Румен Радев удостои с висши държавни отличия видни учени

Държавните отличия за проф. Николай Жечев, проф. Невена Цачева и ст.н.с. д-р Александър Скордев са израз на дълбокото признание на нашето общество за техните научни достижения, за себеотрицанието им и за огромната им съзидателна енергия.

Това заяви президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на церемония, на която удостои тримата изявени учени с висши отличия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава награди проф. Николай Жечев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за неговия принос в областта на историческата наука. Монографиите на проф. Жечев се нареждат сред историческите трудове, които намират високо признание сред научната общност у нас и в чужбина. Важно значение имат проучванията му, посветени на революционните борби на българите през Възраждането, както и на живота, делото и творчеството на Христо Ботев.

Румен Радев: Отстояването на националните културни традиции е особено важен пример за младото поколение

За приноса й в развитието на медицинското образование президентът Радев удостои проф. Невена Цачева с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен. Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра "Трудова медицина" при Медицински университет в София. Проф. Цачева създава първите образователно-квалификационни степени "Бакалавър" и "Магистър" с 19 учебни програми по "Трудова медицина и работоспособност". Програмите са приложени в редица университети. Проф. Невена Цачева създава и ръководи Националния регистър на професионалната заболяемост като външен орган на НСИ, тя създава Единно здравно интегрално досие с практическа методика за оценка и анализ на здравето на осигурените лица.

С медал „За заслуга“ президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на награди ст.н.с. д-р Александър Скордев за заслугите му в областта на инженерните науки и практиката му като физик в сферата на контрола и изпитването без разрушаване и като общественик. Ученият е създал общата теория на дисциплината „Контрол без разрушаване“.  Той е изтъкнат в своята област инженер и учен  в България и Европа. Автор е на редица монографии,  учебници, доклади и 20 български стандарти. Той притежава пет авторски свидетелства за технически средства за контрол без разрушаване. Обучил е над 3000 професионални дефектоскописти, стотици инженери и други специалисти.

Президентът ще удостои с държавни отличия дейци на културата и учени

„Макар професионалната дейност на тримата отличени днес да се развива в различни области на науката, постигнатото от тях има общо и важно значение за нашето общество“, заяви на церемонията по награждаване президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава изтъкна приноса на отличените за съхраняването на нашите духовни корени, за усъвършенстване на средата за опазване на общественото здраве, за повишаването на конкурентоспособността на българското производство и качеството на живот. Президентът посочи, че с успехите си отличените дават личен пример за всеотдайност и творчески устрем. Постигнатото от вас има още по-голям смисъл с изградените силни изследователски екипи, с множеството ваши ученици и последователи, заяви Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на наградените.

От името на наградените благодарност за държавните отличия изказа проф. Невена Цачева. Тя посочи, че макар и с постижения в различни области, тримата учени са обединени от един фокус – да работят за доброто и за развитието на България.

 

Коментари

 1. 2020.10.26 | 17:30
  Безсрамник, утре ние ще трябва да храним тези некадърници за да не ровят по кофите. Съветски продажник и съсипник на България.
 2. 2020.10.26 | 17:24
  пилотчето е пълен глупак
 3. 2020.10.26 | 17:16
  комунистическия плужек награждава комунистическите дъртаци
 4. 2020.10.26 | 16:49
  Пилотчето не трябва ли да е под карантина? Нали е бил контактен. Независимо, че му е отрицателен теста.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет