Страхил Делийски за мерките: "Правим нещо, но всичко зависи от това дали хората го изпълняват" не е продуктивен разговор

  • 01 декември 2020 11:34

  • 1035
  • 8
© Novini.bg

В интервю за Novini.bg политологът Страхил Делийски коментира актуалната политическа в условията на пандемията от COVID-19.

- В частичен локдаун сме. Хората вярват ли на управляващите, имат ли доверие на здравната система?

Именно проблемът с доверието в системата и институциите на управленската система е ключовият момент в една такава кризисна ситуация, в каквато се намираме. 

В ситуация на криза, когато има нов тип предизвикателство и изпитания пред всекидневното функциониране на институциите, е много важно как те комуникират  с обществото. В този смисъл доверието е ключовият фактор за добрата комуникация. Целият този разговор за това ефективни и адекватни ли са мерките е функция на нарушеното доверие. Мерките са адекватни тогава, когато голяма част от обществото ги приема. А то ги приема, когато са аргументирани, убедителни защитени и когато обществото усеща, че те са част от стратегическа, системна визия и идея. Тук идва и големият проблем на държавата и управляващите - липсата на тези няколко компонента за това това дадена политика да бъде приета. Разговорът от типа "ние правим нещо, но всичко зависи от това дали хората го изпълняват", не е продуктивен, защото хората изпълняват, когато виждат смисъл в това. Смисълът е функция на това как им е обяснено какво, как и защо трябва да бъде направено. Много е трудно в една такава ситуация. Като прибавим и задаващите се парламентарни избори, които със сигурност ще повлияят, нещата съвсем се усложняват. 

Хасан Адемов: Сутрин мерките са едни, вечер други. Няма последователност

- Редовните парламентарни избори в края на март ли ще се проведат ли ще бъдат отложени, как виждате ситуацията?

В Конституцията има ясно разписани срокове кога трябва да се проведат парламентарните избори. Има краен вариант - това Народно събрание може да продължи и по-дълго мандата си. Този вариант е свързано с обявяване на извънредно положение. Но най-късно май месец трябва да имаме избори.

Костадин Паскалев от БСП предупреди: Борисов иска изборите да са през юни

- Ще видим ли нови играчи на политическата сцена?

Те вече са се заявили, въпросът е какъв тип политическа оферта ще представят. Прекалено е рано да кажем кои от тези нови формации ще влязат в новия парламент, защото има много ситуации, които оказват влияние върху нагласите на избирателите. Засега изглежда, че структурата на политическото представяне ще бъде различна в новия парламент и тази различна структура ще определи и редица предизвикателства пред партиите, които и да са те – предизвикателства, свързани с формиране на мнозинство, със структуриране на кабинет и т.н.

Със сигурност това, което трябва да очакваме, е ситуация, в която на партиите в парламента ще се наложи да излязат от навика и да потърсят не просто ефективен формат на съставяне на мнозинство от гледна точка на аритметиката, а и ефективен формат от гледна точка на доверието и убедителността от смисъл на един такъв кабинет. Тези, които отсега се канят да управляват България в следващите години, трябва да могат убедително да представят целите си пред обществото и инструментите, с които тези цели ще бъдат постигнати. Обществото очаква от тях да кажат кой ще управлява, как ще управлява и  вимето на какво ще управлява. Очаква се ясен управленски ангажимент и като субекти и като политики.

Георги Харизанов с прогноза кой ще спечели изборите през март

- Напрежението между премиера и президента продължава. Как се отразява това напрежение на политическата ситуация?

Има разделяне на лагери, на агитки и това опозиционно, конфронтационно поведение на двете страни се харесва на тези лагери. А как се отразява на институционалната стабилност е съвсем друг въпрос. Институционална криза в българската политика е много по-дълбока от разрива между две личности.

Това е криза на нарушени баланси в институциите, на нарушени параметри на разделението на властите, нарушено доверие в институциите и в политическата система. Тази криза не позволява да бъдат изпълнени императивите на българската Конституция, в която ясно е записано коя институция какво може, не може и трябва да прави.

Последвайте канала на

Галя Георгиева
1035 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
истината

2020.12.01 | 11:53

1
То ясно, че нито ви интересуват хората, нито бизнесите, нито здравната система. Важни са ви изобирте и да лапате.
Аз

2020.12.01 | 11:55

2
Ей дрънкаш като комунистите едно време тези водопади от празни думи и отричане са характерни за комунистите ти какво направи за развитието и просперитета на нацията дърдорко
фактолог

2020.12.01 | 13:11

6
То няма лошо да си говорим, но нека го правим с факти. Виж Китай, държава с комунистическо управление. Номер едно икономическа сила в света за няколко години издухаха капиталистичеко-демократична Америка и то в собствената им игра. Тотална доминация в който и сектор на развитие да се спреш. Технология, медицина, производство, образование да не говорим, че Китай е единствената страна в света дето има работеща програма за рециклиране, другите само събират такси и пращат боклука да се гори в разни бананови републики като нашата родина.Америка може да е дала бургери,ай-фони и тъпи екшъни, но има и по-важни неща в този живот,или поне така се предоплага.

2020.12.01 | 12:33

3
ТОВА Е МУТРЕНСКИ РАЗГОВОР
Страхил Делийски

2020.12.01 | 12:52

4
е НЕ само един ограничен болшевиколог от с. Дерманци, ами и вонящ джихадист! Бесепар и отроче на гнусни комунисти ще ми коментира модерна, европейска, урбанна и демократична БЪЛГАРИЯ! Бегай а Пияна Просия бе ,комунистически селяндур, там при братушките ти от 19 век!
ТИКВА ТИКВА ТИКВА

2020.12.01 | 13:49

8
Също като ТИКВЕНИЯ комунист,ТИКВА член на БКП и УБО шофьор на живков,болшевик та дрънка.
Бай Хой

2020.12.01 | 13:45

7
Демек, същият като Жорето Харизанов, само че от другия отбор.

2020.12.01 | 13:10

5
Там където имаше ефективни мерки забравиха какво е това Корона Вирус а нас имаше симулиране на мерки най добре здравният министър да си подаде оставката.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини