Цветанов: Борисов, Дончев и Петкова трябва да понесат пълна отговорност заради санкциите на САЩ за "Турски поток"

На 20 октомври Държавният департамент на САЩ, Бюро за енергийни ресурси, обяви ангажимент да изпълнява изцяло предвидените санкции по Закона за енергийна сигурност на Европа от 2019 г. („PEESA“).

Това пише в официална позиция от Републиканци за България относно ангажиментите на Държавния департамент на САЩ за санкции на проекта "Турски поток". Публикуваме съобщението от партията на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа без редакторска намеса:

"Русия отново беше призована да престане да използвa енергийните си ресурси за натиск при постигане на своите цели, като е подчертано, че „Русия използва своите тръбопроводи за износ на енергия, за да създаде национални и регионални зависимости от руските енергийни доставки, използвайки тези зависимости, за да разшири своето политическо, икономическо и военно влияние, да отслаби европейската сигурност и да подкопае интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ. Тези тръбопроводи също така намаляват европейската енергийна диверсификация и следователно отслабват европейската енергийна сигурност”. Целият текст на документа може да видите тук.

Републиканци за България напълно споделят разбирането на Държавния департамент на САЩ, за деструктивната роля на руските експортни газопроводи и в частност проекта „Турски поток” и неговото продължение на сушата през Югоизточна Европа и България към Централна Европа. Както бе заявено категорично от представител на Държавния департамент на САЩ българският газопровод „Балкански поток” по същество е продължение на газопровода „Турски поток” през България и като такова ще понесе съответни последствия от наложените санкции на проекта „Турски поток”.

Независимо от декларациите на високопоставени лица от българското правителство, че газопроводът „Балкански поток” не е газопроводът „Турски поток”, фактите говорят точно обратното, а именно:

Министър Петкова: "Балкански поток" е изцяло български проект и се финансира само от българската държава

- ускорената реализация на проекта „Балкански поток” започва непосредствено след подписване на пътна карта за развитие на българската газопреносна система между министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по и Газпром, Русия през м.юни 2017 г. По същото време такива „карти” Газпром подписва със Сърбия и Унгария, но за разлика от тази с България те не са секретни;

- газопроводът „Балкански поток” се реализира като част от автономна инфраструктура за транзит на природен газ от българо-турската до българо-сръбската граница, без технологична свързаност с националната газопреносна мрежа;

- възможности за газификация на крайдунавските общини и Северозападна България не се разглеждат въпреки необходимостта от това и заявените искания. Нещо повече, при разговори с представители на тези общини темата съзнателно се отбягва;

- проектът на стойност от близо 3 млрд.лв. се реализира от чужда фасадна фирма чрез чужди подизпълнители (в т.ч. руски), като управляващите лица на тази фасадна фирма са с руски имена;

Горните факти са публично известни и част от тях могат да се видят на сайта на „Булгартрансгаз” ЕАД. Без съмнение санкциите, които ще бъдат наложени на проекта „Турски поток” ще засегнат и България, и то много по-тежко отколкото Русия и Газпром, защото целият риск от провала на проекта „Балкански поток” е за сметка на България и „Булгартрансгаз” ЕАД.

Кой трябва да понесе тогава политическата и финансова отговорност за щетите, които ще понесе България и българската енергетика, от ангажирането им с този хазартен проект в интерес на Русия? Отговорът е очевиден и логичен – отговорност за тази катастрофа следва да понесат:

- г-н Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г - министър-председател на Република България;

- г-н Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник - заместник-министър председател на Република България с ресор енергетика и др.;

- г-жа Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по - министър на енергетиката на Република България".

Коментари

 1. 2020.10.24 | 02:21
  "За един апартамент повече!" - вярно че е тъп филма, но и главният актьор е физкултурник и не може да се очаква много!
 2. 2020.10.22 | 20:45
  Консилерето на САЩ в БГ Цветанов започна за копа. И започна с плюене и стремеж да се унищожи най голямата инвестиция в последните години в БГ. САЩ нямаше да ни закачат защото вече сме фронтова държава и сме ценен плацдарм за бази и въоръжение. Но този политически боклук търси всячески възможност да се наложи. Както Местан така и този може да търси закрила в посолството на САЩ. В София.
  1. 2020.10.23 | 09:54
 3. 2020.10.22 | 20:44
  Тук преди всичко трябва да изхождаме от интересите на България. Безсполно руският газ е по-евтин и по-качествен. Колко милиарди ще загубим ако почнем да внасяме америсански боклук на баснословни цени? Сметката е елементарна.
 4. 2020.10.22 | 20:02
  ЦВЕТАНОВ ДА СЕ СКРИЕ ОТ СВЕТА, А НЕ ДА ПРАВИ КОМЕНТАРИ И ПАРТИИ, ПРЕДАТЕЛ ГНУСЕН!
 5. 2020.10.22 | 19:48
  Тиквата да опразва чекмеджетата и да плаща
 6. 2020.10.22 | 17:29
  grobarski bokluk prokliniai maika si tce e okucila takava dolna grobarska podloga kato teb.
  1. 2020.10.22 | 19:45
   Лайнар жълтопаветен,след изборите всички мишоци ще сте като насрани! А клетвите,нали знаеш,че се връщат при подателя......?????
  2. 2020.10.22 | 18:58
   ти си ....
  3. 2020.10.22 | 18:56
   надолу, надолу....и буууум на .....фп,,у,ткатааас
  4. 2020.10.22 | 18:36
   А дали аз съм боклук, не такива тъпаци като теб ще кажат....и полека със споменаването на майките, че да не те прокълна в църква теб, гмеж мръсна!
 7. 2020.10.22 | 19:43
  Това ще сърба!
 8. 2020.10.22 | 18:16
  нещо не мога да схвана. да не сме зависими от руска газ, а да сме зависими от турска газ????? или да сме изцяло независими без никаква газ???? или да сме зависими от три пъти по скъпа американска газ дето се вкарва през гърция(сиреч кранчето е в гърция) ???? или да сме изцяло независими без никаква газ???? или може би от румънкската газ??? като нямаме своя ще сме все зависими от някого или от няколко. важното е тази зависимост да ни е изгодна. не виждам като сме зависими от турция какво изгодно има в това. според мене е фатално неизгодно за нас тази схема.
  1. 2020.10.22 | 19:32
   Защото си тъп русофил.Благодарение на САЩ и ЕС газта се намали с 40%. Сега караме ГАЗ по 0,78 лв.
 9. 2020.10.22 | 18:00
  Kakvo vliynie,kakvi pet pari,vie podarihte vsicko na amerikancite,a tova beshe postroeno ot horata po vremeto na socializma.Kogo manipulirate? Varnete ni otkradenoto ,nymate pravo da se pokazvate ot dupkite si,Maroderi
  1. 2020.10.22 | 19:25
   Продължение;Това става когато президент на САЩ е Ген. Хулисис Грант, ГЕРОЙ от гражданската война против робството.Руско -турската война не е хуманитарна акция на Русия а ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ИМПЕРСКИТЕ И ИНТЕРЕСИ. САЩ ни спасиха в Ньой. Русия искаше да ни ЛИКВИДИРА.Президента ТОМАС УДРО УИЛСЪН ни спаси.ПОЧИВАЙ В МИР ПРЕЗИДЕНТ УИЛСЪН.
  2. 2020.10.22 | 19:16
   Абе неграмотен вземи че прочети 2 реда от историята. След Баташките събития Б--я е посетена от 4 дипломати от САЩ.Юджийн Скайлър и Макгахан ИНФОРМИРАХА ЕВРОПА .Те станаха причина за ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ. На нея ни гласуваха АВТОНОМИЯ и 175 000 кв. км. ТЕРИТОРИЯ. Там участваха 6 велики сили от ЕВРОПА и представители на САЩ. Русия ПРОВАЛИ конференцията, защото искаше война с Турция ,за да заграби Проливите.На конференцията разрешиха на Русия да води война с Турция.
 10. 2020.10.22 | 18:27
  КОРУМПИРАНИТЕ БОКЛУЦИ ЗАПОЧНАХА ДА ПЛЮЯТ ЦВЕТАНОВ.
  1. 2020.10.22 | 19:09
   взели са мангизи назаем предварително и са обещали в замяна живота на децата ти
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет