Западни медии за представянето на Слави Трифонов на изборите: "Рок, мотор и популизъм" и "Новият шериф на града"

  • 12 април 2021 19:05

  • 8714
  • 47
Западни медии за представянето на Слави Трифонов на изборите: "Рок, мотор и популизъм" и "Новият шериф на града"
© Булфото/Архив

„Рок, мотор и популизъм“, „Българският Бепе Грило“ и „Новият шериф на града“.

Под такива заглавия западни издания опитват да обяснят на читателите си кой е Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в, лидерът на втората парламентарна сила след изборите, пише bg-voice. 

Западни издания: Съставянето на кабинет в България ще отнеме време

На практика всички информационни агенции и и издания не разказват нищо за партийна платформа на „Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен“ и възгледите на Трифонов и продължават да развиват тезите си защо и на кого се харесва той.

Единствена в англоезичната платформа за журналисти от Балканите bne IntelliNews се повдига въпросът, че Трифонов трябва да даде отговори за предполагаемите си връзки с „Мултигруп“. Мнозина се опасяват, че на България й предстои още от същото, което се случи досега, а двамата с Борисов са мъже с голямо его, не говорят с медиите и взимат решенията в партиите си без дебати, пише изданието.

В дните преди вота в-к „Нойе цюрихер цайтунг“ написа, че той е „мегафон на недоволните“. В статията, цитирана от „Дойче веле“ се припомня появата на Трифонов на мотоциклет пред многохилядната публика на стадиона преди пет години: „Непрекъснато надува газта, а моторът реве. Застаряващият мъж прилича на тийнейджър, който се опитва да привлече внимание насред село. Хиляди хора го смятат за спасител, защото той ги измъква от всекидневието и ги отвежда в друг свят", пише вестникът. „Особено хората от провинцията харесват „Слави“ (както го наричат навсякъде), понеже той им предлага тъкмо онези обяснения за окаяното им положение, в които вярват и те самите. Той им говори за липсващите левчета в портмонето, за усещането, че в тази най-бедна страна от ЕС нямат шанс да се измъкнат от село и да направят професионална кариера. За чувството, че всичко се направлява от една мафия в държавата, и че на никого не може да се вярва,“ четем още в анализа на цюрихското издание.
 

Светльо Витков към партията на Слави: Защо продължавате да мълчите?

Вестникът пише, че Трифонов призовава към съпротива българите, които се чувстват безпомощни и не виждат никаква перспектива. В края на статията четем: „Изявите на Слави са вентил за гнева на хората. А за неговите фенове това е достатъчно.“

Холандският вестник De Standaard припомни, че Трифонов от 90-те години насам се подиграва с управляващите и е заявил политическите си амбиции още през 2017 г., макар да е основал партията си едва през 2019 г. Той умело сърфира по вълната на протестите от миналото лято с говоренето си срещу системата и елитите в страната, продължава изданието. „Трифонов направи кампания без нито един плакат или реклама. Нито той, нито членовете на партията му – подбрани все едно ще играят в телевизия – даде интервю или участва в дебати в традиционните медии и комуникираха единствено през телевизионния му канал или социалните мрежи.“

De Standaard прави паралел с италианския комик Бепе Грило, основал през 2009 г. антисистемното и популистко с ляв уклон движение „Пет звезди“, след като придоби известност именно в телевизията. „Трифонов редовно се нахвърля не само върху истеблишмънта, но и срещу традиционните медии, които смята за придворни слуги на управляващите. „Знам го, защото съм работил в тях години наред“, казва той.“ Вестникът завършва с неизвестността какво по-точно смята да прави Трифонов. „Той не разкрива картите си, а след победата само благодари на избирателите си във „Фейсбук“ с думите „Днес вие сте победителите! Вие взехте властта и промяната е неизбежна“. 

Харалан Александров: Слави Трифонов се изплези на властта

В италианския „Ла Република“ Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в е описан като „певец, известен с това, че осъжда – макар и с нотка на безразличие – корупията в песните си, телевизионна звезда с най-популярното токшоу, трошил телевизори с брадва на площада, защото символизирали информационната власт на управлявщите“. Андреа Таркини пише още, че Трифонов е „заклет враг на корупцията и елита, патриот с лек националистически отенък, но никога не е враждебен към малцинствата“.

Авторът сащо го нарича „Бепе Грило в балкански сос“ и казва, че са без отговори въпросите накъде действително иска да поведе страната и с кого ще управлява. „Разликата между мен и Грило или Тръмп е, че аз искам да дам на хората по-добър живот, не да управлявам“, цитира думите му „Ла Република“. Политика в името на обикновените хора, жертви на олигарсите, е лайтмотив на програмата му и послание, което той разпространява с песните си, допълва изданието. „Сега е негов ред да се появи като следващият „спасител“ и с него всичко е възможно – правителство от технократи, сделка лично с Борисов – защото дали и какви граници си е поставил, никой не знае.“

Българи, с които е разговарял Таркини, напомнят, че Трифонов отдавна има някакъв политически образ в обществото, но винаги е бил прекалено общ в идеите си за икономическа, вътрешна и международна политика, както и че наистина е способен да оправи проблемите на страната.

„Франс прес“ посочва, че Трифонов се е възползвал от протестното движение на 2020 г. без да участва в него. Мира Радева казва за агенцията, че той е водил кампанията си изключително от студиото на собствената си телевизия, насочена предимно към аполитизираните млади хора на възраст 18-30 години, както и че е спечелил значителна част от гласувалите в чужбина. 

Слави Трифонов наруши мълчанието си, ето какво каза той

Това е публикувано и на сайтовете на френски телевизии и белгийски издания. Радио „Франс ентернасионал“ използва части от този репортаж на АФП и допълва: „Фолк поп певец, телевизионен водещ, комик, Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в добавя още една нова роля в биографията си – на политик без никакъв опит, но способен да повлияе върху формирането на новото правителство“.

Испанският вестник „АВС“ също напомня, че популярността на Трифонов се дължи на десетгодишното му присъствие с шоу в най-популярната телевизия, както и на хитър трик в последния момент – концерт с патриотичен тон и национални знамена по празните седалки в залата.

Последвайте канала на

Novini.bg
8714 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар
Да

2021.04.12 | 19:22

1
Пепе Грило в балкански сос е това е СТ
Фен

2021.04.12 | 19:24

2
Страхотна статия.Боко ли я пусна?
...

2021.04.12 | 19:28

3
де да беше рок.......
Мутрочалгар

2021.04.12 | 19:37

5
Ами сценаристите на Чалгаря и Мунчо да им разработят следния сценарий: Бойко вече не е премиер. Г-н Ердоган решава, че думата която е поел пред него относно бежанците отпада и решава да се освободи от 200- 300 -500 000 от тях и ги натири към българската граница. Чалгаря решава да спасява положението и се обажда на г-н Ердоган и му казва. Брато ефенди, ко ша прайм ся бе. А спри ги тези бе пък ша има по едно ферари с цвят червен, едно за теб и едно за мен, пък и с Мая Манолова вътре като бакшиш за теб да ти играе кючек. Как ли ще реагира г-н Ердоган, който до сега спазваше твърдо уговорката с Бойко? Дали няма да се върнем в дните на Орешарски когато по Мария Луиза не можеше да мине жена заради мигрантите, хората напускаха бизнеса си, мигрантите осираха и опикаваха центъра както протестърите миналата година. Можате да бъдете сигурни в това. Тези дни ще се върнат във стократна степен.
Странджата

2021.04.14 | 20:26

47
Славчо да беше мислил!Вече е късно моме за чембер!
Турбочалгар

2021.04.12 | 19:37

6
Чалгаря се опита да лапне по голям залък от това което може да преглътне. Сега ще му лъсне "експертизата" Избирателите му най после ще се убедят, че е въздух под налягане. Празни приказки и нищо зад тях. Във Африка има поговорка - колкото по високо се катери ваймуната по палмата толкова повече хора и виждат червения дирник. Със Чалгаря в момента се случва точно това.

2021.04.13 | 09:16

46
"Чалгата" се опитва да изрита мутрите и бизнес мафията от властта, но наистина това е голям залък, тъй като управляващата банда е захапвала кокъла и прави невъзможното за да остане на власт колкото може повече. Страшното предстои, а именно ББ след напускането си ще започне с мръсните номера и новото правителство ще срещне много подводни камъни поставени от "Бойкова та чета".

2021.04.13 | 05:35

45
Сега започва,ще му гледаме сейра
Чужденецът

2021.04.12 | 19:39

7
"Всеки народ си заслужава управниците, всеки народ е достоен за своето правителство."
aaa

2021.04.12 | 19:45

8
SPIEGEL ЗА БОРИСОВ: Премиерът със златните кюлчета на нощното шкафче Ето това пишат истинските медии , това новини бг сте големи продажници сайт на тиквата и шиши

2021.04.12 | 20:37

12
Какви "истински" медии бре, това го пробутват само фейк-нюз сайтовете на клеветника Бабикян и неговата тролска мрежа от идиоти.

2021.04.12 | 20:18

11
На всякаде канен,навсякате приет,а не изгонен това е Борисов.
Маги

2021.04.12 | 20:00

9
Този #гуру# убиец внушаваше на Диана колко е тъпа ковид истерията тя му слушаше тъпата телевизия и когато се срещна с вируса ...се предаде и от тази загуба , много боли -беше свежа пенсионерка с над 1000 лева пенсия, но това не я спаси!

2021.04.12 | 20:17

10
Цяра ни оправи за 800 дни,другия цар Киро Рашков се спомина,сега е ред на наркомана селяндур славе от учиндол.

Добави коментар

Водещи новини