Вяра Емилова: Държавата и здравната система са в колапс

  • 21 ноември 2020 15:27

  • 1235
  • 10
Вяра Емилова: Държавата и здравната система са в колапс
© БСП

Ковидкризата извади на преден план редица пороци на държавното управление и най-вече в здравната система. Още в самото начало на кризата през март т.г. управляващите показаха, че не могат да вземат категорични и навременни управленски решения, липсва им задълбочен анализ и най-вече адекватни мерки, с които да смекчат ефектите от вируса, както върху здравето на хората, така и върху социално-икономическите последици от пандемията. Така на практика вместо да управляват процеса, те вървяха след него като статисти, броейки заразени, починали и оздравели.

Първо затвориха всичко, въведоха задължително ходене с маски, после отмениха маските, след седмица пак ги въведоха и след 12 часа пак ги отмениха.

Цялата борба с болестта се превърна в борба дали да сме с маски или без маски. А хората боледуваха, умираха, оставаха без работа, без средства за лекарства, без достъп до болниците поради липсата на междуградски транспорт. Без достъп до лекарства, поради липса на аптека. Сами срещу държавата и болестта.

Цяло лято вместо да се подготвят за предстоящата нова вълна от заразени, както редица европейски държави, управляващите ни заблуждаваха, че всичко е отминало. А болниците продължаваха да се пълнят със заразени, лекарите да боледуват и лекуват едновременно. Така новата вълна ни завари с лавинообразен скок на заразените, но без лекари и медицински сестри. Пазарния принцип в образованието и здравеопазването ни лиши от лекари и медицински сестри, както и от адекватна здравна система. Сега всичко е концентрирано в София и още 2-3 големи града. С всеки изминал ден заболелите стават все повече, а липсата на адекватна държавна намеса налага сами да се организираме. За това сега е по-необходимо от всякога всички, които имат възможност да се включат в борбата срещу вируса – дали това ще бъде с работа в лечебните заведения, работа на първа линия за доставяне на храна и лекарства за карантинираните по домовете или с даряване на кръвна плазма, всеки трябва да е съпричастен към случващото се.

Действащият модел на управление доведе до пълната комерсиализация на здравеопазването и социалните услуги с всички негативни последствия за пациентите.

БСП твърдо стои зад виждането, че здравето не е стока, а човешко благо и неотменимо човешко право, за това ние предлагаме в алтернативния държавен бюджет намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, предложение, което днес беше отхвърлено отново, професията медицинска сестра да стане защитена, да се увеличат парите за специализации на лекарите и да се премахне търговския статут на болниците.

В този тежък момент взаимопомощта и доброволчеството са едни от стъпките за излизане от кризата. За това и народните представители от левицата, общински съветници от БСП в страната и граждани са готови да застанат на първа линия. Защото сега е по-необходимо от всякога да сме близо до хората.

Последвайте канала на

Novini.bg
1235 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
протестър

2020.11.21 | 20:32

9
Виж какво,червена овца,като бяхте на власт защо не променихте нещата в здравеопазването,или е по-лесно да блеете отстрани безидейно.

2020.11.21 | 20:38

10
Идават още малко остана силата на ГРОБ на финала са.
поправка

2020.11.21 | 19:41

8
да и отделно мангалите ги карат с автобуси и пълнят с тях болниците където подскачат и танцуват до сутринта а българите се добират само до стълбите както се случва и с всеки вид помощи и детски надбавки включително и в европа

2020.11.21 | 15:43

1
А какво да кажем за вас като опозиция, които се възползвате от заболелите с ковид депутати, за да извивате ръцете на Парламента.Това поведение как да бъде окачествено г-жо Емилова?Може би като липса на морал у опозицията.И въпросът кой е по-добър е излишен.
А

2020.11.21 | 18:00

7
забрави ли как бсп депутатите отказваха да носят маски дори в парламента?Тия повече да не се допускат до парламент!!
Батак

2020.11.21 | 17:59

6
Думата Морал е няма в ГЕРБ,има думата Наглост и Сачева ние управляваме кризата,само че с години е натрупан мързела на министрите в здравна система начело Д.Атанасова Джуджева от Дулово,другите сега нищо не могат да направят за 5 месеца,направенотое в София останлите градове са от Втората световна война погледнете болниците как изглеждат,персонала го няма и парите са по софийските спортни зали и метро,Кеш парите и чекмеджета с злато и пистолети се скриха,проблема се покри в шкафа,започна да се обеснява че НЯКАКВИ ДРОНОВЕ на г-н Радев следят мутрата от СИК.Министрите са безпардонни и ниско интелигенти като Карянчева,Симеонов и т.н.натиксаме се да управлваме но кое ?

2020.11.21 | 17:57

5
Мамицата ви червени лъжци!Колко сте нагли!Нали нямаше ковид,беше леко грипче и с чайчета се лекуваше.Нали ви предупреди Мутафчийски какво да очаквате?!Подигравхте се и най-брутално съботирахте правителствените мерки и подстрекавахте хората да се събират по площадите заради вашите комунистически цели!Долни лъжци и крадци сте вие бсп и цялото ви котило!
Махмуд

2020.11.21 | 17:02

4
Хубава жена.

2020.11.21 | 16:12

3
То да беше само здравната система в колапс а то е всичко е леш ама така е като те управлява неграмотен диктатор.
Ала бала

2020.11.21 | 15:44

2
Така се получи заради контрола на мерките, сами сме си виновни.Мерките са достатъчни контрола липсва.

Добави коментар

Водещи новини