"Републиканци за България": Държавата не прави нищо за психосоциалната подкрепа на гражданите

  • 05 декември 2020 11:52

  • 482
  • 11
"Републиканци за България": Държавата не прави нищо за психосоциалната подкрепа на гражданите
©

ООН сигнализира в свой доклад, че наложената карантина в повечето страни увеличава с над 20% случаите на домашно насилие. Карантинните мерки затрудняват службите и неправителствените организации да се свържат с жертвите. Много страни вече съобщиха за увеличаване на случаите на домашно насилие като ги наричат "сенчеста пандемия". Неблагоприятните психо-емоционални, поведенчески и здравни ефекти и последици от пандемията  на COVID-19 ще бъдат масови и с дългосрочен ефект, алармират от ПП Републиканци за България.

Държавните институции не създават условия за това психотерапевти и психолози да откликват бързо и адекватно на нарастващите нужди от достъпни и квaлифицирани психологически грижи. Тревожност, депресия и безсъние са доказано най-разпространените психични проблеми сред преболедувалите от COVID-19. През първите три месеца след положителен резултат за COVID-19, един на всеки пет преболедували е развил тревожност, депресия или безсъние.

СЗО информира също така, че за хората с вече съществуващо психично заболяване, съществува 65% по-голяма вероятност отколкото за останалите, да бъдат диагностицирани с COVID-19. На този фон остава неясно какво прави българската държава, за да осигури спешно така нужната в момента психосоциална подкрепа на гражданите.

Ето защо ПП "Републиканци за България" настоява за:

1. Приемане в спешен порядък на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие изработен от работна група на Министерството на правосъдието, с председател настоящия министър на правосъдието. Този законопроект включва всички коментари и предложения на институциите и на неправителствените организации участвали в работната група. Предложените изменения подобряват взаимодействието между институциите, улесняват достъпа на жертвите до защита и подпомагат създаването на услуги за подкрепа и възстановяване. Проектът е получил подкрепа и от омбудсмана на Република България г-жа Диана Ковачева. Въпреки това, работата по този законопроект бе спряна без обяснения през юли, 2020г.

ПП „Републиканци за България“ с 5 предложения за справяне с кризата с мръсния въздух

2. Разясняване на всички лекари в страната на текста на чл. 4 ал.3 от Закона за защита от домашно насилие /По искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие и да описва това в медицинските досиета и в амбулаторен лист/ .

3. Да се регламентира правно задължението на лекарите и на медицинските лица да сигнализират полицията при постъпване на данни за домашно насилие.

 4. Да се възобнови спешно работата по проекта за закон, който да регулира дейноста на психолозите и психотерапевтите в България.

От десетилетия се отлага приемането на такъв закон у нас, въпреки че проект за него е внесен в Народното събрание.

На мнение сме, че бездействието на институциите, които следва да бъдат ангажирани с преодоляването на социалнозначимите последствия от пандемията, ще доведе до сериозни психосоциални проблеми с дългосрочни последствия.

Последвайте канала на

Novini.bg
482 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Чихи

2020.12.05 | 18:36

11
То, ако всичко беше наред, народа нямаше да изкука! Правотелството не прави нищо, напротив , ще кажеш ,че нарочно ни побъркват! Няма как да си без работа, гладен и да се молиш да не се разболееш от каквото и да било,защото тръгнеш ли по доктори, може да си аут! Агресията нарастна. А законите сякаш ги няма. На психиатър да ходят Бойко и другарите му!
Зоро

2020.12.05 | 12:32

1
Ами направи го ти цвъки държавата сме всички ние.Какво значи държавата само правителството ли е държава а ти какво си.

2020.12.05 | 15:42

10

2020.12.05 | 15:40

9
Всичко е Мара втасала, само не се е сресала.
НЕ ПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.05 | 15:07

8
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
BoLeto

2020.12.05 | 14:47

7
За съжаление, на всички нас, във време на пандемия, страх и стрес в обществото, проблемите в тази сфера са неглижирани и са последна грижа на държавата. Приятно съм изненадана и обнадеждена, че Републиканци за България разглеждат и работят толкова детайлно в посока за грижа на обикновения човек.
Лесно е Цвъки, подарете ни апартаменти!

2020.12.05 | 14:46

6
И притесненията ни за пари и насъщният ще отпаднат. По едно апартаментче.
Вашето име

2020.12.05 | 14:40

5
Минутка за реклама. Партията на психично болните, крадливи шизофреници. Къде са санитарите?
Джули

2020.12.05 | 14:26

4
Единственото ясно е,че държавата нищо не прави и ще ни отнеме много време да заличим следите на пандемията.

2020.12.05 | 14:04

3
Що ги рекламирате тея престъпници бе? Цветанчо що не е в затвора?
Аз

2020.12.05 | 13:25

2
Затрогващи се предателите как имате очи да излизате и да лъжете направете вие като знаете много не дрънкайте а действайте

Добави коментар

Водещи новини