Екатерина Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

  • 19 април 2021 16:25

  • 715
  • 8
Екатерина Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изрази пред колегите си от Европейския съюз пълната солидарност на България с Чехия срещу нарушаването на националния й суверенитет от страна на Русия, както и потвърди пълната подкрепа на България за Украйна на фона на ескалацията и струпването на руски военни в източните части на страната.

„Напълно неприемливо е нарушаването на суверенитета на Чехия от страна на Русия. Това не се случва за първи път“, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“.

В началото на заседанието Ян Хамачек, вицепремиер, вътрешен министър и и. д. външен министър на Чехия, информира колегите си от ЕС за експулсирането на 18 служители на посолството на Русия в Прага, както и за разкритията на чешките спецслужби за двама офицери от руското военно разузнаване, пряко свързани с взрива на чешки склад за боеприпаси през 2014 г.

Първите дипломати от ЕС и върховният представител Жозеп Борел изразиха пълна подкрепа и солидарност с Чехия срещу незаконните действия на Русия.

Основна тема на Съвета „Външни работи“ днес бе ситуацията около Украйна, като онлайн в дискусията се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Външните министри от ЕС потвърдиха категоричната подкрепа на Евросъюза за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за ускореното прилагане на ключовите реформи в областта на върховенството на закона, съдебната система и борбата с корупцията. Те изразиха дълбока загриженост от продължаващото масирано струпване на руски военни сили и оборудване по границите с Украйна и на полуостров Крим. Отправен бе настойчив призив към Русия за прекратяване на провокативните действия, деескалация на напрежението и съживяване на преговорите в рамките на Тристранната контактна група на ОССЕ и Нормандската четворка.

„Изразявам пълната солидарност с Украйна по повод опасната ескалация около границите й от страна на Русия през последните седмици. Тези действия са абсолютно неприемливи. Трябва да продължим да бъдем солидарни с Украйна и да настояваме Русия да изпълнява всичките си международни ангажименти“, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя приветства Украйна за проявяваната сдържаност през последните седмици в тази извънредно тревожна ситуация.

За българската страна много е важно да бъде постигната деескалация на напрежението и да бъдат препотвърдени ангажиментите към примирието от юли 2020 г. и мирното решение на конфликта в Източна Украйна. Необходимо е пълно прилагане на Минските договорености като единствен начин за постигане на решение на конфликта.

Министър Кулеба повтори поканата към страните от ЕС за участие на най-високо ниво в учредителната среща на Международна платформа по Крим, която ще се проведе на 23 август 2021 г. в Киев. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на потвърди българската подкрепа за платформата.

Министрите проведоха дискусия и по ситуацията в Етиопия, където по данни на ООН около 4,5 млн. души се нуждаят от помощ. Външните министри обмениха виждания за засилване на приноса на ЕС в координация с международните и регионалните партньори за спешно прекратяване на военните действия и облекчаване на тежката хуманитарна ситуация в провинция Тигрей, за стартиране на политически диалог между местните власти и правителството в Адис Абеба и пълно разследване на данните за тежки нарушения на правата на човека.

Сред актуалните теми в дневния ред бяха последните развития по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, подготовката на лидерската среща ЕС – Индия в Порто на 8 май 2021 г., по-нататъшният подход на ЕС за преодоляване на политическата криза в Грузия, продължаващите нарушения на човешките права в Беларус. Външният ни министър изрази солидарност с Полша във връзка с нарушения на правата на полското малцинство в Беларус.

Съветът прие допълнителни ограничителни мерки спрямо физически лица и икономически образувания, свързани с режима на военните в Мианмар.

Последвайте канала на

Novini.bg
715 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.04.27 | 20:09

8
Кои те пита,дали си солидарна,или не,ние с такива управници,като вас сме за смях.
Вагинир

2021.04.25 | 04:30

7
ПЛИТКОУМЕН РАДЕВ Е ТЪП,КОЛКОТО СЛАВИ ТЪПОТО,С ТАЯ РАЗЛИКА,ЧЕ СЛАВИ СИ МЪЛЧИ,А РУМЯНКА ПЛЕЩЕ ЧАСТУШКИ...РУСКИТЕ МИРОТВОРЦИ СА В ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ ВЕЧЕ 150ГОДИНИ И ПОЖИЗНЕНИЯТ НИ СКЪП КРЕМЪЛСКИ ВОЖД Е КАЗАЛ,ЧЕ ЩЕ ОСВОБОЖДАВА ЗАДУНАЙСКАЯ ДОООО...ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН,А ТО Я ИМА,Я НЯМА ЕДИН ФАЙТОН БЪЛГАРИ-ДРУГОТО Е РУСКИ ЕКСКРЕМЕНТИ...ПАТРИОТКАТА СЛАВКА,БИЕЩИТЕ СЕ В ГЪРДИТЕ РУСКИ АГЕНТИ,МИХАЙЛОВГРАДСКОТО ГЮБРЕ И ТЕМ ПОДОБНИ РУМЕНИ ПРЕЦЕДЕНТИДАЛИ НЯМА РОСТАЦИ ТАМ,РОСТАЦИТЕ МИСЛЯТ,ЧЕ ЩО ХВЪРЧИ ВСЕ СЕ ЯДЕ -РОСТАЦИТЕ ЯДАТ ВСИЧКО...ИЗКЛЬОПАХА КРИМ СЕГА ТОЧАТ ЛИГИ ЗА УКРАЙНА,УТРЕ ЗА ЦЯЛАТА ГАЛАКТИКА...ПОЖИЗНЕНИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ СИЛИ ИМ Я ОБЕЩАЛ,ПЪК ПОСЛЕ...ОСТАНАЛИТЕ ГАЛАКТИКИ...АПЕТИТА ИДВА С ЯДЕНЕТО,ЗАЯВИ ПОЖИЗНЕНИЯ ВОЖД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО...ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ ПУТЬОВИ СИЛИ СА ЛИКВИДИРАЛИ 83 ТЕРОРИСТИ ОТ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ"ЯХААБИБИЯ АМАНЪМА АХАН БЕГ" И 338 ОТ БОЛНИЦА"АЛЛАХ ДА НИ ПАЗИ ОТ РОСТАЦИТЕ,ОТ БОЛЕСТИТЕ САМИ ЩЕ СЕ ПАЗИМ" ПОЖИЗНЕНИЯТ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ Е НАГРАДИЛ КОЛЯЧИТЕ ОТ ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ СИЛИ С МЕДАЛ ОТ КРАТУНА.ПО-ЛОШО ОТ РОСТАК ЗА ВРАГ Е РОСТАК ЗА ПРИЯТЕЛ,А ИМАШ ЛИ РОСТАК ЗА ОВОБОДИТЕЛ СЕ ПРЕВРЪЩАШ В ЗАДУНАЙСКИ КРЕПОСТЕН СЕЛЯНИН С РОСТАШКО САМОСЪЗНАНИЕ... ПОНЬЯЛ БЛЯД БЕЗРОДНЫ-СУКА ЙОБАНА В РОД ТЫ...Ако американските и английски идиоти,не бяха затрупали ГЕРМАНИЯ с бомби,империята на ЗЛОТО щеше да празнува на п€ткин ден...ПАБЕДА БУДЬЕТ ЗА НАМИ-МЕРЦЕДЕСИ ДЛЬЯ ВАМИ!!!...
Виви

2021.04.22 | 02:08

6
Министърка ли беше...чудо ли беше...ГОЛЯМ СРАМ!
ИВАН

2021.04.20 | 16:40

5
Погледнете и усмивката колко е самодоволна ,че народа и е длъжен и будала ...
ИВАН

2021.04.20 | 16:39

4
Погледнете и усмивката колко е самодоволна ,че народа и е длъжен и будала ...
ИВАН

2021.04.20 | 16:39

3
Погледнете и усмивката колко е самодоволна ,че народа и е длъжен и будала ...

2021.04.19 | 18:26

2
ХВАЛА НА БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ! ! ПРЕБОРИ СЕ УСПЕШНО С МУТРИТЕ! ! НАТИКА ГИ ВСИЧКИТЕ В ПАРЛАМЕНТА, ДА СТРАДАТ!
а

2021.04.19 | 16:29

1
а нашия суверенитед кой ще го подкрепи??? гробарите ни превърнаха в долнопробна колония

Добави коментар

Водещи новини