Промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата предлага Стратегическият съвет към президента

19 януари 2021 15:13

Промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата предлага Стратегическият съвет към президента
© Novini.bg
720 16

Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата. Това е основният извод от продължилото няколкомесечно обществено обсъждане на проекта за Национален стратегически документ на България, представен на три етапа от Стратегическият съвет към президента, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

В резултат на обществената дискусия и след отчитане на направените предложения Стратегическият съвет предоставя на вниманието на гражданите цялостното съдържание на предложения проект за „За отговорно управление с участие на гражданите“.

Стратегическият съвет към Радев публикува третата част на своя проект

В проекта се посочва, че дори данните, потвърдени официално от правителството в анализ, свързан с подготовката на национален стратегически документ до 2030 г., отчитат редица негативни и крайно тревожни тенденции към 2020 г. Сред тях са висока смъртност, лош здравен статус на нацията; ниска раждаемост; висока емиграция на трудоспособно население; задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието; драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване.

Населението на страната продължава да намалява и към края на 2019 г. за пръв път в следвоенната история спадна под 7 млн. души, регистрирайки около 7 процента кумулативен спад за последния десетгодишен период, а прогнозите на НСИ сочат, че за 2020-2080 г. населението ще се стопи с 30%. На базата на официално отчетените тревожни тенденции Стратегическият съвет обобщава, че Националната програма за развитие България 2020 не е осъществила целите и приоритетите си, което се дължи на начина на подготовката и реализацията на документа, свързани с дълбоки, системни дефекти на модела на управление на държавата и на отношенията между държавата и гражданите.

В проекта се посочва, че заложените от правителството цели за 2030 г. изглеждат привлекателни, но са със заложени нереалистични индикатори на напредък и няма как да бъдат изпълнени при настоящия модел на политическо и управленско мислене и действие, който е бил в основата на множеството негативни тенденции през последните десет години.

„Политическото и властово статукво, т.е. наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата, се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни. Затова реализацията на националната държавническа стратегия предполага осигуряване на предварителна предпоставка - дълбоко реформиране на държавата, най-вече на модела, по който се получава и упражнява властта“, подчертава Стратегическият съвет.

„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише в проекта на Национален стратегически документ.

В същото време се отчита, че възможностите за упражняване на пряка демокрация са практически сведени до минимум поради изкуствени нормативни ограничения. Незабавно трябва да се отговори на очакванията на българското общество за осигуряване на честни и свободни избори и ефективен следизборен контрол. Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, да бъдат заставени да прилагат единен стандарт и да прекратят прикриването на такива нарушения. Същото важи за масираната партийно-политическа употреба на администрацията за изборни цели.

Държавата с пет приоритета за справяне с демографската криза

Стратегическият съвет подчертава, че всяко управленско решение трябва да бъде поставяно преди всичко на тест и аргументирано с това дали допринася за развитието на човешкия и социалния капитал на нацията.

„Стратегическата мисия на българската държава е да осигурява в максимална степен благоприятното формиране, развитие и реализация на човешкия потенциал“, пише в проекта.

За да се преодолеят негативните процеси в страната, са откроени няколко цели: поетапно забавяне и овладяване на демографската криза; подобряване на качеството на националния човешки потенциал (чрез повишаване на образоваността, квалификацията, мотивацията за трудова реализация на българите); устойчиво интелигентно икономическо развитие, основано на наука и иновации и на качествено подобрена среда за бизнес и предприемачество, но подчинено на ценностния приоритет на човешкото развитие и на съвременни екологични стандарти.

Стратегическият съвет подчертава, че за да не останат предложените промени добри пожелания, основната част от измененията в модела на управление трябва да бъдат подкрепени с конституционни и законови промени, гарантиращи ефективното прилагане на модела на основата на гореописаните принципи. Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност.

Мая Йорданова
720 16

Свързани новини

Коментари (16)

Добави коментар

2021.01.20 | 10:38

130324
Стратегичедси препоръки! Ама друг да ги реализира. Тея не ги бива една нормална дата за избори да определят, камо ли за нещо сериозно. За да увеличат изборната астивност, пльоснаха изборите на католическия Великден и после ще търсят кой е виновен за проблемите в католическите държави. Кафяв ум тече от гащите им. Май и в главите им е същото.

2021.01.19 | 15:54

129250
А когато инсталирахте Радев за президент,някой направи ли си труда да провери,дали е добре със психиката,че още се мъдри там?
Стефанов

2021.01.20 | 08:54

130173
Мисля си, че властолюбието и злобноста са порок, но не и психически проблем.
Интересно е

2021.01.19 | 15:45

129234
как едно демократично общество / ако е такова / се примирява с еднолично управление!!!
Стефанов

2021.01.20 | 08:49

130163
Впроса ви верятно е отправен към Русия, Беларус, С. Корея, Венецуела и други в момента не си спомням. А ние просто се наситихме на колективното управление на другарите.
Българин

2021.01.19 | 17:36

129450
ами отговори си сам, бесепарски олигофрене! ПОпитай се да погледнеш света не само от кулата на Кремъл и ще видиш много красиви неща в живота, които до сега не си могъл да видиш!
Иван

2021.01.19 | 21:45

129888
Тия комунопитеци за какви се мислят,че и ще ми налагат начин на мислене?!Я си четете сами вашите глупости.Не искаме пак комунизъм в действие.Достатъчно дълго унищожавахте и ограбвахте държавата. Затова сега сме на тоя хал!

2021.01.19 | 17:40

129461
Стратегическия съвет на президента не може да има претенции да има изисквания и да управлява България, тъй като НИКОЙ НЕ ГИ Е ИЗБИРАЛ. Опитите на президента за паралелна изпълнителна власт могат да бъдат окачествени като опит за тероризъм и сваляне на законно избраното Правителство /справка -Тръмп/
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.01.19 | 17:06

129382
А бе боклуци, начело с идиота Митко-есемеса, я идете пред Руското посолство да демонстрирате срещу корупцията и свободата на словото. в брастка Пияна Просия, А оня олигофрен радефф да подкрепи товарищ Навални в борбата му срещу диктатурата на Путя. Тогава ще ви повярвам! Оначе си оствате позантите к.уродържачии к.уролапачи на смърдяшите рубашки в БЪлгария!
Гражданите..

2021.01.19 | 17:02

129376
Празни приказки и недомислици или нова работническо - селска власт наречена с други думи . Не сме от вчера.
Ла ла ла

2021.01.19 | 15:26

129193
голям мерак за президентска република,ама не. Бивши ДС мръсници се загрижили за демокрацията.Ами няма да стане.
Ruslan

2021.01.19 | 16:03

129268
viarno che si otiva za da se varne na 5. 04. 2021 godina na bial kon za ujas ma zelenochorapko rezident i vsichki cherveni boklutsi nachelo s ninova-tehnoimpeksova, manolova-galeva, ivanov-boykikev, gnoma atanasov, rumen petkov-shadravanov,advokatkata na multigrup-tatiana doncheva, razni otrovni triota, ujas san ne gi lovi, a zabravih dalgia chalgar i toy.
Ла ла ла

2021.01.19 | 15:37

129216
Тиквата от Банкя си отива на 4 април.
Месията

2021.01.19 | 16:03

129265
Тоя ще направи рай на земята.... За любовницата си, децата и. И естествено ще бъде недосегаем. Пък глупавите българи да му броят по 12000 на месец... че нищо не прави, но говори божествено. Оракул. С юмрук. Ама ней се.
Защо така

2021.01.19 | 15:48

129238
ми намирисва на едно времешните бкп решения, планове, икономически механизми! Само в теорията са силни тези хора! И от къде сме сигурни, говореха за равенство и братство, а ограбиха народа и станаха капиталисти! Не им вярвам!

Добави коментар

Водещи новини