ООН ще назначи Николай Младенов за специален пратеник за Либия

  • 20 ноември 2020 18:23

  • 670
  • 4
ООН ще назначи Николай Младенов за специален пратеник за Либия
© Булфото (архив)

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно предложи с писмо на Съвета за сигурност на ООН да назначи специалния координатор на организацията за близкоизточния мирен процес Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 за специален пратеник за Либия и ръководител на мисията на ООН за подкрепа в Либия (UNSMIL), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Не се очаква 15-членният Съвет за сигурност на ООН да изрази някакви възражения срещу кандидатурата, посочва ДПА.

Младенов ще замени на този пост ливанеца Гасан Саламе, който неочаквано се оттегли през март, след две и половина години работа, като се позова на здравословни проблеми.

Оттогава за и.д. специален пратеник за Либия бе назначена Стефани Уилямс, американски експерт по Близкия изток.

През септември Съветът за сигурност на ООН реши длъжността специален представител на ООН в Либия да бъде заменена със специален пратеник на генералния секретар на организацията, отбелязва ТАСС.

САЩ: Николай Младенов е най-добрият кандидат за специален пратеник на ООН за Либия

Новите специални пратеници се назначават от генералния секретар на ООН след единодушно одобрение от Съвета за сигурност. Повечето му членове на заседание в сряда призоваха да не се забавя повече процедурата за назначаването на нов специален пратеник за Либия.

Либия е обхваната от хоас след свалянето на дългогодишния авторитарен лидер Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия през 2011 г. Страната се превърна в бойно поле на враждуващи фракции, подкрепяни от външни сили, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Novini.bg
670 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.11.20 | 18:53

1
Това е голям успех за България, Младено от много години работи успешно като специален координатор на ООН на близкоизточните мирни преговори между Израел и Палестина и не се съмнявам че някой ден може да оглави и самата ООН.
поправка

2020.11.20 | 19:31

3
няма лошо ако се каже че баща му петър младенов беше също успешен министър на външните работи а българия загуби милиони в либия а и либийците имат да ни се извиняват заради медицинските сестри

2020.11.20 | 18:54

2
Това е голям успех за България, Младенов от много години работи успешно като специален координатор на ООН за близкоизточните мирни преговори между Израел и Палестина и не се съмнявам че някой ден може да оглави и самата ООН.
TE IBA

2020.11.21 | 06:38

4
ФОСТАТА !

Добави коментар

Водещи новини