Румен Радев: България има нужда от таланта, енергията и високите амбиции, които създава и развива Техническият университет

  • 26 октомври 2020 22:10

  • 1016
  • 10
Румен Радев: България има нужда от таланта, енергията и високите амбиции, които създава и развива Техническият университет
© Президентство

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на участва в отбелязването на 75-годишнината от създаването на Техническия университет - София.

"България има нужда от таланта, енергията и високите амбиции, които създава и развива Техническият университет в София", заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на тържествената церемония по случай 75-годишнината от откриването на Техническия университет – София.

„Гордост е, че нашият първи технически университет, изградил повече от 100 хиляди квалифицирани инженери, днес е един от най-големите, модерни и престижни технически университети в Източна Европа“, посочи в приветствието си държавният глава.

Румен Радев удостои с висши държавни отличия видни учени

„На вашето поколение се пада честта да извърши дългоочакваната трансформация на родната икономика към производства с висока добавена стойност, към чувствително по-висока производителност, към ускорен преход към кръгова зелена икономика и дигитализация”, заяви още в приветствието си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Президентът подчерта, че за страната ни е важно отново да изнася завършени продукти, а не основно суровини. По думите на държавния глава дълбоката политическа, икономическа и финансова криза, в която изпадна страната през последните десетилетия постави на изпитание и Техническия университет.

„Но България продължава да се развива. Нашите възродени амбиции, европейската интеграция, притокът на инвестиции и нови технологии възродиха отново интереса към инженерните специалности, към приложната наука“, посочи президентът и допълни, че инженерните науки уверено заемат мястото, което им се полага в челото на усилията за изграждане на модерна България. На студентите и докторантите от висшето училище президентът пожела да вложат цялата си енергия за ползотворната интеграция на България в икономиката на бъдещето. Имате невероятна основа - поколения наред преподаватели, ръководства, академичен състав и инженери, отдадени на развитието на българската наука и индустрия, заяви още държавният глава.

По повод годишнината на висшето училище Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на връчи Почетния знак на държавния глава, който беше приет от ректора на университета проф. дн инж. Иван Кралов. Отличието е за приноса на Техническия университет – София за формиране на основите на инженерното образование в България, за създаването и утвърждаването на програмите за висше образование и квалификация на поколения инженерни специалисти. Почетният знак е и за значимите достижения на учените от университета в областта на инженерните науки, както и за успешните сътрудничества с бизнеса за въвеждане на иновативни технологии.

Ректорът на Техническия университет благодари за оказаното признание.

„Убеден съм, че ще продължим с не по-малки сили да работим за изграждането на бъдещия технически елит на нацията“, заяви той.

Проф. д.н. инж. Кралов връчи на държавния глава от името на академичното ръководство почетна грамота и златен медал по повод 75-годишнината на университета за неговия принос за издигането и утвърждаването на авторитета на Техническия университет на национално и международно равнище.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1016 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Тоя

2020.10.26 | 22:21

1
Къде го изтърваха пак.

2020.10.26 | 23:45

3
пак не си е пил харчетата
Хо хо хо

2020.10.26 | 22:35

2
А за PowerPoint - а обясни ли им?
El toro de la Vega

2020.10.27 | 04:17

4
Дрънка само празни приказки, егати простият фатмак!Срам и позор за България!Оставка на предателят президента радеффф!
икм

2020.10.27 | 05:47

5
тъп каун
Инженерче от ВМЕИ "Ленин"

2020.10.27 | 06:07

6
Няма "технически университет", другарки и другари, има един прост институт за полуграмотни инженери, който не може да достигне миналото си дори с клизма. Днешните шестици са нашите тройки.
един

2020.10.27 | 07:02

7
Вероятно е така,но не знам дали си давате сметка какъв гигантски скок направи техниката и по-специално IT сектора в последните 20-25 години.Давате ли си сметка че няма как да има обучени добри преподаватели които да подготвят адекватно студентите.Вън от съмнение че и икономиката ни изостава от тоя процес.И преди години имаше развитие и прогрес,но като че ли той ставаше много по-бавно!!!

2020.10.27 | 09:38

8
А бе, ей! Мухльо, стига с тези празни приказки. Този си говори, говори и нищо не казва. Ей така просто да си слуша гласчето. Баси тъпия президент. Ходи си карай самолета, ако можеш да го вдигнеш и не се занимавай с неща, за които нямаш топки.
Пенсионер

2020.10.27 | 10:24

9
Тоя канят ли го, или сам се самопоканва. Защото ако го канят, то си е направо мазохизъм(да го слушаш).
Руменчо юмручето

2020.10.27 | 11:32

10
Очевидно ,това тъповато ,нелицеприятно ,егоцентрично ,зависимо и продажно човече иска да ни досажда всеки ден. Не знам кой го кани ,но нека "канещите" го да знаят ,че присъствието на Радев (без значение от повода) ОРЕЗИЛЯВА дори и най светлите събития.

Добави коментар

Водещи новини