НС отхвърли предложението на БСП за отмяна на плоския данък

  • 19 ноември 2020 16:51

  • 1011
  • 7
НС отхвърли предложението на БСП за отмяна на плоския данък
© Булфото (архив)

Парламентът отхвърли предложенията на "БСП за България" за отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за обоснова предложените текстове с необходимостта от преодоляване на неравенството в доходите у нас.

В пандемия България произвежда по 24 милионери на месец, изчисли Нинова. Тя цитира доклад на БНБ от миналата седмица, който, по думите й, показва как се отразява кризата на неравенството, доходите и бедността в България.

"БНБ казва, че от март насам, откогато започна пандемията, са се появили 146 сметки в банките с над 1 млн. лева, т.е. изводът е, че в пандемия България произвежда 24 милионери на месец", коментира Нинова. В същото време през 2008 г. те са били 98, през 2019 г. са били 900, а сега - 1070 до септември, цитира тя. Лидерът на БСП отбеляза, че най-малките влогове до 1000 лева намаляват трайно, а средните до 5000 лева намаляват плавно, но постоянно. По думите ѝ, обяснението на банкерите и икономистите е, че заради намаляващите доходи хората си помагат със спестени пари.

Освен въвеждане на прогресивно подоходно облагане, от БСП предлагаха освобождаване на младите работещи хора до 26 години от данък върху доходите, както и работещите семейства да имат по 500 лева необлагаем минимум за всяко дете. "Това, което предлагаме, ще струва 1,7 млрд. лева на държавата. Знаете ли колко средно годишно харчи еднолично от прозореца на джипа Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г? Между 2 и 3 млрд. годишно извън бюджета, без цел, без приоритети, единствено за политически дивиденти за лично оцеляване", коментира Нинова.

Парламентът отхвърли предложението на БСП за 9% ДДС върху лекарствата

Лало Кирилов, наскоро напуснал групата на левицата, коментира, че предложението на БСП не предвижда необлагаем минимум и че няма нищо общо с подоходно облагане, а на практика се въвежда данъчна преференция.

Лидерът на социалистите го репликира, че биха приели подобна критика, ако идва от политическите им опоненти от ГЕРБ, но не и от хора, които миналата година по това време са си сложили подписа под такива предложения.

Лало Кирилов възрази, че и миналата, и по-миналата година като член на ПГ на "БСП за България" не е подписвал това предложение.

Румен Гечев /"БСП за България"/ отбеляза, че данъкът за доходи до 3900 лева месечно си остава 10 процента, от 6 000 до 9 000 лева е 20 процента, а над 9 000 лева е 25 процента. Ние предлагаме схема на облагане и структура, която напълно отговаря на европейските подходи, коментира той.

Депутатите се събират на извънредно заседание във вторник

ГЕРБ е политическата партия, която е обещала, гарантирала, че няма да вдигне данъците на българските граждани, заяви Александър Иванов /ГЕРБ/. Вие колкото искате можете да прелагате да вдигаме данъците на гражданите и на бизнеса, но ние няма да го направим, каза той.

В отговор Румен Гечев коментира, че или ще расте дългът, или ще накараме много богатите българи да плащат толкова, колкото богатите немци, финландци и шведи.

С приета на второ четене промяна в Закона за данък върху добавената стойност, депутатите въведоха нов вид облекчение в Закона за данъците върху доходите на физическите лица при ползване на услуги за ремонтни дейности. Целта на данъчното облекчение е физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища, да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията, в общ размер до две хиляди лева, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1011 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
73

2020.11.19 | 19:54

7
Нинова като е много загрижена за бедните да върне парите от задграничните сметки на милионерите от БСП и да ги даде на пенсионерите или на здравеопазването
малееййййй

2020.11.19 | 19:30

6
Е- ГА - СИ ...И ПОПУЛИСТИТЕ ..ТОЧНО БСП И ДПС ВЪВЕДОХА ПЛОСКИЯ ДАНЪК ..!

2020.11.19 | 19:19

5
Ето затова ще гласуваме за ГЕРБ

2020.11.19 | 19:17

4
Ето още една причина да не гласувам за герб.

2020.11.19 | 19:10

3
Честно казано се удивлявам. Човек си мисли, че няма как да стане по-зле от сега, но Корнелия предлага варианти, които доказват, че можело.

2020.11.19 | 18:25

2
Те си го приеха, сега те искат да го премахнат! Шизофреници
Много е лесно

2020.11.19 | 17:57

1
Откажете се от субсидиите на партиите и ги дайте на бедните. Не може партията с най-много милионери в нея (БСП) да ми говори за справедливост!

Добави коментар

Водещи новини