Цветанов с мрачна прогноза: Последиците от COVID-19 ще са катастрофални

  • 21 ноември 2020 10:55

  • 7351
  • 48
Цветанов с мрачна прогноза: Последиците от COVID-19 ще са катастрофални
© Демократи за България

Работните посещения, които правим със зам.-председателя Павел Вълнев са, за да посетим всички областни центрове и колкото може повече общини. Обявяваме представителите на структурите на Републиканци за България. Това заяви лидерът на Републиканци за България Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа пред  хасковската телевизия ETV.BG

"Говорим за актуалните теми, които вълнуват българските граждани. Най-важната тема е пандемията и мерките, които предприема българското правителство. За жалост се постигна хаос и България е в статистиката с най-критична ситуация и сме в списъка като 3 страна по жертви от COVID-19. Виждаме, че тези 7-8 месеца след първата вълна Българското правителство просто не е направило абсолютно нищо, за да има ясен план за действие както се направи в много от европейските държави и смъртността не е толкова голяма", коментира той.

"Най-големият проблем е хаосът и оправянето на всеки самостоятелно. Това означава, че имаме огромен дефицит на доверие както към институциите и неспособност да се справят със ситуацията", добави още бившият зам.-председател на ГЕРБ.

"Предложението, което направихме от Републиканци за България с лекарския експертен съвет – те дадоха много ясни решения. За голямо съжаление те са много закъснели, но най-важното беше липсата на ясно идентифициране на болниците, които да бъдат обособени като ковид болници. Това създаде хаос и невъзможност дори плановите операции да могат да бъдат правени в специализираните болници. Решението беше едно съгласно чл. 5 от ЗЛЗ ведомствените болници – Транспортна, МВР болница, ВМА и останалите по страната можеха да задоволят над 2/3 от легловата база, която беше необходима с експерти, лекари, оборудване на съответната техника и обезопасяването на живота и здравето на всички екипи, които работят. По този начин щеше да има и лесно финансиране, защото бюджетните лечебни заведения не са търговски дружества и въпросът можеше да бъде решен много бързо с решение и постановление на Министерски съвет", смята също Цветанов. 

Според него така НЗОК е щяла да си свърши работа с Търговските лечебни заведения и всички тези планови операции, "които трябваше да бъдат направени". По думите му последиците ще бъдат катастрофални за страната ни и затова хората са притеснени.

Също така предстои една много тежка бъдеща седмица в парламента, където ще се гласува по всяка вероятност и Бюджетът за 2021 г. Там също се правят ходове, които дават възможност да се купят бъдещи избори, но не и да се подготвим за тежките условия и предизвикателства, които ще имаме като последствия от COVID кризата, която я има в целия свят и в Европа респективно, посочи още Цветанов.

"Изключително важно е да се знае, че в Бюджет 2021г. не е предвиден абсолютно никакъв буфер, което означава, че се залага много висока приходна част и същевременно се прави една много висока разходна част. Това означава, че икономиката и всичко работи по начина, по който е функционирал преди една година. Ситуацияте е подобна, дори по тежка от 2008 година, когато беше тежката финансова икономическа криза. В бюджета, който беше направен от тогавашните управляващи беше предвидено точно да има сериозни приходи, да не се отчитат последствията от тежката финансово-икономическа криза и се бяха планирали много сериозни разходи. И когато 2009 г. приключиха парламентарните избори и имаше първи управленски мандат „Борисов“, където и аз участвах като вицепремиер и министър на вътрешните работи, ние видяхме, че разходната част е изпълнена – изпълнени са едни договори, но те финансово не са обезпечени", коментира лидерът на новата партия.

За бюджета той каза, че липсата на буфер. Смята, че се залагат разходи, които са изцяло повече популистки отколкото да са дългосрочни и устойчиви.

"Противопоставянето, което се направи с парите за детските надбавки – предвидени са като разход 300 млн. лв., за да има добавки за всички деца в България – това е справедливо, но не и да го противопоставиш след една седмица на медицинските работници и служителите на МВР. Това е разделяне на обществото в тази тежка ситуация", отбеляза Цветанов.

И в събота на път: Борисов посети завод за военни коли

А каква оценка дава той на правителството?

"Последните няколко месеца изцяло хаотична и популистка. Държавата респективно се управлява от джипка, а когато това се случва от министър-председателя по този начин това означава, че ние сме далеч от институциите – от символите на държавността. Има един или двама спътника до него и се слушат някакви самовлюбени изказвания за успехите и просперитетите, а никой не вижда, че в момента в селата хората изнемогват, никой не защитава българските производители. Това са политики, които трябваше да се направят точно от правителството, за да могат в условията на тежка криза като пандемията, която ще е с много тежки последици за икономиката да съхраним всяко едно работно място", коментира Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа

Цветанов: Трябваше да има локдаун, Борисов няма адекватни политики

"Да може да подпомогнем бизнеса и да гарантираме, че малкият и средният бизнес ще бъде съхранен. В момента правителството си купува гласове като заявява, че ще увеличи заплатите в бюджетната сфера, но най-важно е какво правиш за бизнеса, защото той заедно с икономиката са тези, които осигуряват приходната част на бюджета. Разходната е най-лесно да я направиш, но ако нямаш приход не може да се осъществи", добавя той.

На въпрос какви са отношенията му с Борисов, Цветанов признава, че не поддържат контакт с премиера.

"Не се чувам с премиера Борисов откакто имаме диаметрални различия по евротлантическата ориентация на страната и поведението, което се демонстрира в момента. Не виждам смисъл да се водят каквито и да е било разговори", разкри той.

Последвайте канала на

Novini.bg
7351 48

Свързани новини

Коментари 48

Добави коментар
Колев

2020.11.24 | 01:55

48
Хаос има в главата на Цвъки, бръмбарите там са гладни и щъкат
Борил

2020.11.22 | 12:35

47
Много ясна позиция на Цветанов за справяне с кризата! Браво!
искам

2020.11.21 | 11:50

28
Браво и адмирации за г-н Вълнев и г-н Цветанов единствените политици който излизт по телевизора и сред хората за да коментират проблемите и техните решения
Джуджето хаяско

2020.11.22 | 09:45

46
"По телевизора" излиза и взима отношение кой ли не напоследък от политици предимно бити карти да до алена гадателката и малки злобни човечета които не знам защо наричат журналисти да задават тъпи въпроси за да има шоу на народа хляб и зрелище
Чихи

2020.11.21 | 22:46

44
Вие не искате ли промяна ,бе хора? Не ви ли писна, не ви ли е жал и гнус от това което се случва с държавата ни? Не се спряха. Наглостта и нехуманните им действия са непрестанни и нямат граници. Време е да оправим нещата и да заживеем нормално ! Стига!
Джуджето хаяско

2020.11.22 | 09:36

45
браво предлагам да направим революция в четвъртък ако не вали дъжд а пък ако вали ще я направим по Вайбър или във форумите там всеки пише каквото си иска

2020.11.21 | 20:17

43
Тоя апартаментгеи е дваисет години в управата и садружник на тиквата освен да краде друго не видях
Боби

2020.11.21 | 15:32

42
Ха ха,и на теб ти идва ред! Да върнеш откраднатите апартаменти!

2020.11.21 | 14:32

41
МЪРША бавно развиващ се физкултурник , ти ли бе боклук ще оправиш България .
ALP

2020.11.21 | 13:33

40
Републиканци напред с вас сме, хаоса в държавата трябва да спре
кккк

2020.11.21 | 13:32

39
Ти ли мислиш за хората. Ако толкова мислиш и милееш за тях що не облечеш един екип и отидеш доброволец в някоя болница.
мони

2020.11.21 | 13:25

38
Боклук. Спри се да говориш глупости. Ходиш из страната и офиси откриваш и събираш хора при положение че сме в пандемия.

Добави коментар

Водещи новини