Приеха на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

  • 26 февруари 2021 11:37

  • 337
  • 2
Приеха на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили
© bulphoto (архив)

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, с които се създават две нови звена на оперативно ниво - Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Законопроектът е внесен от Министерския съвет.

В доклада на Комисията по отбрана се посочва, че с измененията се разширяват и правомощията на началника на отбраната, като същият вече ще упражнява непосредствено ръководство на командирите на командвания и командирите на трите вида въоръжени сили. На началника на отбраната се възлагат и отговорности по разработване на плановете за действие на въоръжените сили, активиране на силите и изпълнение на конкретен план.

Парламентът обсъжда доклада за дейността на КПКОНПИ за 2020 г.

Законът определя ясно и функциите на Щаба на отбраната, които до сега не бяха разписани в ролята му на стратегически военен щаб. С тях се подпомага началникът на отбраната при определяне на необходимите отбранителни способности, използване на въоръжените сили, подготовка на войските и силите и разработването на стратегически прогнози, анализи, военни оценки и препоръки за вземане на решения в областта на отбраната, се отбелязва в доклада.

След приемането на законопроекта с 68 гласа "за" и шестима въздържали се, думата бе дадена на Адмирал Емил Евтимов, Началник на отбраната. Той отбеляза, че целта на направените предложения за промяна е да се дефинира ролята на Началника на отбраната, както и на Щаба на отбраната в системата за командване и управление на въоръжените сили.

Адмирал Евтимов открои като фактори за промяната в организационната структура на Българската армия и формирането на Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана - засилването на ролята на страната домакин при провеждане на съвместна операция и нарастващите хибридни заплахи в информационното пространство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
337 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Loria22

2021.04.10 | 03:57

2
­В­и­ж­­­т­е­­­ ­­м­­­о­­­я­т­­а­­ ­­т­­­и­й­­н­­­ ­п­­у­­т­­к­а­­­ ­-­­ ­W­W­W­.­­B­­­G­­1­7­­­.­­C­­L­U­­­B­­
ANTIFA

2021.02.27 | 13:30

1
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини