Андрей Райчев: Борисов и Радев могат да договорят фигура на преходен премиер

  • 03 септември 2020 14:53

  • 1618
  • 22
Андрей Райчев: Борисов и Радев могат да договорят фигура на преходен премиер
© Булфото (архив)

В България се случи нещо, което не се беше случвало 30 години – властта си показа зъбите. Всяка власт има зъби и тази си ги показа. Зъбите на властта винаги са еднакви. Набиха много хора – част от тях заслужено, част от тях напълно незаслужено. Винаги става в едно меле такова нещо. Ясно е – властта може да бие. Досега не можеше, сега може. Това е толкова ново за България, че е много трудно да се предвиди какво ще стане. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев. Ситуацията е нова, а напрежението е много по-голямо и дори няма да се излива в митинг, а "в хиляда други неща", отбеляза социологът.

Ако те си представят, че няма да се събират хората на площада, че нещо са спечелили – бъркат. Има огромно количество хора, които започват да ги ненавиждат. И отиваме в една ситуация, която си спомняме от 90-те години – на омраза. Предстои да се разделим, доскоро се деляхме на "червени" и "сини", вчера не видях следа от това, ще има нова подялба, посочи Райчев, според когото е важно кризата да бъде овладяна, преди да премине в "страшна злоба". Нажежава се, протестът беше усмихнат, а след вчера вече не само не е усмихнат, а си е окървавен, допълни Райчев.

Социологът сравни вчерашното насилие на протестите и втвърдения подход на премиера със скандалите в едно семейство, които обаче с един шамар преминават в съвсем различна фаза: "Като си ударил един път жената, нещата стават други".

ЕК: Употребата на сила трябва да е пропорционална на действията на протестиращите

"Защо Борисов реши да направи това не мога да ви кажа. Той не е такъв, не беше такъв. Миналия път при първата кръв подаде оставка и каза – няма да управлявам страна, в която се бием", припомни Андрей Райчев.

Според социолога премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се е "заплел в една битка с президента", която по думите му е "съвършено излишна". Имаме не криза между две партии, а между две институции, а това е опасно, посочи Райчев.

Протестът може да утихва, но да се радикализира, да стане по-малък, но по-страшен, смята той.

Според Андрей Райчев президентът Радев и премиерът Борисов могат да договорят "фигура на преходен премиер, която е приемлива и за двамата", за да се спести на държавата "нещо много неприятно".

"Те не си вярват. Аз съм абсолютно сигурен, че те могат да договорят един човек, на когото вярват и двамата", заяви социологът.

Румен Радев: Времето за промяна неумолимо изтича

"Нищо не може да ни стабилизира, освен избори. Друг въпрос е, че изборите няма да завършат с кой знае каква стабилизация. Но все пак изборите са "глас народен, глас Божий". Суверенът излиза на терена, главният по власт – народът, и казва – тези "да", тези "не". Колкото и нестабилен парламент да възникне, все пак ще отминем този етап на това противопоставяне", той. 

Борисов топи много важен свой капитал в международен план, изтъкна Райчев.

"Той беше изградил много майсторски и това е голяма негова заслуга – България беше излязла от лошите списъци. В момента сме се устремили право натам – типична балканска страна с непонятни корумпирани власти и непонятно агресивно население. Отиваме, записваме се – много лошо място. И с това той топи много важен свой капитал", каза още Андрей Райчев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1618 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
човек

2020.09.05 | 09:58

22
Този никакъв социолог си заботва парите само с глупости и медиите му ги показват постоянно .въздухар
peticiq.com ,за импийчмант ,подписвайте се на този

2020.09.04 | 03:24

21
И обърнете внимание какво НЕ КАЗВА ЧЕРВЕНИЯ РАЙЧЕВ..Не казва, онова което прецедента върши -вцички онези законови и незаконови нарушения, и най-вече главната му роля за размириците и институциалната нестабилност.Той опрекава ,кълве, само Борисов.Е тея ком.изчадия са НЕЧОВЕЦИ,ТЕ СА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ... –НЯМА ДРУГИ ПО СВЕТА ТАКИВА ИЗРОДИ КАТО НАШИТЕ КОМУНЕТА,,,С ТОЯ КОМ.ЧИП В МОЗЪЦИТЕ ИМ–НЯМА ОПРАВИЯ...Това е като циганския чип в мозаците им..ВАРИ ГО ПЕЧИ ГО -ЦИГАНИНА СИ Е ЦИГАНИН,,СЪЩОТО И С КОМУНЕТО-ВАРИ ГО ПЕЧИ ГО КОМУНЕТО СИ Е КОМУНЕ“
Кретенът на БСП Райчев

2020.09.03 | 23:12

20
преди 10-тина дена по 7/8 -тв беше уверен, че Борисов ще подаде оставка и метежът на любимата му партия ше успее! Тоя олигофрен за какви споразумения говори когато психопатът радефф заяви публично вчера, че вече нямало никакво значение какво е казал Борисов или ЗАКОННО ИЗБРАНИЯТ МИНИСТЪР -ПРЕДСЕДТЕЛ НА РБ! Той, радю от Асковско, го бил приключил! Райчев , е.би си майката най-сетне, гнусно нагло НЕКАДЪРНО бесепарско РЯДКО ЛАЙНО! Да го тура на младата ти жена в бесепарската уста, п.едераст долен! Изчезни бе нещастник да ти е.ба майката к.урвенска и на невиждания гьонсурат!

2020.09.03 | 22:07

19
Както винаги този пишман социолог се излага с фашизоидните си теории и внушения целящи единствено на власт да се върнат червените фашаги неспособни да спечелят едни избори!
magik

2020.09.03 | 18:02

18
Лицето Ръ.Ръ.,разбиращо от авиация,колкото кучето Лайка от космонавтика да влиза в затвора....окипази се и като стажант политик и кто професор ,агент на КГБ и Кремъл....Андрей Райчев е време да покаже пред КОМКПИ, от къде е крал парите за хилядите си имоти
ЕЛЕКТPА

2020.09.03 | 16:17

13
Тоя крадлив и гнусен БСПдираст, говори за преходен премиер, а народа иска вече преходен президент, защо Кауна олигофрен, никога не е ставал за тоя пост...

2020.09.03 | 17:55

17
Точно така. Избори да, но редовни. Това е демокрацията
Аз български гражданин

2020.09.03 | 16:56

15
от каде на къде ще решава президент за кабенет ние сме гласували и искаме това правителство до края на мандата това какви са тия комунистически изяви на този смешник политолог комунист има избори които спечели той управлява това е малумници
K.U.R za BSP i boshevika Raicev

2020.09.03 | 17:34

16
Raicev beseparskiat krokodil da si e.be maikata NEKADARNA!
Някой

2020.09.03 | 16:23

14
Този е най-канения от всички медии "политически анализатор" защото казва това,което се иска от него, разбира се срещу подобаващо заплащане. И не се учудвайте, че пред една медия казва едно и след 2 часа в друга медия казва коренно противоположносто. Просто бизнес.
Z

2020.09.03 | 16:05

12
За какви договорки, говориш бе, Райчев? Законно избрано правителство, законно избран парламент, сменят се с редовни избори. Понеже на Радев му е възложена задачата да вземе властта и хайде - служебно правителство! Глупости от най-големите! Парламентарна република сме, народът гласува за парламент, спечелилия формира правителство. Ще се договяряме ние, видиш ли, защото Радев имал някакви желания! Много работа на съдебната власт се отвори, дано да я свърши бързо и качествено и ще се зарадва на повишения си рейтинг.
Ruslan

2020.09.03 | 16:05

11
Tozi e cherven sotsiolog i e prisrasten, no i toy vidia che prezidenta iako se osra i gleda da zamaje polojenieto. Voinata ia zapochna kauna kato se nadiavahte taino Borisov da se ottegli sled sblasitsi. Ne vi se poluchi. Sega chakayte izborite prez mart i koy specheli da upravliava.

Добави коментар

Водещи новини