Западни издания: Съставянето на кабинет в България ще отнеме време

  • 05 април 2021 07:36

  • 1395
  • 3
Западни издания: Съставянето на кабинет в България ще отнеме време
© Булфото (архив)

Партията на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е първа на произведените вчера парламентарните избори в България, но на него ще му е трудно да формира управляваща коалиция, пишат западни издания.

Британският вестник "Файненшъл таймс" отбелязва, че проучванията отреждат първо място на партията на дългогодишния министър-председател, което му дава предимство за съставяне на правителство. Борисов, който е начело на най-бедната, а според неправителствената организация "Прозрачност без граници" - и на най-корумпираната страна в Европейския съюз, обаче може да се затрудни с формирането на коалиция, тъй като конкурентните партии обещаха да не се присъединят към водена от него правителство, предаде БТА. 

Наблюдатели казват, че съставянето на кабинет ще отнеме време и че са възможни нови избори. Евентуалното забавяне може да попречи на България да получи нов транш от възстановителния фонд на ЕС и да осуети плановете й да се присъедини към еврозоната през 2024 г., както и към Шенгенското пространство за свободно движение, отбелязва авторитетният икономически ежедневник.

Друго британско издание - таблоидът "Дейли Експрес", вижда риск от поредна нестабилна страна членка на Европейския съюз, след като проучванията прогнозират фрагментиран парламент.

Въпреки че партията му води на парламентарните избори в България, на премиера ще му е трудно да формира управляваща коалиция, пише френският вестник "Монд". Партията на Борисов е първа, но много далеч от мнозинство, а протестните, антикорупционни партии постигнаха изненадващ пробив, обобщава изданието.

Изданието "Политико" пише, че българския премиер го чака борба за политическо оцеляване. Бившият пожарникар и бодигард е с най-голямата партия, но с малки шансове да формира стабилна коалиция, обобщава американската медия.

"Политико" отбелязва, че слабото представяне на изборите в неделя не дава на българския премиер ясен път за съставяне на коалиционно правителство. Въпреки неуспеха в неделя, Борисов е хитър политически играч, който няма да си тръгне тихомълком, прогнозира обаче изданието.

Партията на премиера спечели изборите в България, но трудните му отношения с политическите противници правят тежък неговия път към четвърти мандат начело на най-бедната и най-корумпирана страна от Европейския съюз, коментира друга американска медия - агенция Блумбърг. Главните съперници на партията на Борисов ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в обещаха да не си сътрудничат с нея, но и помежду си, за формиране на управляваща коалиция. При условие че пътят към съставяне на ново правителство е несигурен, премиерът призова своите противници да се обединят, за да помогнат на България да се справи с коронавируса и икономическите предизвикателства, отбелязва Блумбърг.

Novini.bg
1395 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ambera20

2021.04.10 | 03:52

3
­В­­и­ж­­­т­­­е­­­ ­­­м­о­я­­­т­а­­ ­т­и­­й­­­н­­ ­­п­­у­т­­­к­а­ ­-­­­ ­W­­W­­W­­­.­­­B­­­G­­1­­­7­­­.­­­C­­­L­­U­B­

2021.04.05 | 08:15

2
СЛОЖИ СЕ КРАЙ НА МИЛИЦИОНЕРСКАТА ВИ СТАБИЛНОСТ И СПОКОЙСТВИЕ.НА ВАС ВИ ТРЯБВАШЕ СПОКОЙСТВИЕ ЗА ДА КРАДЕТЕ СПОКОЙНО!

2021.04.05 | 08:09

1
НА БОКО ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НА СВЕТА НЯМА ДА МУ СТИГНЕ!!!

Добави коментар

Водещи новини