Проектозаконът за ВиК не предвижда повишаване на цената на водата

  • 26 ноември 2020 20:16

  • 384
  • 0
Проектозаконът за ВиК не предвижда повишаване на цената на водата
©

Проектът на Закон за ВиК не предвижда повишаване, а запазване на справедлива цена на водата до границата на социалната поносимост, както е в момента. В него се предвиждат също помощи за уязвими потребители, като редът и начинът за получаването им ще бъде разработен в наредба на три министерства, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя АврамоваПетя АврамоваПетя Аврамова е родена във Враца на 29 май 1963 г. Била е народен представител от 42-то Народно, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Регионалният министър е коментирала, че има 11 общини, които не са се присъединили към асоциациите в съответните области, чието мнение е, че цената ще се повиши. В голямата си част това са общини, които имат гравитачно получаване на вода, което е по-евтино.

Цената на водата се определя от КЕВР за всеки ВиК оператор на базата на доказани разходи и бъдещи инвестиции, е казала Аврамова и е добавила, че собствеността на активите ще продължи да бъде публична общинска и държавна.

Министър Аврамова е обърнала внимание, че проектозаконът не е приет и не е внасян за приемане в Министерския съвет или в Народното събрание. Публикуван е за обществено обсъждане, за да се получат предложения и становища, както и да се чуят мненията на всички заинтересовани страни.

С Плана за възстановяване и устойчивост ще можем да продължим дейността по повишаване на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради. Вече се включват и еднофамилни жилища, промишлени, обществени общински и държавни сгради, улично осветление. От общо 3 млрд. лв., най-голям дял от средствата - 1,728 млрд. лв., са за жилищните сгради, е коментирала министър Аврамова. Тя е обяснила, че се подготвят насоките за кандидатстване, като този път програмата ще включва не само изолация на покрив и външни стени, и подмяна на дограма, но и съоръжения за възобновяема енергия с цел достигане на енергиен клас В или А и максимално спестяване на енергията за отопление.

Полагаме усилия за подобряване на републиканската мрежа, която е с дължина 20 хил. км. Възложената маркировка е 1744 км, като през миналата и по-миналата година тя е била три пъти по-малко. Възложени за подмяна са и 1421 км мантинели. "Автомагистрали" ЕАД има сключени седем договора с Агенцията "Пътна инфраструктура", по реда на Закона за обществените поръчки, е съобщила министър Аврамова.

Последвайте канала на

Novini.bg
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини