ООН ще назначи Николай Младенов за специален пратеник за Либия

20 ноември 2020 18:23

ООН ще назначи Николай Младенов за специален пратеник за Либия
© Булфото (архив)
561 4

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи с писмо на Съвета за сигурност на ООН да назначи специалния координатор на организацията за близкоизточния мирен процес Николай Младенов за специален пратеник за Либия и ръководител на мисията на ООН за подкрепа в Либия (UNSMIL), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Не се очаква 15-членният Съвет за сигурност на ООН да изрази някакви възражения срещу кандидатурата, посочва ДПА.

Младенов ще замени на този пост ливанеца Гасан Саламе, който неочаквано се оттегли през март, след две и половина години работа, като се позова на здравословни проблеми.

Оттогава за и.д. специален пратеник за Либия бе назначена Стефани Уилямс, американски експерт по Близкия изток.

През септември Съветът за сигурност на ООН реши длъжността специален представител на ООН в Либия да бъде заменена със специален пратеник на генералния секретар на организацията, отбелязва ТАСС.

САЩ: Николай Младенов е най-добрият кандидат за специален пратеник на ООН за Либия

Новите специални пратеници се назначават от генералния секретар на ООН след единодушно одобрение от Съвета за сигурност. Повечето му членове на заседание в сряда призоваха да не се забавя повече процедурата за назначаването на нов специален пратеник за Либия.

Либия е обхваната от хоас след свалянето на дългогодишния авторитарен лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Страната се превърна в бойно поле на враждуващи фракции, подкрепяни от външни сили, отбелязва ДПА.

Novini.bg
561 4

Свързани новини

Коментари (4)

Добави коментар

2020.11.20 | 18:54

66111
Това е голям успех за България, Младенов от много години работи успешно като специален координатор на ООН за близкоизточните мирни преговори между Израел и Палестина и не се съмнявам че някой ден може да оглави и самата ООН.
TE IBA

2020.11.21 | 06:38

66453
ФОСТАТА !

2020.11.20 | 18:53

66110
Това е голям успех за България, Младено от много години работи успешно като специален координатор на ООН на близкоизточните мирни преговори между Израел и Палестина и не се съмнявам че някой ден може да оглави и самата ООН.
поправка

2020.11.20 | 19:31

66153
няма лошо ако се каже че баща му петър младенов беше също успешен министър на външните работи а българия загуби милиони в либия а и либийците имат да ни се извиняват заради медицинските сестри

Добави коментар