Кирил Ананиев: Бюджет 2021 не обслужва партийни интереси и е изцяло насочен към националния интерес

  • 26 ноември 2020 12:17

  • 785
  • 6
© Булфото/Архив

Бюджет 2021 не обслужва партийни интереси, а е изцяло насочен към националния интерес - да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнеса и да се гарантира финансовата сигурност на социалните системи и работата на публичните институции.

Това каза министърът на финансите Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през в парламента след приемането на закона за държавния бюджет на второ четене. Той благодари на депутатите за конструктивния дебат в пленарна зала, за подкрепата и за критиките.

Бюджетът е съставен в небивали до момента условия и борба за ограничаване господството на COVID-19 върху здравето на хората, социалния и икономическия им живот, отбеляза министърът. По думите му правителството е наясно с притесненията на хората и бизнеса. Бюджет 2021 е нашият адекватен и икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на COVID-19 и да продължим по пътя на реформите, започнати още в първите дни на този управленски мандат, каза той. Бюджет 2021 дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки, в него са предвидени достатъчно буфери и следващото правителство ще може да го изпълни независимо в каква политическа конфигурация бъде съставено, посочи финансовият министър.

Парламентът прие окончателно Бюджет 2021

През 2021 постигаме обещаното удвояване на средната учителска заплата от 2017 г., както и увеличаване на възнагражденията в системата на висшето образование, посочи Ананиев. Продължава да се увеличават парите за сектор образование - подкрепа както за педагогическия и непедагогическия персонал, така и за повишаване достъпа и качеството на образованието. Спазваме обещаното увеличение на минималната работната залата, доходите на заетите в бюджетната сфера също нарастват за трета поредна година, а не предизборно, подчерта министърът. По думите му ресурсът за социалните системи за 2021 г. е на безпрецедентно високо ниво. Осигурява се финансирането на мярката 60/40, парите за хората с увреждания, месечните помощи за отглеждане на деца, подкрепа за родители чрез данъчни облекчения, увеличението на минималната пенсия от 250 на 300 лв., увеличението на максималния размер на пенсията от 1200 на 1440 лв., осъвременяване на пенсията от 1 юли с 5 процента и изплащане на добавка от 50 лв. за всеки пенсионер до март 2021 г.

Вижте какви данъчни облекчения ще може да ползвате догодина, ако имате деца

Средствата за здравеопазване за следващата година също са рекордно високи, каза Ананиев. Тук са парите за медиците на първа линия, за медицинските дейности, за ваксината за COVID-19, за изграждане на здравната информационна система и на националната педиатрична болница. Правителството работи върху националния план за възстановяване и устойчивост, който залага интервенция в няколко области на политиката - зелената икономика с фокус към енергийната ефективност, иновациите, дигитализацията, подобряване на свързаността на регионите в страната и др., посочи Ананиев.

Чуха се критики за размера на дефицита и спекулативни твърдения за дълга, каза той и допълни, че със сигурност, ако нямаше пандемия и всички негативи от нея, фискалната позиция щеше да бъде значително на по-ниско ниво. В същото време дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС, посочи министърът. И по двата показателя продължаваме да сме между първите в ЕС, като след отминаването на пандемията прогнозираме страната ни да тръгне по пътя на икономическо възстановяване и растеж, които да осигурят възможност за стъпки към постепенно свиване на бюджетния дефицит, каза Ананиев, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
785 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
...

2020.11.26 | 12:25

1
дреме ми за тъпите ви лайкове драскачи долннопробни....

2020.11.26 | 12:54

2
БЮДЖЕТ 2021 ОБСЛУЖВА ПАРТИЙНИ ИНТЕРЕСИ. БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА СЕ ДОМИНИРА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЕЛИТИ СЪС СЪВЕТСКИ ПРОИЗХОД. РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ Е ДОМИНИРАЩО И ПРЕЧИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА.
Евро отпадък

2020.11.26 | 13:10

3
И кое е насочено към националните интереси ? Да пълни чекмеджетата и олигарсите на КРИБ и БСК както и техния кръг и обръчи от мафиотски фирми + банковите картели и бързите кредити копърките. Бюджет 2021 е поредния бюджет на ГЕНОЦИД към бедните , безработните и смазването на българския народ. Демографската катастрофа продължава в пълна сила а УЖ щяха да се борят с нея. Мръсници подледци и нахледци. Цинични крадливи безродни свине

2020.11.26 | 13:11

4
Разбира се,че не обслужва "партийНИТЕ" интереси,а САМО "партийниЯТ" интерес!? А,ВСИЧКИ вече РАЗБРАХА,че "ПАРТИЯТА" е САМО ЕДНА с ПРОМЕНЯЩО се ИМЕ през годините!? А многото "партийки" със различни ИМЕНЦА са СТАТИСТИТЕ в СХЕМАТА,без които е НЕВЪЗМОЖЕН ТЕАТЪРА,ПИЕСАТА-"Разделяй и Владей"!!! До кога,ще ГЛЕДАМЕ САМО това ТЕАТРО НАРОДЕ?! НАРОДЕ????
ъъъъ сори ама този е за разстрел

2020.11.26 | 13:19

5
как манипулираха че агенция Мъдис им била вдигнала рейтинга същите дето фалираха Лемън Брадърс , а това вдигане беше накакво миниатърно споменаване понеже сме били в чакалнята , а да най-горното ниво ни оставаха още мнооого пунктове СМЪРТ ЗА ГЕРБЕРАСТКИТЕ ИЗВЕГИ !!!!!!
боковид до 2020

2020.11.27 | 18:52

6
Онаниев е като Гумен Речев - неграмотна калинка, която слугува на силните на деня. Едно време беше господарското крило на БКП - БСП, днес е лакейското крило на БКП - ГРОБ. А народът си духа супичката и гълта солена вода.

Добави коментар

Водещи новини