Цветанов и Вълнев: Защо Путин използва един газопровод, за да финансира своя корумпиран режим?

  • 27 януари 2021 09:34

  • 2175
  • 21
Цветанов и Вълнев: Защо Путин използва един газопровод, за да финансира своя корумпиран режим?
© Булфото (архив)

Статия на председателя и зам.-председателя на ПП „Републиканци за България“ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и Павел Вълнев в авторитетното вашингтонско издание за международни отношения The National Interest, по темата „Турски поток“

Масивните тръби, които се простират през България, на пръв поглед изглеждат добри. Провирайки се като земен червей както под почвата, така и над нея, газопроводът наречен „Балкански поток“ напразно се опитва да избегне привличането на вниманието върху себе си. Този тръбопровод обаче не е земен червей, който си пробива път през Балканите, а змия със смъртоносна отрова.

Ако не сте чували за „Балкански поток“, най-вероятно знаете този тръбопровод с правилното му име – „Турски поток“, който тръгва от Русия, минава под Черно море, излиза в Турция и след това поема своя път през България. Преименуването на тръбопровода беше Потьомкинско усилие на българския премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да замаскира връзката си с руската тръба, чието откриване ще подчини България на капризите на руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През и ще изолира страната ни от демократичния Запад.

Цветанов проговори за ГЕРБ, изборите и бъдещите парламентарни коалиции

Това е така, защото САЩ възнамеряват да санкционират всичко, което се докосва до „Tурски поток“, и с основателна причина – единствената мисия на този газопровод е да осакати враговете на Путин и да финансира корумпирания му режим. Фактът, че инфраструктурата на „Tурски поток“ е навлязла в България е безспорна победа за Кремъл – но победата може да бъде Пирова. На 4 април 2021 г. българите ще се отправят към урните и за да избегнат бъдещи санкции, да отхвърлят подлите цели на Путин и да застанат заедно с нашите европейски и американски съюзници. Следващата управляваща коалиция в София трябва да гарантира, че българската част на „Tурски поток“ никога няма да носи руски газ.

Това би донесло явни ползи, като една от най-важните е избягването на американските санкции. При все, че санкциите ще бъдат наложени на отделни физическите и юридическите лица улеснили изграждането на „Tурски поток“ през България, от това ще пострада де факто цялата страна. Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео даде да се разбере това много ясно през лятото на 2020 г., когато Държавният департамент актуализира своите насоките за санкции, включително и към „Tурски поток“.

     „Това е ясно предупреждение за компаниите, които помагат и подкрепят руските проекти за злонамерено влияние, че няма да бъдат толерирани“, каза Помпео през юли. „Излезте сега или рискувате да понесете последствия“.

Последицата от това да бъдеш откъснат от най-голямата и най-динамична икономика в света е достатъчно лоша, но може би също толкова вредно е и да бъдеш парий и да си от грешната страна на Министерството на финансите на Вашингтон. Когато инвеститорите и бизнесмените мислят за санкциите на САЩ страните, които им идват на ум включват Беларус, Венецуела и Северна Корея. Да бъдеш в същата лига като тези страни не предлага на България нищо, точно както „Tурски поток“. Тръбопроводът на Путин не успява да достигне дори най-ниския праг, който трябва да се приложи за нови енергийни проекти в държава като България, която трябва да диверсифицира енергийните си доставки. В момента повече от 75 процента от вноса на природен газ в България идва от Русия, а „Tурски поток“ само ще задълбочи тази зависимост, позволявайки на Путин да прекъсне енергийните доставки на България във всеки един момент, по свое желание. Докато Борисов прегръща „Tурски поток“, той очевидно отхвърля газопровод, който би свързвал България с гръцкия терминал за втечнен природен газ (LNG), който ще позволи на България да има по-лесен достъп до втечнен газ от страни като САЩ, която непрекъснато увеличава доставките на газ до Европа.

Партията на Цветанов: Ако не сте разбрали, Борисов ще ви го повтори

Това, което прави това разочароващо положение още по-обезпокоително е, че Борисов е приел този репутационен и икономически риск без награда – поне не и за българския народ. Единственото заключение, което може да се направи е, че Борисов действа като съучастник в гамбита на Путин, чиято цел е да прави враговете си още по-бедни, както и да монополизира европейските газови доставки. Подобно на другите енергийни проекти на Путин, „Tурски поток“ се отличава не със страните, през които се движи, а с тази която избягва: Украйна.

В момента Русия разчита на голяма част от съществуващата инфраструктура на Украйна, за да изпраща своя природен газ на европейските пазари. Но Путин работи и за унищожаването на Украйна, незаконно окупирайки нейната територия и подкрепяйки бунтовническите сили в страната. За Путин целта на Турски поток е да накаже и пауперизира Украйна. Фактът, че той може да раздава строителството на тези тръбопроводи на своите приближени е просто допълнителна полза. Канейки и строейки „Tурски поток“ през България, Борисов подхранва тази неистова корупция, като в същото време работи срещу трансатлантическата цел за укрепване на Украйна и нейните институции, тъй като Киев се противопоставя на завладяването на Путин.

Най-добрият и лесен начин да се гарантира, че вредните амбиции на Путин ще бъдат осуетени, е следващото българско правителство да забрани на руския газ да влиза в новия газопровод. Това ще помогне на България да избегне санкциите, да установи по-тесни връзки със САЩ и техните приятели в ЕС и да покаже, че няма да приеме натиска на Путин. По същество този тръбопровод превърна предстоящите избори в България в референдум за това дали България трябва да помага на Путин във воденето на икономическа война в близката чужбина на Русия. За щастие този въпрос има лесен отговор и той ще дойде на следващите парламентарни избори в България.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа е председател на Политическа партия „Републиканци за България“ и председател на Евро-атлантическия център за сигурност в София (България), бивш Вицепремиер и министър на вътрешните работи на Република България (2009 – 2013 г.). Павел Вълнев е зам.-председател на Политическа партия „Републиканци за България“.  

Novini.bg
2175 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
Момчил

2021.01.27 | 14:49

21
Доста имена смени този проект на Путин... Енергетиката винаги е била и ще бъде в основата на геополитическата битка за надмощие между големите сили
BoLeto

2021.01.27 | 13:09

20
„Балкански поток“, поредната червена лампа, която ни светва и даже ще ни заслепи! Отговори трябват!
Коен

2021.01.27 | 12:06

19
Явно Путин държи с нещо Борисов иначе не мога да си обясня тази простащина
Шуменеца

2021.01.27 | 11:28

18
Корупция, алчност и зависимост! До кога? Да ги изринем и тикнем в затвора тези национални предатели!
Neli

2021.01.27 | 11:19

17
Голяма беля ще ни докарат! Поредната! Баси продажните са Бойко и сие.
Центрофуга

2021.01.27 | 10:44

16
Този поток ще ни довърши, косур само това ни липсваше. Точката да сложим с този проект и да се започне адекватно мислене за страната. Имаме нужда от преобразяване, не можем да седим повече на едно си също. дередже.
Борил

2021.01.27 | 10:37

15
Непечеливш за България проект, това е Турски поток!
Жаки

2021.01.27 | 10:34

14
И докога ще плащаме ние, за личната облага на Бойко.
ВИК

2021.01.27 | 10:33

13
Винаги е било така,едните си въртят далаверите и правят грешките народа ще плаща санкциите.
Светкавица

2021.01.27 | 10:33

12
Освен вредните амбиции на Путин, болните амбиции и на Бойко трябва да бъдат спряни. Българското правителство незабавно да осъществи план за действие за спиране на руския газ да влиза в новия газопровод. Точно така ще избегнем санкциите и не само

Добави коментар

Водещи новини