ПП „Републиканци за България“ с 5 предложения за справяне с кризата с мръсния въздух

ПП „Републиканци за България“ с пет предложения за справяне с кризата с мръсния въздух.

На 03 декември 2020 г., Европейската комисия в свое прессъобщение съобщи, че ще сезира Съда на Европейския съюз (СЕС) относно провала на Република България да осигури пълно съответствие с Решение на СЕС от 05 април 2017 г., което установява, че Република България е нарушила задълженията си съгласно законодателството на Европейския съюз (ЕС) относно качеството на атмосферния въздух. В прессъобщението се сочи, че: (i.) Република България системно не успява да се съобрази с граничните стойности на фини прахови частици – 10; (ii.) отсъстват адекватни мерки за справяне с проблема; (iii.) Република България не е започнала да прилага мерки, за да се спазват пределно допустимите норми и (iv.) тъй като сезирането на СЕС е във връзка с негово Решение, това може да доведе до финансови санкции от момента на първото съдебно решение – 05 април 2017 г., до постигане на пълно съответствие с изискванията на ЕС.

София ли е градът с най-мръсен въздух?

Ние от политическа партия „Републиканци за България”, считаме че решението на Европейската комисия е в пълен противовес със заявеното от управляващите, че се предприемат „подходящи”, „навременни” и „целенасочени” действия за справяне с високите нива на замърсители в атмосферния въздух.

Според официални данни на Европейската агенция по околна среда, около 400 000 граждани на страните членки годишно умират преждевременно, поради атмосферно замърсяване. За сравнение, това е приблизително същият брой на хора, които са загубили преждевременно живота си от COVID-19, от първия регистриран случай в Европа, до момента.

Безплатни паркинги към метрото в София в четвъртък и петък

Политическа партия „Републиканци за България”, заявява своята нетърпимост към проблемите в сектор „Околна среда”. Към момента ситуацията представлява своеобразно преминаване от криза, в криза – отпадъци, води, въздух. Нарушават се конституционни норми свързани с правото на здравословна околна среда, като е явна невъзможността на управляващите за предприемането на действия с превантивен характер, които да осигурят намаляване на атмосферните замърсители и стабилизиране на целия сектор.
От ПП „Републиканци за България”, призоваваме за предприемане на спешни действия, които да ограничат нивата на атмосферни замърсители и опазят живота и здравето на Българските граждани.

Въз основа на горното настояваме за:

Повишаване на контрола извършван при преминаване на годишен технически преглед  на моторните превозни средства.

Противоречащо на всякаква логика е обстоятелство, че моторни превозни средства, с премахнати катализатори и други филтри за улавяне на частиците в димните газове, покриват безпроблемно нормативно определените стандарти, а същите представляват инженерни решения, чрез които се осигурява покриването на съответна екологична категория. Считаме че здравето на българското общество е най-важно и атмосферните замърсители с източник, технически непригодни моторни превозни средства, може да бъде лесно отстранен;

Качеството на въздуха в България се влошава през последните дни

Преустановяване на практиката за отопление чрез използването на отпадъци.

Използването на отпадъци за енергийно оползотворяване е съпроводено с отделянето на високо съдържание на диоксини и фурани в димните газове. Същите се отличават с изключителна токсичност и могат да са причина за: нарушения в централната и периферна нервна система; проблеми при функционирането на щитовидната жлеза; смущения в имунната система и др;

Контрол на качеството на твърдите фосилни горива.

Изгарянето на твърди фосилни горива, които не покриват нарочно определени стандарти и норми, е основна причина за отделянето на голямо количество фини прахови частици, серни и азотни оксиди. Ноторно известно е, че това са едни от основните причинители на белодробни заболявания;

Кои са най-големите замърсители през зимата?

Предприемане на действия, които да насърчат потребителите, да преминат към екологосъобразно отопление и повишаване на енергийната ефективност.

Ние от политическа партия „Републиканци за България”, призоваваме управляващите да подпомогнат гражданите на Република България, да се сдобият с екологосъобразни решения за битово отопление. От изключителна важност е бързата реализация на проекти по енергийна ефективност, като същите бъдат релевантни на нуждите, които населението изпитва.

Новите филтри в София спират до 80% от фините прахови частици от комините

Регулиране на светофарната уредба с цел постигане на ефект – Зелена вълна и други.

Поради устройството на двигателите с вътрешно горене, при ход на потегляне, същите отделят най-голямо количество атмосферни замърсители. Това е причината да настояваме за оптимизиране на светофарната уредба, на територията на цялата страна, което безспорно ще намали драстично атмосферните замърсители, с източник моторни превозни средства.

Коментари

 1. 2020.12.05 | 18:43
  Предложенията са добри, но действия трябват..
 2. 2020.12.04 | 11:04
  Вие не сте републиканци, вие сте болшевишки насранци! Апартаметчоо, яко те нае.ба Бойко, защото по вифаджийски много избърза с номинацията ти за следващия МП на България! Да, ама рижавият глупак, който не знае колко мръсни и гнусни са болшевиките загуби изборите! Така, че събирайте си партакешите и марш за родината ви, Пияна Просия!
 3. 2020.12.04 | 10:44
  БРАВО ЦЕЦО! КАТО СТАНЕШ ПРЕМИЕР ПРАТИ ВМРО В МАКЕДОНИЯ ТАМ ДА ЖИВЕЯТ!
 4. 2020.12.04 | 10:21
  Важно е да се обърне внимание точно на ТОЗИ ПРОБЛЕМ ДО КОГА ЩЕ ДИШАМЕ ОТРОВА?
 5. 2020.12.04 | 10:17
  Отново заради некадърното управление на Тиквата, Европейският съюз пак ни съди! Докога ще го търпим това нещо, подкрепям Републиканците
 6. 2020.12.04 | 10:16
  strahotni ideei
 7. 2020.12.04 | 10:06
  Подкрепям всичкооо! Искам децата ми да дишат чист въздух и да си останат в България!!!!!!!!!!!!!!!!!
 8. 2020.12.04 | 09:39
  Са тези
  1. 2020.12.04 | 10:03
   си ти
 9. 2020.12.04 | 10:01
  Живял съм извън България и там хората се отопляват на парно, а не с печки. Въздуха не мирише на сажди както в нашата страна. Хората купуват електрически коли и рейсове, за да предотвратят точно това. Дори в някои страни искат да забранят дизела.
  1. 2020.12.04 | 10:03
   Айде бе, ти ше ми кажеш на мен кво да горя. Аз съм българин бе, никой нишо не мое ми каже, потомък съм на най-велики ханове и аз съм най-велик и знам всичко. вирОс няма и мръсен въздОх няма, казах и ше си горя печката. И сняг няма, лъжа е за да откраднат парите за снегопочистване.
 10. 2020.12.04 | 09:56
  Не е нормално през 2020 година да горим печки и боклуци, така самите ние се тровим
  1. 2020.12.04 | 10:02
   Айде бе, ти ше ми кажеш на мен кво да горя. Аз съм българин бе, никой нишо не мое ми каже, потомък съм на най-велики ханове и аз съм най-велик и знам всичко. вирОс няма и мръсен въздОх няма, казах и ше си горя печката. И сняг няма, лъжа е за да откраднат парите за снегопочистване.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет