Боец срещу тероризма, който не знаем, а трябва

31 януари 2021 17:07

Боец срещу тероризма, който не знаем, а трябва
© Булфото (архив)
34 33

Електронно издание Timesofisrael публикува коментарна статия за приноса и международното признание на Цветан Цветанов за работата му над забраната на Хизбула в Европа, съобщават от пресцентъра на ПП "Републиканци за България":

В Европа животът за Хизбула, най-накрая, става все по-труден. В продължение на десетилетия групата използва континента, за да организира и финансира своите терористични атаки, а миналата година те започнаха да бъдат обект на по-сериозно наблюдение в европейските столици. Само през 2020 г. Австрия, Чехия, Германия, Литва, Сърбия и Словения определиха Хизбула като терористична организация, забранявайки на групата да използва техните финансови институции и да стъпва в съответните им юрисдикции.

Тези действия от страна на европейските държави са напълно заслужени. "Хизбула" е оставила морета от кръв в цяла Европа и по целия свят, така че малцина извън Техеран, Пхенян и Бейрут ще бъдат против поставянето на Хизбула в черния списък.

Изглежда странно, че толкова много държави изведнъж забраниха Хизбула и то в година, в която оръжията и бомбите на Хизбула бяха тихи в Европа. Защо точно сега?

Добър въпрос. Така че, нека да копнем малко по-дълбоко. Тези определяния на Хизбула за терористична организация произтичат от години целенасочена и постепенна работа за забрана на Хизбула в Европа. И по-специално един човек се занимава с тази подготвителна работа, напъва, убеждава и прави така, че нещата да се случат. Този човек е Цветан Цветанов.

Партията на Цветанов с приложение за електронно преброяване на населението

Бивш вицепремиер на България, Цветанов познава от първа ръка терора, който Хизбула може да изнесе. Може би помните, че през 2012 г. терорист се качи на автобус пълен с израелски туристи, близо до Бургас в България и взриви бомба, убивайки българския шофьор на автобуса и петима израелски туристи. Взривът рани още 35 души.

По това време, като министър на вътрешните работи на България, Цветанов пое личен контрол върху разследването на това нападение. Работейки в тясно сътрудничество с Европол, разследването на Цветанов бързо разкри, че Хизбула, без никаква сянка на съмнение, стои зад атаката. След като виновникът стана известен, Цветанов започна кампания, призоваваща всички държави да признаят еднозначно, че Хизбула е убила тези шест цивилни жертви на европейска земя. Главната цел на тази кампания беше да убеди Европейския съюз да определи Хизбула като чуждестранна терористична организация. Подобна забрана тогава, щеше да подложи групата на същите наказания, пред които е изправена в страните, които я забраниха миналата година.

В началото кампанията на Цветанов набра популярност. В САЩ тогавашният съветник в Белия дом по въпросите на вътрешна сигурност Джон Бренан подкрепи настояването на Цветанов, както и 111 членове на Конгреса, които в специално писмо благодариха лично на Цветанов за лидерството му по този въпрос. Но ЕС беше по-малко ентусиазиран. Вероятно някои държави-членки на ЕС се страхуваха от възмездие, ако признаеха Хизбула за терористична организация.  Други, може би се страхуваха от отмъщение от един от съюзниците на Хизбула, многогодишен трън на ЕС в очите – Русия. Но в крайна сметка, въпреки най-добрите усилия на Цветанов, Брюксел определи като терористична група само военното крило на Хизбула, оставяйки политическото ръководство на Хизбула, което финансира и организира своите бойци, незасегнато.

Цветанов представи на Брюксел морален тест и тогавашното политическо ръководство там не издържа теста. Днес, когато са минали повече от осем години от бургаския терористичен акт, борбата на Цветанов срещу Хизбула в много отношения тепърва започва и плодовете от неговия труд започват да узряват.

По време на управлението си Цветанов научи значението на трансатлантическото партньорство и значението на сигурността на Израел в свят, където много нечисти сили се фокусират върху намирането на креативни начини да заплашат тази държава и нейните граждани. Сега Цветанов се справя с тези предизвикателства в българската политика чрез новосформираната си политическа партия "Републиканци за България", чиято платформа призовава за по-тесни връзки с ЕС, САЩ и Израел, и призовава София да се противопостави на фиктивни партньорства с враждебните Русия и Китай. Извън парламента Цветанов председателства Евро-атлантически център за сигурност (ЕАЦС) в София, неправителствена организация, която работи за същите цели.

Жената на Цветан Цветанов празнува юбилей, той я изненада приятно

Именно от тези две позиции Цветанов успешно настоява повече страни да забранят Хизбула – групата, която донесе терора в страната му. И сега, със смяната на ръководството във Вашингтон, Цветанов е в още по-добра ситуация да вземе превес над Хизбула. Не забравяйте, че атаката в Бургас се случи по време на администрацията на Обама. Оттогава Цветанов е успял да създаде много близки отношения с официални лица, много от които се завръщат днес на високопоставени позиции в правителството на САЩ. За разлика от някои европейски политици, политическото ръководство на Вашингтон не е засегнато от страха от Хизбула, след като още през 1997 г. ги определи за терористична група.

Като всяко друго правителство, ЕС през 2021 г. ще бъде принуден да реагира на събития извън неговия контрол. Но това, което годините работа на Цветанов показаха, че „Хизбула" е смъртоносен проблем, с който ЕС може да се справи превантивно. Обновеният трансатлантически фокус на Вашингтон, съчетан с нарастващите настроения срещу Хизбула в Централна и Източна Европа, трябва да се надграждат в Брюксел, докато превенцията все още е опция. Със златната възможност, предоставена от заявената цел на администрацията на Байдън да се ангажира отново с европейските си съюзници, сега е точно подходящият момент семената на Цветанов, посени през 2012 г., да разцъфтят пълноценно. Брюксел, чакаме.

Авторът Алекс Бенджамин е директор на Europe-Israel Public Affairs (EIPA) – мултидисциплинарна произраелска група, базирана в Брюксел с офиси в Париж и Берлин. Също така е директор по обществените въпроси на Европейската еврейска асоциация (European Jewish Association – EJA) – базирана в Брюксел НПО, представляваща еврейските общности на европейския континент, в т.ч. и на двустранно равнище с държавите от ЕС. 

Novini.bg
34 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
Лаврентий

2021.02.01 | 07:18

33
Брашо Цецо
Един

2021.02.01 | 06:35

32
Защо тия "интересни" факти от дейността на ЦЦ се пазеха в тайна, а сега преди изборите някакъв си писач го изкара "велик" борец! Да не говорим, че още в началото на пасквила си тоя ласйател на ЦЦ го нарича "вицепремиерът" какъвто Цветанов никига не е бил!
Капитан

2021.01.31 | 18:34

17
Сегашните ни управляващи могат само пример да взимат от г-н Цветанов! Нито един от тях не се е активизирал за този проблем. На Бойко му дай само пари, не му пука, че хора загиват всеки ден. Достижението на Цветанов е много важно не само за нашата държава и за целия свят! Добре е да имам поне един като него, подобни случаи като в Сарафаво не бива да бъдат допускани.
Един

2021.02.01 | 06:31

31
Капитане, след твоите хвалебствия сигурен съм, че Нобеловата награда за мир за 2021 година ще бъде дадена на Цветанов!!!
BoLeto

2021.01.31 | 18:40

21
Много интересни факти по тази не маловажна тема, засягаща проблеми и интереси, от които не можем да останем равнодушни. Дано посятото през изминалите години от Цветанов, да може, да бъде ожънато, в името на доброто и мира.
Един

2021.02.01 | 06:27

30
Защо тия "интересни" факти от дейността на ЦЦ се пазеха в тайна, а сега преди изборите някакъв си писач го изкара "велик" борец! Да не говорим, че още в началото на пасквила си тоя ласйател на ЦЦ го нарича "вицепремиерът" какъвто Цветанов никига не е бил!

2021.01.31 | 21:17

29
Партията на гн Цветан Цветанов и на гн Павел Вълнев,Републиканци за България,предричат смазването на пп герб в гр Доспат.Градо-началника на гр Доспат Великият Елин Радев който жестоко дере кожите на сиромащията,ще претърпи първият разгром.Пп герб ще загуби навсякаде.Кметски и парламентарни избори.Хотели новопостроени къщи казина бензиностанции гатери,построени със присвоени пари от Елин Радев,това всичко ще остане както на бившият общ кмет гн Долев бензиностанцията му остана във невидение.Време е.Служба корени няма.Доспатчани отстранете страхът във най прекрасният Родопски гр Доспат.Ако трябва дасе кандидатира лично гн Павел Вълнев за общ кмет до отстраняването злото на Доспат Елин Радев.Цяла Родопа планина щее усмихната и щастлива със всички родопчани.Сега страхът от Герб принуждават хоръта да гласъват за Елин Радев.Гн Павел Вълнев никога няма да тръгне да събаря подпорни стени пред домовете на Доспатчани както настоящият разбойник Елин Радев.Това е самата истина. Отговори

2021.01.31 | 21:16

28
Борисов е боклук пред ЦЦветанов.

2021.01.31 | 21:05

27
Стара мома с ново име и бардака Сие същия
Jaklin

2021.01.31 | 20:22

26
Сериозно признание! Да бъдеш оценен извън пределите на страната си!
Хахаха

2021.01.31 | 20:15

25
Герберската кочина си сменя името
Ss

2021.01.31 | 20:10

24
Za tozi lo nokoga njama da glasuvam

Добави коментар

Водещи новини