ПП „Републиканци за България“ предлага публичният сектор да купува български храни

13 декември 2020 10:28

ПП „Републиканци за България“ предлага публичният сектор да купува български храни
© Пресцентър ПП Републиканци за България
584 12

ПП „Републиканци за България“ обръщаме внимание, че продължава практиката всички обществени поръчки в публичния сектор в страната, свързани с доставка на храни, да се обезпечават с вносни продукти. Управляващите не заложиха текстове в промените в Закона за храните, които да задължат публичния сектор и най-вече детските градини и училищата да бъдат снабдявани с родна продукция. Държавата трябваше да даде пример и да заеме социално отговорна позиция, да покаже как се прави и тогава да изисква от търговските вериги да направят същото. Това заяви Чавдар Маринов, експерт за сектор „Земеделие“ в ПП „Републиканци за България“. 

Вместо това се създаде хаос на пазара чрез поредица от решения „на парче“. Само за месец и половина Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 г. беше променено два пъти. 

"Републиканци за България" с 5 предложения за решаването на проблема със замърсяването на въздуха в столицата

„С последните поправки няма как да се увеличат българските стоки в търговските вериги. С тях държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители, за сметка на други. При приемането на постановлението и в хода на обсъждане на първия вариант, бе подведено правителството относно конкретното съдържание на текста, свързано с например 90% монопол за млечните продукти. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма. Това трябва да е ясно на всички. На потребителите щяха да се предлагат продукти със сухо или вносно мляко, гарантирани с Постановление на МС“, коментира Чавдар Маринов. 

„Това е състоянието на родното производство, основано на липсваща в България суровина. Страната заема челно място по внос на сухо мляко в ЕС. Данните за 2019 г. показват, че за четири месеца България е внесла 2 736 тона сухо мляко. Страната ни внася повече сухо мляко, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия. България е и нетен вносител на плодове, зеленчуци и картофи. Балансът в търговията с тези продукти е отрицателен и сочи средно 74% внос.

Цветанов: Нямам никаква зависимост, винаги съм защитавал интересите на държавата

Постановлението на МС явно е преследвало други цели, които са доста далеч от тезата за защита на малките производители. Това е само малка част от примерите за „провеждане на политика”, които подлежат на много сериозен поглед и анализ, тъй като водят след себе си негативни последици за целия сектор, а той се нуждае не от недомислени решения, а от последователна стратегическа линия в конструктивен диалог с всички участници по веригата на доставки. Остава да се надяваме, че ЕК не е предприела наказателна финансова процедура срещу България, поради тези действия на правителството“, обясни Чавдар Маринов. 

Какво трябваше да се направи или какво може да се направи, според ПП „Републиканци за България“?

Промяна в Закона за храните и задължаване първо в публичния сектор за доставка на определен процент храни, обозначени със стандарти за качество, браншови стандарти, местни или локални стандарти, стандарти за произход, стандарти за специфичен, традиционен вкус, биологични продукти и др., което няма да противоречи на правото на ЕС. 

По този начин не се налага императивно българското производство, а обвързваме продукцията с определени „етикети”, които гарантират добавена стойност и защита на потребителя.

 Разбира се, първо трябва да се изработят такива стандарти, някои от тях съществуват и в момента, а процентът на такъв вид храни следва да бъде внедрен, след направата на анализ по количества и направления. След проучване на потребителите към такива стандарти и след придобитите ползи, този алгоритъм сам ще се пренесе в търговската мрежа, защото потребителят ще го търси. Търговските вериги приветстваха подобна идея, но тя не бе реализирана.

Партията на Цветанов: Електронното управление-докога ще е само пожелателно?

Подобни мерки следва да се въвеждат на законово основание и след проведен дебат със засегнатите страни, защото е възможно да последват огромни финансови санкции за България!

 

Novini.bg
584 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Запрян

2020.12.13 | 13:42

12
Хубаво би било
Зоро

2020.12.13 | 13:36

11
Този тъпанар ли ще ми казва какво да купувам ама че цвъкова простащина.
ДД

2020.12.13 | 13:30

10
БЕЗГЛАСНА БУКВА БЕЗ НИКЪКВА ЧУВАЕМОСТ
BoLeto

2020.12.13 | 13:29

9
Българските производители могат да се справят. Необходими са ни утвърдени стандарти за качество и произход, както и норми по които да бъдат определяни и ръководени! Надявам се тези предложения да се реализират!
Боримир

2020.12.13 | 13:21

8
Такива решения ще стимулират българското производство и върху тях трябва да се работи.
Джули

2020.12.13 | 12:44

7
Прекланяме се пред всичко чуждо. Крайно време е да се приемат реални, а не бройка законови промени
Бутафорко Дупнишки

2020.12.13 | 12:25

6
Като знам кой торбаланец за България е представител от Дупица,си представям бъдещето.
Жужа

2020.12.13 | 12:10

5
Няма място за коментари ,защото подобни мерки трябва да се предприемат колкото се може по скоро.Не само ще последват огромни финансови санкции за България а и местните производители имат нужда от такава подкрепа.Всички познаваме вкуса на българското ,което няма аналог с това което се внася и не се знае с какво качество е.Децата ни заслужават повече.
Не съм Аз

2020.12.13 | 11:12

4
И защо до сега не го направиха, като са в политиката десетки години. Отново поредните лаещи гладни копои, готови да грабят с шепи и да се хрантутят на гърба ни

2020.12.13 | 10:55

2
Щерката на Цецо защо не учи в български университет?

2020.12.13 | 10:56

3
И ПОСЛЕ 5 ГОДИНИ ДА РАБОТИ В БЪЛГАРИЯ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?

Добави коментар

Водещи новини