Захариева при оттеглянето си: Няма нищо по-важно от националния интерес на България

  • 12 май 2021 10:46

  • 1286
  • 8
© Novini.bg

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на предаде поста на външен министър на Светлан Стоев по време на официална церемония в сградата на МВнР, съобщи репортер на Novini.bg

Както е известно, с указ от днес на президента Радев новото служебно правителство встъпва в длъжност, с което официално приключи управлението на третия кабинета "Борисов". По думите на държавния глава целта на служебното правителство е да направи първата крачка към укрепването на държавността и да даде увереност на българите, че страната може да се управлява честно и прозрачно.

България вече има ново правителство! Президентът назначи служебен кабинет

В началото на словото си Захариева посочи, че Светлан Стоев е човек с голям опит в международните отношения и човек, който познава достатъчно добре системата, за да се справи с отговорните предизвикателства, които го очакват, акцентирайки най-вече върху организацията за изборите в чужбина.

За мен беше огромна отговорност и чест да представлявам страната си в последните четири години. Успяхме да върнем темата за европейската перспектива за Западните Балкани. По време на Европейското председателство България в мое лице представляваше ЕС в редица международни формати. Българските дипломация, администрация и бизнес доказаха, че България е в сърцето на Европа, че можем да предлагаме и реализираме политики и да постигаме съгласие по трудни за решаване в ЕС въпроси. Убедена съм, че българските граждани тепърва ще виждат ползите, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

,,С модернизацията на армията демонстрирахме, че сме надежден член на НАТО. Никога не съм се колебала да изразя националните интереси на България, когато са били нарушавани. Защото няма нищо по-важно от националния интерес на България. Успяхме да реализираме страшно много посещения на много външни министри, които никога не бяха идвали у нас на посещение, като например външния министър на Индия, както и министри от Северна Африка'', припомни още тя.

Военна техника на НАТО премина през България

,,МВнР бе 24/7 в служба на българските граждани в чужбина в най-тежките месеци на пандемията. Имахме четири или пет телефонни линии и в първите дни се приемаха около 10 000 обаждания на ден. Не забравихме и големите общности в чужбина. Щастлива съм, че отмина времето, когато МВнР закриваше емисии и започна да открива такива. В Рияд и Абу Даби открихме две посолства'', посочи Захариева.

По отношение на Република Северна Македония тя подчерта, че са спекулации твърденията, че служебният кабинет ще промени позицията на България по адрес на Скопие.

Изпълнява ли задълженията си Република Северна Македония?

Винаги сме били искрен приятел, ние искаме Македония да се реформира и да започне преговори, но това няма как да стане на цената на българския национален интерес. България има много ясна позиция по тази тема. Имаме много ясен план и много ясни условия, договорите трябва да се спазват, особено договорите между държави. Убедена съм и се надявам, че и служебното правителство ще продължи да следва дългогодишната политика на приятелство, но и с ясни условия, обясни в заключение Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Последвайте канала на

Novini.bg
1286 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Tres

2021.05.12 | 11:04

1
Махай се гад очилата.

2021.05.12 | 12:17

5
Научи се да пишеш
Ей , долен герберски боклук

2021.05.12 | 11:33

2
МАРШ ,Марш Секретарке .....,ама сега започва ревизия .... Крадливи Гербери

2021.05.12 | 12:17

4
Болен мозък

2021.05.12 | 12:16

3
Най добрия министър !
Вашето име

2021.05.12 | 12:32

6
Тази пазарджиклийска крава беше най-слабия външен министър на България

2021.05.12 | 12:37

7
Само ГЕРБ....другите са измамници....ФАКТ
Бай Васо Сърбеца

2021.05.12 | 13:04

8
По-важно е да ти е пълно чекмеджето мама ви да е.ба мръсна лицемерна

Добави коментар

Водещи новини