С процедурен хаос БСП пробва да се изтарикати за пенсиите. ГЕРБ, ДПС и Ива Митева не позволиха

  • 05 май 2021 18:02

  • 12049
  • 51
© Булфото

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 г., да се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г. Това предлагат от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България с промени в Кодекса за социално осигуряване. Според социалистите преизчисляването на тези пенсии може да се прилага, ако е по-изгодно за лицето. Гледането на предложението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в пленарната зала бе съпроводено от сериозни препирни и процедурен хаос.

Срещу предложението на левицата се обявиха от ГЕРБ-СДС.

"Това е ярък пример за лицемерие и популизъм. Първо, че се пренебрегна нормалният ход на законопроекта. Не си спомням да става въпрос за разходване на бюджетни средства и проектът да не е минал пред Бюджетна комисия. Нямаха търпение да изчакат колегите от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България да чуят становищата и решиха по пътия на чл. 53, ал. 8 от Правилника да предложат в програмата да влезе законопроектът. Освен това ще се изисква актуализация на бюджета. Служебният кабинет не може да направи това", изказа мнение Димитър Главчев.

И подчерта, че отношението на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е несериозно при положение, че само преди няколко часа са върнали мандата за съставяне на правителство. Главчев ги запита защо не са приели да управляват, за да направят тази промяна за пенсионерите.

Депутатите на левицата обаче реагираха остро и с репликиране от място. Явно имаше и лични нападки, които предизвикаха раздразнението на Главчев.

Александър Ненков: Властта вече е официално в ръцете на “Обединителят”

"Българските пенсионери не се продават, да знаете това. Ако вие се опитвате да ги купувате, ние не сме правили това“, заяви още Главчев.

Отношение по темата взе и финансистът Мика Зайкова от Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен. Тя отправи критика, че депутатите си запазиха партийната субсидия на 8 лв. за действителен глас, а не могат да намерят пари за пенсионерите. 

Председателят на Бюджетната комисия в парламента Димитър Ганев от Демократична България коментира, че с това предложение на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е пенсията няма да се промени. И подчерта, че животът на този парламент ще е толкова кратък, че няма как да се вземе това решение.

"Няма пари за такова нещо. С чужда пита помен правим", коментира още той.

По думите на Ганев внасяне на предложението за преизчисляване на пенсиите е опит за предизборна агитация. 

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова разкритикува депутатите, че не искат и отричат всичко, гледайки само личния си интерес.

"За 1 месец работа не сме приели нито един закон, освен Изборния кодекс, нито един закон за хората. Това говори, че си гледате личния, партийния интерес. А тези хора с 1 лв. пенсия? А младите семейства? А малките фирми, които фалират? Ще чакат....", коментира тя.

Според Нинова преизчисляването на пенсиите може да се случи и в рамките на 45-ия парламент.

Корнелия Нинова настоя, че трябва да има по-голяма помощ за пенсионерите. Снимка: Novini.bg

"Изправи се! Мутри вън!" също подкрепят проекта на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България. Партията има сходно предложение. Съпредседателят Мая Манолова смята, че крачката с преизчисляване на пенсиите трябва да се направи. 

Рамадан Аталай от ДПС пък каза, че в залата "кипи безсмислен социалистически труд". По думите му искането за преизчисляване на пенсиите е див популизъм.

След няколкочасово обсъждане депутатите все пак гласуваха в подкрепа на преизчисляване на пенсиите.

Изненадващо проектът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България мина на първо четене. Снимка: Novini.bg

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България побързаха да поискат законопроектът да бъде гласуван и на второ четене. Тома Биков от ГЕРБ-СДС обаче контрира, че няма сформирано правителство, то няма дори социална парламентарна комисия.

"Айде поне този закон да не го приемаме в този му вид! Защо един месец не сме направили социална комисия, като сте толкова загрижени за социалната реформа?", обърна се той към социалистите. 

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е се заинати, че е нямало формулирано волеизвление за промени между първо и второ четене. Спорът се задълбочи. Според председателя на парламента Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше трябвало да има пълен консенсус по дадена законодателна промяна, а в случая тя липсва. 

 

Хасан Адемов от ДПС подкрепи думите на Биков, че няма социална комисия, в която да се направят предложения между първо и второ четене. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е настояха, че е нямало такива предложения по време на обсъждането на първо четене на проекта, тогава е възможно той да бъде гласуван и на второ четене.

Хаос настана в парламента, след като от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е поискаха законопроектът да се гласува и на второ четене. Снимка Novini.bg

"Колеги, малко по-сериозно! Казахме, че ДПС ще подкрепим, но при промяна на срока на преизчисляване. Не е необходимо да изпадаме пак в транс", настоя пък Рамадан Аталай.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че досега всички са критикували ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за хаоса в законодателството, а сега се обсъжда да има също нарушаване на правилата. 

Председателят на 45-ия парламент Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше обясни, че няма как да позволи да има и второ гласуване на промените в Кодекса за социално осигуряване. Закани се да се гледат стенограмите, ако се наложи. 

"Самата ви точка беше включена в нарушение на правилника", реагира остро Митева, обръщайки се към Филип Попов от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е

Последваха освирквания от лявата част на залата. Депутати от БСП станаха от местата си и се скупчиха около Митева. Тя обаче не отстъпи и настоя, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е са в нарушение на правилника. На помощ на Митева се притекоха съпартийците й от Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен, които поискаха 15-минутна почивка. Заседанието бе прекъснато за повече от 30 минути. След почивката Митева попари надеждите на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и отказа второ гласуване на промените в КСО. Последваха викове "Оставка" и още препирни. 

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е се скупчиха около Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше. Снимка: Novini.bg

Йордан Цонев подтикна Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше да прекрати заседанието заради хаос, създаден от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Така се сложи край на днешния работен ден. 

Последвайте канала на

Novini.bg
12049 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар
БСП ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

2021.05.06 | 07:23

51
ЩО ВЪРНАХТЕ МАНДАТА, А СЕГА СЕ НАПИНЯТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ НЕЩО....ГОЛЕМИ СТЕ...СМЕШНИЦИ
НОВО ПЕТ

2021.05.06 | 06:49

50
ТРЯБВАШЕ БСП КОМУНЯГИТЕ ДА ИЗВАДЯТ....ПУШКИТЕ
КЛУБ НА ПЕНСИОНЕРА - ВАРНА

2021.05.05 | 23:34

44
Ние пак ще гласуваме за Бойко!
пламен манолов

2021.05.06 | 04:45

49
дано пукнеш в мизерия
Реслноста

2021.05.05 | 19:01

11
ИТН ще е първа политическа сила , ДБ втора ,ГЕРБ трета ... Трифонов ще вземе поне 1.3 млн гласа
Баш

2021.05.06 | 03:10

48
С машинното гласуване ще вземе 7 млн. Гаранция - Венецуела. Справка - Раша
Малей

2021.05.05 | 23:25

41
На кво си, яко е :)

2021.05.05 | 20:17

16
Трудно ще стане след днешното заседание, помнете думата ми!

2021.05.05 | 20:12

14
ИТН еднодневки мафия мутри лъжци

2021.05.05 | 20:11

13
Тези Чалгари са истинската МаФия

2021.05.05 | 23:38

45
„На един рожден ден на нашия премиер, Иван Пилето (собственикът на „Градус“) носи кюлче на премиера. Един от най-богатите хора в България, които се занимават с минно дело, носи голямо кюлче. „Иване, толкова ли ти се откъсна от сърцето - я гледай Цоло какво ми е донесъл“, казал Борисов. "И така – едно малко и две големи – Пилето допълва още едно кюлче – подарък за премиера."
Иди..//от

2021.05.06 | 03:07

47
Иди//..от!!!!!!!!!!!

2021.05.06 | 01:13

46
Щом илчовеца е пропял,значи спукана му е работата на тикввето,илчовците държат земя от Плевен до Дунава и играят с дпс,пропял ли е илчовеца значи дпс ще жертват тиквето ама да видим дали ще жертват и пеевски,че и той стана много силен и пречи вече на догито и е неодобен че краварите са го подгонили яко,бляда също го е подгонил заради ктб.
Не

2021.05.05 | 23:29

43
Не вярвам вече в Ковид 19! Един полуумрял чалгар не можа да затрие!
НЕКРОФИЛ

2021.05.05 | 23:27

42
Абе, Мика жива ли е?
Абе

2021.05.05 | 23:24

40
Сега Маямата като стане безработна, пак ли ще се върне на околовръсното? За един приятел тираджия питам.

2021.05.05 | 20:15

15
Тъпи герберуги, не плюйте единствената партия, която мисли за хората, а се засрамете! Никога българският пенсионер не е бил по-унижаван, отколкото при вашето управление! Опитите да подхвърляте жълти стотинки предизборно на нашите бащи и майки е нищо друго, освен гавра
ПЕНСИОНЕР

2021.05.05 | 23:23

39
Да го духаш на дедо, педалче!

2021.05.05 | 21:26

27
Я го духай бе червен помияр
От народа

2021.05.05 | 20:58

23
ГЕРБ и ДПС вървете в АДА.
Хе

2021.05.05 | 23:22

38
Славунчо, ти ли си бе, антихрист посран :)

2021.05.05 | 21:41

32
Радвай се, че толкова време ни управляваха ГЕРБ, иначе до сега да сме изчезнали като народ... това, което всъщност скоро ще се случи!

2021.05.05 | 21:27

29
Не говори от името на народа бе недоносче

Добави коментар

Водещи новини