Калоян Методиев: Кабинет с третия мандат щеше да е удар по БСП

  • 05 май 2021 14:04

  • 283
  • 1
Калоян Методиев: Кабинет с третия мандат щеше да е удар по БСП
© Булфото, архив

Да се прави правителство с третия мандат щеше да бъде политическа неграмотност. Това смята политологът Калоян Методиев, основател на Институт „РЕГО“. По думите му всички, които са искали това да се случи, всъщност са искали да използват БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за решаване на собствени проблеми или са били „заалчнели за някаква форма на власт или на политическо време, което да използват“.

"За радост не се стигна до този сценарий, който щеше да е удар по БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е", коментира Калоян Методиев в предаването „Преди всички“.

Той допълни, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е „стоят единствено стабилни в момента по отношение на ГЕРБ като политика“ на фона на крясъците в парламента, на хаотичното приемане на законодателство и на „безобразния Изборен кодекс, гласуван по нощите“.

"В служебния кабинет на президента Радев ще се търси контраст спрямо предишния", смята Методиев.

Нинова: Г-н Трифонов явно иска абсолютно мнозинство, но това е невъзможно

Според него предишният служебен кабинет е бил провал. Той се надява настоящият да е по-различен, по-конструктивен и по-балансиран.

„Защото ако го подкара към чист реваншизъм, при тази завихряща се хаотичност на изборите, която ни чака предвид Изборния кодекс, ще станем свидетели на фиаско. Тоест или ще се занимават с изборния процес отговорно, компетентно и спокойно, или ще тласнат страната към хаос", изтъкна Методиев.

„Предполагам ще се търси и малко популизъм, за да може да се дрънкат оръжията предвид предстоящата президентска кампания“, коментира още политологът.

По думите му няма нужда да се истеризира ситуацията, както правят някои „нови-стари, изключителни стари лица в днешния политически контекст“. 

„Като чуете говорене тип „гражданите искат, суверенът ми каза“, имайте предвид, че става въпрос за политическо мошеничество, за политическа измама, за популизъм, за нещо, което манипулира общественото мнение", категоричен бе политологът.

Относно формирането на новия състав на Централната избирателна комисия Калоян Методиев посочи, че партиите си номинират кандидатите, както досега, а президентът само издава указ. Той обърна внимание, че по традиция председателят е на най-голямата партия, „но предвид ситуацията на ГЕРБ, това едва ли ще се случи“.

Според Методиев „вината е изцяло и единствено на ГЕРБ, които сами се докараха до тази ситуация да не се спазват традициите, а да се стига до процес на джуркане“. В този смисъл напрежение ще има, прогнозира той.

"Това е рутинна процедура, а се превръща в централен обществен и политически проблем", отбеляза Методиев, който отдава това на „болестното състояние на политическата система“.

Последвайте канала на

Novini.bg
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.05 | 14:39

1
Цялата дандания между ГЕРБ и ИТН беше да направи БСП правителство и да отиде при СДС и "Царя" но не им се получи. Сега ГЕРБ ще се върне на "бял кон," ИТН ще отиде при СДС и"Царя" А БСП ще е втората партия за "конструктивна" опозиция.

Добави коментар

Водещи новини