно и трябва да умеем да си ги признаваме пред себе си. Естествено, когато управляваш толкова дълго време, не може да не допуснеш грешки, не може да не допуснеш слабости – това е естествено. Аз много, много често говоря за Маргарет Тачър – 14 години управление и в крайна сметка не можа да удържи. Това е един от най-великите британски министър-председатели. Нормално е след дълго управление да има допуснати грешки, да има допуснати слабости. Ще си ги анализираме. Въпросът е в следното: това, което ни се предлага като алтернатива представлява нещо като минимум изключително съмнително, имайки предвид задкулисния начин, по който се работи, имайки предвид случките в последното Народно събрание, които бяха част от самата атмосфера, говоренето, начинът, по който се действаше, те излизаха извън рамките на нормалния парламентаризъм и демократичен процес. Това трябва да се промени. Ние ще подхождаме и ще продължим да подхождаме с добронамереност към всички. В една демокрация се разговаря и трябва да върнем културата на разговори и на диалог. Но в крайна сметка това минава и през цивилизовано отношение към политическия процес, което за съжаление беше нарушен. Но възможно е да се вразумим бързо и да влезем в някаква нормалност, от която се нуждае както държавата, така и всички български граждани, заяви в заключение Митов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1548 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.05.14 | 19:04

2
Стига рива бе , хюмне ! Ще дойде и твоя ред ! Ти си от ония глупаци , които си купиха фабрики на 8 - септеври 1944 г . !
дали не е

2021.05.18 | 12:20

8
Kupil fabrika na "8 - септеври"-23.55 chasa

2021.05.17 | 17:04

7
Румен Гайтански – най-големият клиент на ББР, освен Пеевски крадци
Shellydmnpa

2021.05.17 | 13:54

6
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Karayoona

2021.05.17 | 08:21

5
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Kimoutxa

2021.05.16 | 16:25

4
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.14 | 20:25

3
Два мандата за служебното правителство ! Да изчегърта от дъно герберастките мутри като Митов , където и да са се заврели !
я стига

2021.05.14 | 14:51

1
Плъх нещастен и болно амбициозен.Умря на мъка,че не стана премиер.

Добави коментар

Водещи новини