Плевнелиев: Не трябва да чакаме една язовирна стена да се спука

  • 10 май 2012 15:03

  • 666
  • 1
Плевнелиев: Не трябва да чакаме една язовирна стена да се спука
©

Трябва да се действа превантивно, не да чакаме една язовирна стена да се спука.

Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното във връзка с последното наводнение в село Дъбене.

Според президента трябва предварително да е огледано, да са взети мерки и да се знае кой носи отговорност за всеки воден обект. "Трябва да се знае кой е собственик на всеки язовир, кой оперира с него, по какви правила, какви концесионни договори се сключват. Оптимист съм, че водната реформа в България ще бъде приета", каза още държавният глава. Такива ангажименти е поела и президентската институция в рамките на консултациите с политическите партии.

Според Плевнелиев всеки ден на територията на държавата се случва нещо и ще продължи да се случва. "100 литра дъжд на квадратен метър е настина нещо сериозно. По-важно е да има адекватна реакция и да има ред в системата, така че да се знае кой носи отговорност. Тогава ще има и превенция. Този, който носи отговорност, ще си свърши работата предварително. Аз наблюдавах с очите си какво се случи в село Бисер", каза Плевнелиев и заяви, че институциите са действали бързо и адекватно, спасени са и човешки животи пред очите на всички български граждани.

Затова именно той очаква освен активната позиция на институциите по решаването на тези проблеми и законодателна инициатива, която да създаде предпоставките и правилата в системата. "Същото се отнася и за други аспекти от нашия живот. Няма да се работи на парче, а ще се търсят правила и дългосрочно работещи решения, както и със законодателни промени. Така е и в сферата на сигурността, каза Плевнелиев. След като в системата 22 години не е имало политическа воля да се направи един закон, който да урегулира решенията и отношенията, сега ще бъде направен такъв. Ние не бягаме от работа, хванали сме се и ще я свършим", добави държавният глава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
666 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.05.10 | 15:40

1
vie 4akate .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини