Държавата с пет приоритета за справяне с демографската криза

България предприема комплексни и цялостни мерки за посрещане на демографските предизвикателства в контекста на изпълнението на целите на Стратегия „Европа 2020”. Те се отнасят в стратегически план до реформиране и адаптиране на всички сектори, социални политики и на социалните системи към общите за европейските държави демографски промени. Това заяви заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и в обръщение към участниците в Годишната национална среща по демографските въпроси на тема „Предизвикателствата на днешния, утрешния и следващия ден“, която се провежда онлайн и е организирана от Министерство на труда и социалната политика.

Вицепремиерът посочи, че ниските нива на раждаемост, засилените миграционни потоци, бързото застаряване на населението и намаляване на работната сила, задълбочаването на демографските дисбаланси водят до заплаха от задържане и спад в икономическото развитие и растеж в перспектива.

България е първата държава-членка на Европейския съюз с разработени и приети от Министерския съвет дългосрочни, комплексни стратегически документи в отговор на демографските промени, а именно – две издания на Национална стратегия за демографско развитие на населението, обясни министър Николова.

ВМРО: Вече е факт! Всяко дете ще има подкрепа от държавата

Тя уточни, че основна стратегическа цел заложена в документа е забавяне темповете на намаляване на броя на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план. Насоките за бъдещата работа до 2030 г. са разписани в пет стратегически приоритета. Прилага се интегриран подход за максимално обхващане на демографските проблеми и за ограничаване на негативните въздействия на демографските дисбаланси върху публичните финанси и социалните системи.

Специален акцент върху посрещането на демографските предизвикателства от застаряване на населението е поставен и в Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019 – 2030 г), подчерта вицепремиерът и допълни, че е разработена и Система от показатели за мониторинг и анализ на изпълнението на демографската стратегия.

Коментари

  1. 2020.12.01 | 14:08
    От цялата статия не става ясно какви точно са стратегиите.
  2. 2020.12.01 | 13:47
    Имам изключителна идея, за подобряване на показателя "застаряващо население" (заслужаваща немалък хонорар за консултантски услуги). Бас държа, че ще се хареса на управлящите - те си падат по дръзки, нестандартни решения! А именно - променя се възрастовото изражение на категорията "застаряващо население" (примерно от 50, става на 85 години), във връзка с повишената продължителност на живота, в световен мащаб. Така внезапно се превръщаме във държава, с преобладаващо население в младежка и средна възраст (40-60 години). Горе-долу като с безработицата - изгонихме 1/3 от България в чужбина и сега имаме впечатляващи показатели (5-6%)! :)
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет