Цветан Цветанов: Борисов направи партията заложник на неговото оцеляване

  • 04 октомври 2020 10:27

  • 4688
  • 47
© Булфото (архив)

През дните на протестите Борисов и кръгът около него много умело успяха да разделят протеста и българското общество на две – едни, които подкрепят протеста и други, които не го подкрепят, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ лидерът на "Републиканци за България" Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

"Зарядът на хората, които протестираха в самото начало, са хора, които ще бъдат активни гласоподаватели. Ако имаме висока избирателна активност, всичко, което говорихме за опорочаване на изборния процес, може да бъде неутрализирано", каза Цветанов.

"Нямам абсолютно никакво съмнение в "Републиканци за България", че тя ще бъде представена в българския парламент, въпросът е колко ще бъде групата, с която ще представляваме нашите избиратели и е много важно да се очертае един сериозен, реален хоризонт за страната ни и това ще бъде политическата риторика, която ще изповядваме в предстоящите няколко седмици и месеци", каза лидерът на "Републиканци за България".

Партията се стреми се за резултат над 400-450 хиляди гласа. "За мен по-важното е, че нивото на хората, които влизат, дават по-добрата професионална възможност да даваме експертна решения на дадени политически въпроси", каза Цветанов.

По думите му страната ни вече е в една международна изолация и "това за всички е ясно, самият факт, че държавният секретар Майк Помпео в рамките на някъде около 5-6 месеца направи няколко обиколки в Югоизточна Европа е много ясен знак, че той не посети страната ни, а знаем, че посети Гърция два пъти".

"Това, което се очертава в геополитически план, Гърция ще играе решаваща, ключова роля в този геостратегически път, който трябва да има регионът, в който се намираме, много силно подкрепени от Румънив и самият факт, че помощник държавният секретар на САЩ и отговарящ по енергетиката Франсис Фанън каза много ясно, може да име грешка в превода, но разклонението, което минава през териоторията на страната от "Турски поток", то е само и единствено Турски поток и никъде не фигурира като "Балкански", каза Цветанов.

Според него най-тревожното е, че всичко това, което се е говорило през последните няколко месеца, "близо година - година и половина никой не даде възможност да се види и да има прозрачност при взимането на това решение и реализираното на този проект". В рамките на около две години той трябва да се проектира, да се реализира и да се пусне в експлоатация, но тук никой не дава отговор защо над 10 години ние все още не можем да изградим интерконекторната връзка Гърция - България, подчерта Цветанов.

По думите му геополитическият поглед е свързан с политическите решения, които се взимат в страната.

"Политиците в България днес се фокусираха само и единствено върху това дали ще разделим протеста, дали протеста ще стихне, дали ще дадем по 50 лв., докато сме в управление на българските пенсионери. Това не е решение и това не е хоризонт, защото никой не говори за важните неща, които са в Европейския съюз. Това е съдебната система, прозрачността, която трябва да има, зелената сделка, защото България ще бъде пряко засегната, ако ние не се подготвим с дългосрочна стратегия", заяви Цветанов.

За излизането му от ГЕРБ, Цветанов каза, че това не е предателство:"Аз съм решил да изляза и да вървя по моя път с евроатлантици, които искат да вървят по пътя на развитието на страната", заяви Цветанов.

Цветанов подчерта и че е успял да изгради диалог между ГЕРБ и всички други останали парламентарни групи.

По думите на Цветанов "Борисов направи партията заложник на неговото оцеляване". ГЕРБ затова ще понесат голям негатив, добави още Цветанов.

За предстоящите избори Цветанов каза, че няма да има политическа формация, която в тази конфронтация и загуба на електорална подкрепа, да получи 1 млн. гласа.

"Всички партии ще получат някъде около 500 000 гласа, поне водещите, и ще има едно многообразие в следващия парламент, въпросът е дали всеки ще може да загърби егото си. "Републиканци за България" ще участваме самостоятелно. Ние ще получим доста над 4 % и ще имаме достатъчно, за да бъдем незаобиколим фактор и ще бъдем гарант за евроатлантическата ориентация. Ние ще имаме за първи път национална партия, в която ще има помаци, турци, арменци, евреи, всички етноси. Това е партия, която го залага и имаме такива хора в изпълнителния съвет", подчерта Цветанов.

Той добави, че стратегическото партньорство с Европа и САЩ са основополагащи теми.

Попитан за отношението му към президента Радев, Цветанов каза, че "Републиканци за България" застават зад президентската институция, а не зад Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Цветан Цветанов: Борисов направи партията заложник на неговото оцеляване

"Обществото желае да има възможност за промяна на сегашната ситуация. Основното ни различие с Радев беше само за самолети. Създадохме възможност да има диалог между всички и така се стигна парламентът да гласува за F-16", разясни още Цветанов.

Последвайте канала на

Novini.bg
4688 47

Свързани новини

Коментари 47

Добави коментар
ПАК ЗА АПАРТАМЕНТИТЕ

2020.10.05 | 13:12

47
ПУСТИТЕ МУ АПАРТАМЕНТИ НЕ СЕ ЗАБРАВЯТ ЛЕСНО! НО КАКВО СЕ ОЧАКВА ОТ ХОРА, КОИТО РАЗБИРАТ САМО ДА БРОЯТ АПАРТАМЕНТИ! ТЕ ДОРИ НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ОФШОРКА НАПРИМЕР!

2020.10.04 | 19:46

46
Храни куче да те лае.
Републиканецание не сме монархия

2020.10.04 | 18:16

45
Направил партия за да оцелее-кой направи Републиканци..- кой?- че аз не знам България да е Монархия, че да ставаме Републиканци!? Кой финансира партията кажи? Защото като само дърпаш и трупаш едва ли е от тв джоб да привикваш бивши вече -неизбираеми кметове в "републиканци..". Бокл.ците миришат и хората разбират като е скапано и вони- тв е точно такава!

2020.10.04 | 16:45

44
Цвъки,уреди ме с едно апартаментче без асансьорче,и ще гласувам за теб
мартин

2020.10.04 | 13:38

33
Цветанов е слабо информиран или се преструва на такъв. Тези 50 лева не се дават, защото предстоят избори, а защото хората са бедни и едва свързват края . Българските пенсионери и с тези 50 лева са последни по доходи в сравнение с всички други европейски държави. Какво иска този "така наречен" политик? Много е жесток и действа по византийски. Отдели се от Борисов и светкавично му забива ножове в гърба. Жал ми е за Цветанов, не е в час с елементарния природен човешки интелект, даден ни от Бога. Така действат първосигналните човешки индивиди.

2020.10.04 | 16:42

43
А ти какво очакваш от една гуменка?
Без Думи

2020.10.04 | 13:01

26
„Това, което имаме като тема, която ще бъде дискутирана, и тема, която ме питате, тогава мисля, че ще може вече да имаме яснота по темите, които не смятам, че трябва да превръщаме в едно свободно говорене в публичното пространство, защото виждате какво се случва, но все пак се придържаме към едни нормални теми, които не биха могли да провокират някакъв дискомфорт или напрежение по подобни теми в тези конкретни сектори“. „Нали разбирате, че това, което не е, това не е същото. В това всичко, което се случва, тези работи са, които са важни, и не са това, което се твърди“ Цветан Цветанов

2020.10.04 | 16:39

42
Ще бъде мъчително за всички - ако влезе в следващия парламент.

2020.10.04 | 14:03

35

Титан

2020.10.04 | 16:37

41
Ше видим и твоя резил през Март...
Хах

2020.10.04 | 11:46

17
"Г-н Борисов ме праща" Цял живот слуга и такъв си остана!
Точно

2020.10.04 | 16:03

40
И тоя си повярва.Инвестирайте в него.Ще си купува апартаментчета с асансьорчетаа.

2020.10.04 | 16:01

39
Цецо,цецо колкото повече си отваряш устата,толкова повече заприличваш на радеф! В началото имаше протест.Имаше и има и в цял свят.Това е израз на човешкия гняв срещу безсилието,страха от непознатото и мащабността му.Гнева на хората от мерките,коити всъщност са за тяхно добро!Представете су как са се чуствали хората без права по време на комунизма/1944-1989/ После стана платен мафиотски пуч,какъвто е до днес. А за помпео не се тревожи!Може след 1-2 месеца да е друг! Но ти -никога няма да бъдеш първи а дори и втори!

2020.10.04 | 15:07

38
Цецо започвай с имената, нас дpyги кръгове ни интерасуват

Добави коментар

Водещи новини